Az oviban van helye, fel is vették, de nem kezdheti meg az ovit a lányom, mi a jogszabály? (tudásbázis)
[link]
Itt sok okos dolgot írnak a témáról, ha még aktuális.
2,5 évesen ha szobatiszta mehet oviba itt ugy van de nem nagyon vannak oda érte azt látom de ha betölti a 3 évet mehet .
1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról, 24.§ illetve 65.§
És a törvényben a betöltött 3. év szerepel.
Az én kisfiam csak december végén tölti a 3at és csak januárban kezdi az ovit, mert hivatalosan csak az a gyerek mehet oviba aki betölti a 3at, vagy vidéken tényleg sok helyen van minicsoport vagy vegyes csoport ahová felvesznek kisebb gyerekeket is. Régebben amúgy a városi ovikban is volt ilyen minicsoport de megszüntették.
Nálunk a legkisebb kisfiú 2,5 éves és most kezdte, mert anyuka dolgozik.
Kérték az ovónénik, hogy aki megteheti (pl. így is,úgy is GYES-en van) az tényleg csak akkor hozza a picit, ha már 3 éves, vagy ha már a többiek beszoktak, mert egyszerre nem akarnak túl sokat szoktatni. De ez csak kérés volt, aki nem tudta megoldani ,annak bevették.
Anno nekem úgy vették be 2 hónappal a3 éves kor előtt hogy az ovónéni elvállalta mert volt oylan ygerek hogy nem vitték,de sztem ezt csak "megszántalak" alapon.
Mivel vidéken laktok, ráadásul nem nagy helyen, ott 2,5 éves a korhatár! Úgyhogy ne hagyd magad!
Mi is csak onnan tudjuk, hogy volt ehhez hasonló "szitu" az ovikban. :( Nem akarták bevenni először a gyereket, csak amikor betölti a 3. évét, a gyerek elmúlt 2.5 éves és szobatiszta volt. Hívta a család az óvódavezetőt, hogy magyarázza meg, miért kötözködnek, amikor már levitték a korhatárt...(akkor tették le 2.5 évre, amikor mondogatták, hogy kevés a bölcsi és nagyon túl vannak terhelve - így pár gyerek átkerült az ovikba) Nem tudtak magyarázatot adni, elismerték a korhatárt és bevették. Azóta jár a gyerek szeptembertől.
Hát semmi biztatót... A lányomnak ugyanezért kellett bölcsibe mennie szeptemberben, mert csak télen töltötte a 3 évet, és az oviba csak onnantól mehetett volna. Így egy évet bölcsibe járt előtte...
Nálunk is 2,5 éves kortól lehet menni oviba,ez sem speciális intézmény,ha persze szobatiszta a kicsi.
Mivel nálunk nincs bölcsi, ha szobatiszta és beszél, 2,5 évesen mehet. Nézz utána, mert szerintem fel kell, hogy vegyék most.
Akkor én még le vagyok maradva...:)
Bocsi!
Egyébként itt a játszóról tudom, hogy itt se mehetnek a gyerekek csak ha betöltötték a 3 évet!:(
Már hivatalosan 2.5 év a korhatár! Ez biztos.
Én sok ovit tudok,ahol 2,5 évestől vannak.Sima falusi óvodák,semmi speciális dolog nincs bennük..
Elvileg igen! Hivatalosan 3 éves kor alatt nem vehetik fel ( vannak olyan esetek amikor mehetnek 3 éves kor alatt is, de csak akkor ha van egy úgynevezett "minicsoport!)!:(
Sajnos ez van...:(
Van valami törvényféle rá. És elvileg ha a gyerek betöltötte a 2.5 éves kort és szobatiszta, akkor fel kell venni, ha a szülő is úgy akarja (azt nem írom, ha van hely, mert itt konkrétan megmondták, hogy van...).
Nézz utána, mert igazad van! :)
tud valaki valamit mondani erre? segítsetek...
Nálunk is csak akkor kezdhet, ha betöltötte a 3 évet... Úgyhogy van olyan gyerek a csoportban, aki pl csak márciusban kezd :(
szóval azt nem tudják mondani hogy nincs hely, mert fel van véve. szobatiszta, önálló... AKKOR MOST MIÉRT NEM??? van erre valami jogszabály?
jauárban kezdhetne elvileg. DE akadt munka csak sajnos nem tudják igazolni így állítólag nem kezdheti az ovit a lányom
Az oviban van helye, fel is vették, de a 3 éves kort mivel nem töltötte még be csak...
További ajánlott fórumok: