Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Bobajka először, másodszor... fórum

Bobajka először, másodszor... (beszélgetés)


Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Bobajka először, másodszor...

19. Popppy
2012. júl. 15. 17:16
Köszi a mosolyt. :)
2012. jan. 13. 15:04
Ngyon jó az írás! :DD
17. bdioda
2011. dec. 14. 17:15

Sziasztok! Adós maradtam még a recepttel, volt, aki kérte, úgyhogy íme:


1 kg liszt, 8 dkg cukor, 10 dkg vaj (vagy zsír), 9 dl tej, 3 dkg élesztő, só

Figyelem! Ez egy hadseregnyi mennyiség!


Az élesztőt langyos tejben kell felfuttatni, egy kanál liszttel. Ez lesz a kovász. A lisztet, kovászt, tejet összedolgozzuk (legalább 20 percig verjük, ahogy a régi szakácskönyv írja :)

A vége felé hozzáadjuk a vajat. A tésztát megszórjuk liszttel és meleg helyen kelesztjük egy órát. Lisztezett deszkán megformáljuk, fonjuk és 'zsírozott' tepsibe rakjuk. Megkenjük a tetejét tojással és kelesztjük még egy fél órát.

Közepesen meleg sütőben kb. 45 percig sütjük.


Most süttem meg megint, isteni lett!

Jó sütögetést Nektek!

2011. dec. 6. 17:21
ez aranyos kis írás.
2011. dec. 4. 16:23

Jót nevettem a sztorin:)

De miért kell a rosszul elkészített tésztát eldugni?:D

2011. dec. 4. 15:02
és
2011. dec. 4. 15:02
Én is szoktam mákos éd diós gubát is készíteni, de "csak" kiflivel. Ez a kalácssütés hozzá nagyon jó ötlet, így biztosan sokkal fincsibb. A cikk nagyon aranyos egyébként, jókat mosolyogtam rajta...
2011. dec. 4. 08:11
Felénk nem csak mákkal, hanem dióval is csináljuk a gubát...
11. zefex
2011. dec. 3. 23:24

Szeretek süni-főzni, de mákos gubával és (név) rokonaival még nem próbálkoztam, de most kedvet kaptam hozzá :)

Mi sajnos nagyon ritkán fogyasztunk mákot, pedig ez is egy értékes, egészséges táplálék lenne.

Nem tudtok olyan recepteket, ahol nem édes, hanem sós a mákos vagy diós étel?

10. 9b10f3d7ff (válaszként erre: 6. - Miccer)
2011. dec. 3. 18:56
Nagyon aranyos :)
2011. dec. 3. 18:21
Nagyon jó az írásod:))
2011. dec. 3. 16:48

Lehetne azt a tuti foszlós kalács receptet elkérnem?

Mindig valami elfuserált receptet szedek le a Netről.

Köszi előre is!!!!

2011. dec. 3. 16:38

Nagyon jó kis történet!

Jókat kuncogtam rajta közben.

Amúgy én is jártam pórul sütivel, de nekem annyira nem sikerült, hogy mire a család hazaért még a nyomait is eltüntettem annak hogy én aznap sütöttem.

2011. dec. 3. 15:42
Nekem anyósom emlegette, hogy az ő nagymamája mindig ilyet sütött karácsonykor, egyszer csináltam neki (kifliből) mákos gubát, aztán említette, hogy neki csak az emlék szép, sosem szerette a mákot. Jót nevettünk a dolgon :D
2011. dec. 3. 15:27
Az én drága nagymamám is ilyet sütött mákosgubának.Isteni illatok,fürge kis kezek az emlékeimben:)
2011. dec. 3. 14:41

Aranyos történet :)

Én is nagyon szeretem,nálunk nem bobajka,hanem bobájka :)

2011. dec. 3. 13:46

Így voltam a nagymamám krumpli levesével...

Szinte évtizedeken át kísérletezgettem. Aztán valamikor tavaly nyáron sikerült! Visszajött gyermekkorom levesének íze. Azóta is úgy csinálom.

2011. dec. 3. 13:23

A lényeg az hogy az eredmény jó lett.)

Nekem nagyon tetszik.Jót mosolyogtam:)) Én inkább alkalmakkor sütök és ép most mákos kalácsot sütöttem,még nem csináltam kiváncsi vagyok milyen lett.Első próbálkozás.Egyébként a mákos guba a kedvencem:)

2011. dec. 3. 13:08
Tíz évig hallgattam a férjemtől, hogy a nagymamája a mákos gubát saját sütésű kaláccsal készítette, és azt sosem überelheti egy egyszerű kiflis változat. Nos, tavaly ilyenkor nekiálltam "nagyis" bobajkát készíteni. Az ő családjukban így hívták - én már ezt sem nagyon tudtam hová tenni, később megtudtam, ez egy ruszin étel, ami hasonlít a mi gubánkhoz.

Ugrás a teljes írásra: Bobajka először, másodszor...

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook