Bögrés vajas kelt sütemény recept
45 perc
A Bögrés vajas kelt sütemény hozzávalói:
3 bögre liszt
1 bögre cukor
1 csg vaníliás cukor
1 csg szárított élesztő
1 tojás
1 bögre langyos tej
5 dkg olvasztott vaj
Tetejére:
10 dkg vaj
1 bögre cukor
1-2 bögre leveles mandula
fél bögre tejszín
2 dl-es bögrével mérünk
A Bögrés vajas kelt sütemény elkészítési módja:
Az átszitált lisztet elkeverjük az élesztővel. Hozzáadjuk a cukrokat, a tojást, tejet és az olvasztott vajat, majd gyorsan összegyúrjuk. Lefedve meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. Átgyúrjuk a tésztát, lisztezett felületen kinyújtjuk, a kivajazott tepsibe emeljük. A sütőt 200 fokon vagy légkeverésen 180 fokon előmelegítjük. Kanállal kis mélyedéseket nyomunk a tésztába és a vajat kis kockákban a mélyedésekbe tesszük, majd egyenletesen rászórjuk a cukrot és a mandulalapokat. A tésztát még legalább 15 percig kelesztjük, majd 15-20 percig sütjük. A sütési idő lejárta előtt kanállal rálocsoljuk a tejszínt.
Pihentetéssel együtt kb. 90 perc.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Szilvi0121, 2019. dec. 16. 17:29
A bögrés vajas kelt sütemény elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.