Bodza (beszélgetés)


2009. máj. 21. 11:48
nagyon szépen köszönöm a sok receptet. Aranyosak vagyotok!!
14. Pné Veronika (válaszként erre: 5. - Cfbf9bf4af)
2009. máj. 19. 15:47
Nálunk az erdő szélén nagyon szépek vannak :-))
2009. máj. 17. 20:22

Bodzaszörp télire

1. változat:

10-12 tenyérnyi bodzavirág

2 kg cukor

6 liter víz

1,5 dkg borkősav

ugyanennyi citromsav

A bodzavirágokat egyenként vízbe mártjuk, majd lecsepegtetjük. Egy nagy edénybe 2 kg cukrot felfőzünk 6 liter vízzel, ha kihűlt elkeverjük a citromsavval, a borkősavval és a virágokra öntjük. 3-4 napig hűvös helyen állni hagyjuk, majd leszűrjük és belekeverünk 1 kávéskanál szalicilt (tartósítószert). A szörpöt üvegekbe töltjük és hűvös helyre tesszük. Hígítva, hűtve fogyasztjuk

.............................................

2.változat

• Hozzávalók:

35-40 db. virágzó bodzatányér (nem tetves!)

2 liter víz

3 kg kristálycukor

10 dkg citromsav

1 egész citrom

1 mokkáskanál Na-benzoát

(Ez a mennyiség 5 liter szörp készítéséhez elegendõ.)

• Elkészítés:

A vizet a cukorral összekeverem, hozzáadom a citromsavat és a Na-benzoátot, majd beleteszem a bodzavirágokat (megmosni nem szabad õket). A citromot felszeletelem és hozzáadom a többihez. Végül az egészet öszekeverem, egy hétig állni hagyom, néha megkevergetem. Egy hét múlva (amikor a cukor teljesen elolvadt) leszûröm. Vízzel higítva fogyasztható, sokáig eláll.

.............................................

és a többi:(látható, hogy igen hasonlatosak, kis eltérések vannak csak)

Bodzaszörp 1.


4 liter szörphöz


Hozzávalók:


10 db tenyérnyi, teljesen kinyílt bodzavirág (1 cm-es szárral),

1 nagy lédús citrom,

1 kg kristálycukor,

2 evőkanál ecet,

3 dkg citromsav,

1 mokkáskanál nátrium benzoikum,

1 mokkáskanál só.


Időigényes.

Elkészítése: A bodzavirágot lerázzuk, hogy az apró rovarok kiröpüljenek belőle. Vízsugár alatt, szűrőben egyenként megmossuk, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjük össze. Egy 5 literes, széles szájú befőttesüveg alján elhelyezzük a virágokat, majd rászórjuk a cukrot. A citromot forró vízben megmossuk, letörölgetjük, és egészen vékony karikákra vágjuk. Rátesszük a cukorra, rászórjuk a citromsavat, ráöntjük az ecetet és 4 liter, előzőleg felforralt és teljesen kihűtött vizet. Alufóliával vagy fóliával lazán befedjük. (Nem kell lekötni.) Öt napon keresztül naponta többször -lehetőleg műanyag keverőkanállal- megkeverjük. A cukornak teljesen fel kell oldódnia a lében. Utolsó nap nagyon finom szűrőn átszűrjük. Kiforrázott, lehetőleg hosszú nyakú üvegekbe töltjük, de csak öthatod részig. Minden egyes üvegbe késhegynyi tartósítószert szórunk, és azonnal ledugaszoljuk. Ha csak két-három hónapra akarjuk eltenni, akkor azonmód a kamra legsötétebb polcára állíthatjuk, ha azonban egész télen szeretnénk belőle fogyasztani, akkor nedves gőzben csírátlanítsuk.


Megjegyzés: A tartósítószert és a citromsavat gyógyszertárakban vásárolhatjuk meg. A bodzaszörpöt sima vagy ásványvízzel üdítőitalként, tejjel turmixitalként fogyasztjuk. 1 rész szörp, 6-7 rész víz (tej) arányban tanácsos keverni.


Bodzaszörp 2.


Hozzávalók:


3,5 kg cukor

38-40 bodzavirág

3 citrom

5,5 dkg borkősav

7 g nátrium-benzoát


Elkészítése: 5 l vizet felforralunk - 3,5 kg cukrot beleteszünk, és ha forr, beledobunk kb. 38-40 db bodzavirágot, és levesszük a tűzről. Másnap 3 db citromot belekarikázunk, 5,5 dkg borkősavat és 7 g nátrium-benzoátot teszünk bele, így hagyjuk állni 1 napig.

