Babát szeretnénk, de most fogadtunk örökbe két kiscicát. Lehet baj belőle? (tudásbázis kérdés)
ezt az infót találtam:
A kórokozó egy egysejtű, amely szinte minden meleg vérű állatban és emberben is okozhat fertőzést, de a végleges gazdája a macska és a macskafélék. A macska elsősorban egértől, patkánytól kapja el, vadászat során.
Fontos tudni, hogy az emberi fertőződés forrása leggyakrabban nem közvetlenül a macska, ugyanis a fertőző kórokozókat ürítő macska által beszennyezett és mosatlanul elfogyasztott zöldséggel vagy a fertőzésen átesett állatok nyers húsával (például tatár bifsztek, rosszul átsült hamburgerhús) is nagy esélye van bárkinek arra, hogy megfertőződjön ezzel a kórokozóval. Vizsgálatok bizonyították, hogy a felnőtt lakosság 30-50%-a már átesett a fertőzésen anélkül, hogy tudomást szerzett volna róla. A tünetmentes fertőződés egyben védettséget is jelent az esetleges későbbi újrafertőzés ellen.
Tehát: ha nem vadászik a macska egérre, patkányra (nem megy ki), akkor nincs kitől elkapnia a fertőzést. Szobacicáknál nem hiszem hogy nagy lenne a kockázat. (persze, azért ellenőrizni kell, hogy az ember már immunis-e)
a toxoplazmózis egy igen súlyosan magzatkárosító (értelmi, mozgásszervi, érzékszervi elváltozásokat okozó) betegség, ezért mindenképpen javasolt a vizsgálatot elvégeztetni, csak egy vérvétel. valóban vannak a földben is olyan szennyeződések, amik bajt okoznak, de ennek elég kicsi az esélye.
nem oltanak ellene és nincs is oltás de időben kiszűrhető.
egyébként a kertészkedés ilyenkor legalább annyira veszélyes, mint a macska, mert a talajjal való érintkezéskor is ugyanakkora az esélye, hogy az ember elkapja a betegséget. (egyébként állítólag ez hasonló, mint egy nagyon enyhe nátha, szóval az emberek nagy része észre sem veszi hogy átesett rajta).
nekem valami olyasmi rémlik, hogy egy ideje oltanak ez ellen, nem? vagy csak kérhető az oltás?
Köszönöm a válaszokat. :)
Még nem vagyok terhes, de már nagyon szeretnénk...
Volt már cicánk, de elveszett két éve. :(
Úgy olvastam, hogy a magzat 3 hónapos koráig veszélyes a toxoplazmózis. De már kb 2-3 hetes lesz mire észreveszem.
A cicáknál is el lehet végeztetni egy sima vérvételből a toxoplazma szűrést. Egyébként az a cica, amelyik átesett toxoplazma fertőzésen, csak az első pár napban üríti a kórokozókat, így később már velük sincs gond. Mindenesetre, ha babát szeretnétek a cicák ne legyenek kijárósak, és különös gondot kell fordítani a féregtelenítésre.
A toxoplazma fertőzés akkor veszélyes, ha már megfogant a baba, mert vetélést, fejlődési rendellenességet okozhat. Csak halkan jegyzem meg, hogy a fertőzést egyéb módokon is el lehet kapni, például kertészkedésnél...
Azt ajánlják, hogy ne a kismama cserélje az almot, ezt mondjuk mi is betartottuk, de ettől még a cicákat nyugodtan lehet simogatni.
Én is "macskás vagyok" és anno az első terhességemnél mondtam a dokinak hogy csináljanak nekem toxoplazmózis tesztet mert macskáink vannak. Erre a doki akkor azt mondta nekem, hogy új cicánk van, vagy volt-e már macska "az életembe"? És mondtam neki, hogy kb, 10 éves korom óta van macskám. Azt mondta erre a doki, akkor már tuti hogy elkaptam ennyi idő alatt a toxoplazmózist vagy hogy kell írjam, és akkor már tuti nem lesz a babának semmi baja. De ha az anya a terhessége alatt találkozik először vele, akkor a babának is baja lehet.
Mindezek ellenére, mind a két terhességem ellenére, mind a két terhességem alatt még meg se símogattam a cicákat, nem hogy enni, vagy almot takarítani utánuk, mindent a családom csinált helyettem.
Szerencsére nem lett semmi baja a gyerkeimnek, de én úgy gondolom jobb félni mint megilyedni alapon, légy óvatos.
ha nem te szeded az almot és hogyha minden orvosi vizsgálatnak alá vetetted magad,akkor szerintem nem...másnak is volt már kutyája,macskája stb. állapotossága alatt és semmi bajuk nem lett!!
Sok sikert a projecthez:)
Igen ha köztetek alszanak::DD
Komolyabban ha nem szoktatjátok őket a gyerekszobába,és nem vagytok allergiásak rájuk,a fogantatáshoz nem hiszem hogy sok köze lenne!
További ajánlott fórumok:
- Babát szeretnénk 2011-re
- Örökbe fogadtunk egy csivava kutyust és az lenne a kérdésem, hogy kötelező-e chipet rakatni?
- Akik örökbe fogadtunk, beszélgessünk /Vitamentes fórum/
- 0-5 év közötti testvéreket szeretnénk örökbe fögadni. Melyik alapítványt kell megkeresni?
- Kiscicát szeretnénk Vas megyéből!
- Kisbabát szeretnénk örökbefogadni