Leszűrjük, és üvegekbe tesszük.


Bodzaszörp 3.


Készíthető a virágjából és a bogyójából. A bodzavirágszörpöt az erdeiszeder-szörphöz hasonlóan készítjük el.


Elkészítése: A bodza bogyójából így készítünk szörpöt: a száráról leszedett bogyókat megmossuk, lecsöpögtetjük, kipréseljük, a maradékot vízzel átgyúrjuk, újra kipréseljük. Minden liternyi kapott léhez 40 dkg cukrot veszünk, és két óra hosszat főzzük, lassú tűzön. Üvegekbe öntjük, kigőzöljük - a forrástól számított 20-25 percig -, és felhasználásig hűvös helyen tartjuk.


Bodzaszörp 4.


Én sosem mosom le előtte a virágokat, mert akkor a virágport is kimosnám belőle, és akkor sokkal "halványabb" lesz az íze a szörpnek. Olyan helyen szedem a bodzavirágot, ahol nem járnak autók, nem lesz poros. Így mosás nélkül is felhasználható. Lehet, hogy egy-két pici bogár is lesz benne, de a végén úgyis átszűrjük, így nem fognak a bogaracskák a szörpben úszni. A virágokat, citromkarikákat én több napig is áztatom.


Hozzávalók:


12 db virág,

1,5 l víz,

2 kg cukor,

4 dkg citromsav


A virágot le kell mosni. Egy éjszakára beáztatni a 1,5 l vízbe, majd szitán át kell szűrni. A cukrot és a citromsavat hozzáadjuk a vízhez, és addig kell kevergetni, amíg a cukor teljesen felolvad. Ez több napig is eltarthat. Ha a cukor elolvadt, üvegekbe kell tölteni. Lezárva sokáig eláll.



Bodzaszörp 5.


50 darab virágot egy 5 literes befőttesüvegbe teszünk. Erre 1,5 kg cukor, 2-4 karika citrom, 30 g citromsav. Felforralt, majd lehűtött vizzel teletöltjük, majd 3 napig - időnként megkeverve- érlelni hagyjuk. A negyedik napon leszűrjük.

Ha hosszabb ideig akarjuk eltartani, 2-3 percig forraljuk, majd üvegekbe töltjük, és a tetejére szalicilt, vagy Na-benzoátot teszünk.



Bodzaszörp télire 1.


Hozzávalók:

10-12 tenyérnyi bodzavirág,

2 kg cukor,

6 liter víz,

1,5 dkg borkősav, vagy ugyanennyi citromsav.


A bodzavirágokat egyenként vízbe mártjuk, majd lecsepegtetjük. Egy nagy edénybe 2 kg cukrot felfőzünk 6 liter vízzel, ha kihűlt elkeverjük a citromsavval, a borkősavval és a virágokra öntjük. 3-4 napig hűvös helyen állni hagyjuk, majd leszűrjük és belekeverünk 1 kávéskanál szalicilt (tartósítószert). A szörpöt üvegekbe töltjük, és hűvös helyre tesszük. Hígítva, hűtve fogyasztjuk.


Bodzaszörp télire 2.


Hozzávalók:


4 dkg borkősavat feloldunk 1,5 liter vízben, beleáztatunk 20 dkg bodzavirágot (kocsány nélkül), 12-24 órát áztatjuk.


Elkészítése: Szirupot készítünk 2,5 kg cukorból és 5 liter vízből. A leszűrt bodzához keverjük, üvegekbe töltjük.



Bodzaszörp


Hozzávalók: Érett bodzabogyó és ugyanolyan súlyú cukor.


Elkészítése: A bodzát lebogyózom, és pár napra lefedve állni hagyom. Levét kinyomkodom, leszűröm és a cukorral sűrűre főzöm. Forrón száraz üvegekbe töltöm, majd száraz dunsztba teszem.


Bodzaviráglé


Elkészítése: Szedjünk le 5-6 fej tenyérnyi méretű fehér bodzavirágot. Ügyeljünk arra, hogy akkor gyűjtsük, amikor a legtöbb sárga virágpor van rajta, mert ez adja az ivólé sajátos muskotályos ízét és illatát. A virágfürtöket tördeljük le a közös szárról, majd egy tésztaszűrőben hideg vízzel alaposan mossuk át. A megtisztított virágot tegyük egy 3 literes üvegbe, és öntsünk rá 2,5 liter előzőleg felforralt, és langyosra hűlt vizet. Keverjünk bele 20 dkg mézet és 1 dl citromlevet, majd lefedve állítsuk az üveget hűvös helyre. 2-3 napig áztassuk úgy, hogy naponta legalább egyszer keverjük át. Végül szűrjük le, és töltsük palackokba.



Bodzaviráglé mézzel


Elkészítése: Szedjünk le 5-6 fej tenyérnyi méretű fehér bodzavirágot. Ügyeljünk arra, hogy akkor gyűjtsük, amikor a legtöbb sárga virágpor van rajta, mert ez adja az ivólé sajátos muskotályos ízét és illatát. A virágfürtöket tördeljük le a közös szárról, majd egy tésztaszűrőben hideg vízzel alaposan mossuk át. A megtisztított virágot tegyük egy 3 literes üvegbe, és öntsünk rá 2,5 liter előzőleg felforralt, és langyosra hűlt vizet. Keverjünk bele 20 dkg mézet és 1 dl citromlevet, majd lefedve állítsuk az üveget hűvös helyre. 2-3 napig áztassuk úgy, hogy naponta legalább egyszer keverjük át. Végül szűrjük le, és töltsük palackokba.

Ez a rendkívül finom és érelmeszesedés ellen is hatásos ital hűtőszekrényben kb. 1 hétig, légmentesen lezárva pedig max. 2 hétig tartható el. A bodzavirágból készült ivólevet a dzsemeknél leírt módon hosszabb időre is tartósíthatjuk.

Ebben az esetben számolnunk kell azzal, hogy a felforralás következtében az ivólé C- vitamin-tartalma jelentős mértékben csökkenni fog. Ez azonban elkerülhető, ha nem ivólevet, hanem szörpöt készítünk a bodzavirágból, és lefagyasztjuk.

Szörpkészítés esetén azonos mennyiségű vízhez - egy 5 literes üvegben - ötször annyi nyersanyagot adjunk. Ez a sűrű lé egyébként magas méztartalma következtében az egycsillagos hűtőszekrény mélyhűtő-terében még nem fagy meg. Normál hűtőtérben a szörp idényjellegű fogyasztás esetén sem tárolható, mert magas növényianyag-tartalma miatt 1-2 nap után erjedésnek indul.

Fogyasztáskor négyszeres mennyiségű, szobahőmérsékletű ásványvízzel hígítsuk.

Amennyiben nincs fagyasztószekrényünk, és kénytelenek vagyunk tartósítószert alkalmazni, feltétlenül kerüljük a szalicilsav használatát. Helyette keverjünk az áztatóvízbe literenként 0,1 dkg (1 csapott mokkáskanál) nátriumbenzoátot, és a palackokat hőkezelés nélkül zárjuk le. Ha a benzolsavat mindjárt az elején hozzákeverjük a vízhez, akkor 5-6 napig is áztathatjuk, így még áthatóbb íze lesz a szörpnek. Mellékesen megjegyezve létezik egy még kevésbé ártalmas tartósítószer a káliumszorbát, amelyet egyelőre csak az ipar használ, kereskedelmi forgalomban nem kapható.


Bodzavirágszörp 1.


Hozzávalók:

kb. 10 tenyérnyi, teljesen kinyílt bodzavirág 1 cm-es szárral, amit lerázok a bogaraktól, és óvatosan, de alaposan megmosok folyó csapvíz alatt,

1 nagy lédús citrom,

1 kg cukor,

2 ek ecet,

3 dkg citromsav,

1 mokkáskanál nátriumbenzoát,

1 mokkáskanál só


Egy ötliteres befőttes üveg aljára teszem a virágokat, a citromot egészen vékonyra fölszeletelem, és úgy teszem a virágra, hogy a szeleteléskor kifolyt levét is ráöntöm. 4 liter vízbe a cukrot beleöntöm, és szirupot főzök belőle.

Felforralom, lehűtöm, belekeverem az ecetet, sót, citromsavat, majd a

virágokra öntöm. Az üveget lazán fóliával lefedem (nem kell lekötni). Öt napon keresztül érlelem a virágokat a szirupban. Csodálatos látványt nyújt! És nagyon finom az illata! Sűrű szövésű szűrőn átszűröm, és kiforrázott hosszú nyakú üvegekbe öntöm, de csak kb. öthatod részig. Minden üvegbe késhegynyi tartósítószert szórok, és azonnal lezárom. Ha 2-3 hónapon belül elfogy, akkor nincs több teendő, sötét, hűvös helyre állítom az üvegeket. Ha azonban nagyobb mennyiséget készítek, akkor mindenképp nedves gőzben csírátlanítom, így egész télen is eláll. Nagyon finom, és nagyon egészséges!


Bodzavirágszörp 2.


Hozzávalók:

4 tányér bodzavirág,

1 liternyi forró víz,

1 kg cukor,

2 dkg citromsav.


A virágtányérokat jól kirázom a rovaroktól, egy tálba teszem, leöntöm forró vízzel, beleteszem a cukrot és a citromsavat, és jól felkeverem.

Szobahomérsékleten 24-48 órát állni hagyom, miközben időnként megkeverem. Ezután a szörpöt egy szűrőn, vagy kendőn átszűröm, felfőzöm, kicsi előmelegített üvegekbe töltöm, és jól lezárom. Sötét, hűvös helyen tárolom.

Tipp: A megkezdett üvegeket hűtőszekrényben tárolom.


Üdítő ital bodzavirágból


Hozzávalók:

6-7 tenyérnyi bodzavirág,

kb. 80 dkg cukor,

2 citrom,

2 csomag citrompótló.


Elkészítése: Egy ötliteres uborkásüvegbe beletesszük a cukrot, a vastagabb levélbordáiról leszedett bodzavirágokat, melyeket előzőleg hideg vízzel leöblítettünk, a héjastól vékony karikára vágott citromot és a citrompótlót.

Annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy az üveg tele legyen. Elkeverjük, hogy a cukor elolvadjon, majd az üveg száját egy tányérkával letakarjuk, és az egészet egy-két napig állni hagyjuk. Azután leszűrjük, a levet üvegekbe töltjük, és szódavízzel hígítva vagy a nélkül is, azonnal fogyaszthatjuk. Ha az üvegeket hideg pincébe vagy a hűtőszekrénybe tesszük, a lé néhány nap múlva - ha melegebb helyen áll, akkor hamarabb - gyengén erjedni, pezsegni kezd. Ekkor legjobb az íze. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, és tovább akarjuk eltartani, akkor a cukrot a vízzel főzzük fel, forrázzuk le a virágokat, azután tegyük bele a citromot és citrompótlót, letakarva hagyjuk egy-két napig állni, majd szűrjük le. Az üvegekbe töltött lé tetejére tegyünk egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot, majd az üvegeket dugaszoljuk le, és tegyük hideg helyre.

Használatkor az üveg tetejéről egy ujjnyit öntsünk le, ebben töményen van a konzerválószer, a többit pedig jól lehűtve, esetleg szódavízzel hígítva fogyasszuk.

Ha bodzaszörpöt készítünk, akkor ehhez a vízmennyiséghez dupla mennyiségű bodzavirágot, citromot, citrompótlót és 2 kg cukrot vegyünk. Az üvegekbe töltött, leszűrt lé tetejére tegyünk egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot, kössük le vagy dugaszoljuk be erősen, és 10-15 percig gőzöljük. A bodzából készült üdítő italnak, szörpnek olyan az íze, mint a muskotályos mustnak.

2009. máj. 17. 20:17

Bodzaüdítő:

5 l-es üvegbe tegyél 6-7 vastag száráról leszedett,leöblített virágot,1 félbevágott,belenyomott citromot,1.5 evőkanál citromsavat,50 dkg cukrot és öntsd fel vízzel.Jól kavard össze,és takard le egy tányérral.4 napig hagyd érni,de naponta 1x-2x keverd meg.Szűrd le.

11. kattyus (válaszként erre: 5. - Cfbf9bf4af)
2009. máj. 17. 20:17
Én kifejezetten a szörp és a lekvár kedvéért ültettem a kerbe. Mindíg kéznél van:)
2009. máj. 17. 20:12
tegnap csináltam bodzaszörpöt. Bodza virágát leszeded, több jó nagy fejeket. Azt berakod 9-10 l vízbe. A vízbe tegyél 1 kg cukrot. Tehetsz bele citromtlót, vagy citromot, vagy citromlevet. Nekem most csak citromlevem volt, abból két evőkanállal raktam bele. Utána pedig állni kell hagyni. Ma átkevertem, holnap pedig leszűrüm és máris mehet a hűtőbe. Mielőtt leszűröm, megkóstolom, hogy az íze jó-e. Ha szükséges rakható még bele citrom vagy cukor. Ízléstől függ.
2009. máj. 17. 20:12

Bodzalé (3)

4 kg bodzabogyót megmosunk, leszemezzük, majd 2 kg cukrot adunk hozzá. Felöntjük vízzel és addig főzzük, amíg a bodza meg nem puhul. Ezt követően szitán leszűrjük és üvegekbe helyezzük. Hidegen tároljuk. Az így készített bodzalé csak néhány napig áll el.


Bodzaszörp (2)

5 literes üvegbe 3 liter víz, 1 kg cukor, 20 db frissen szedett bodzarág tányér, 3 citrom felszeletelve. Naponta meg kell keverni, 1 hét alatt megérik. Szódavízzel iszogassuk, frissít, gyógyít.


Bodzalikőr (3)

Hozzávalók: 1 kg bodzabogyó, 1 liter 96%-os alkohol, 1,5 liter víz, 0,5 kg cukor, szegfűszeg, fahéj, 1 citrom héja

Elkészítés: A megmosott bodzabogyót leszedjük a kocsányáról és az 1 liter 96%-os alkoholban két hétig pihentetjük, de közben naponta megkeverjük. A vízben felfőzzük a cukrot a szegfűszeggel és fahéjjal, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját. Ezt követően az alkoholos részt hozzáöntjük a cukros részhez, két-három napig pihentetjük, majd leszűrjük és légmentesen üvegbe zárjuk. Az érési ideje 3-4 hónap.


Bodzaturmix (alkoholmentes) (3)

Hozzávalók: 0,5 liter bodzalé, 1 liter tej, 2 citrom leve, 10 dkg cukor, őrölt fahéj

Összeturmixoljuk a fenti hozzávalókat (citromlé és fahéj ízlés szerint), és hűtőszekrényben lehűtjük. Tálaláskor tejszínhabot is tehetünk a tetejére.


Nagymama bodzalekvárja (3)

Hozzávalók: 1 kg leszemezett bodzatermés, 1 kg cukor, 1 kg alma, fél csomag (2,5 dkg) porított zselatin.

A meghámozott, kimagvazott és apróra vágott almát összekeverjük az előre átpasszírozott bodzaterméssel és cukorral. Az így kapott keveréket állni hagyjuk egy napig, majd főzéssel pépesítjük. Ha nem sűrűsödik meg eléggé, használjunk zselatint, és azzal főzzük lekvársűrűségűre a gyümölcspépet. Töltsük száraz, előmelegített üvegekbe, légmentesen zárjuk le és tartsuk száraz dunsztban egy órán át.


Rántott bodzavirág (2)

Nagy kedvenc a rántott bodzavirág, amelyet sörös palacsintatésztába forgatunk, majd hirtelen, forró olajban kisütünk. Fahéjas cukorral tálalva mennyei csemege.

2009. máj. 17. 20:08

sziasztok!


Leirnátok a bodzalé receptjét? Köszönöm :-))

7. 2d5a00656a (válaszként erre: 6. - Smudlaagi54)
2009. máj. 17. 20:07
Tényleg:)
2009. máj. 17. 20:01
Bodzabort is szoktak csinálni.
5. cfbf9bf4af (válaszként erre: 1. - AUREL ZITA)
2009. máj. 17. 19:56

szia! Én pont tegnap készitettem el életem első bodza italát:) és nagyon pozitiv a tapasztalatom. Már most fincsi ize van pedig csak 1 napja ázik.


Engem az érdekele hol lehet szép tiszta bodzát szedni? mert ahol tegnap beszereztem az nagyon messze van :(

2009. máj. 17. 19:52

A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó.

Használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra. A leveléből készült tea pedig reumás bántalmakra nagyszerű, de lázcsillapításra is ajánlják.

2009. máj. 17. 19:50
Lekvárt és pálinkát :-)
2009. máj. 17. 19:50
A bodza virágát lehet elkészíteni úgy tudom.Szörpöt és rántott bodzát csinálnak belőle.Én ezeket hallottam.
2009. máj. 17. 19:49

mit lehet keszit

eni a bodza bogyojabol es mire jo?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook