Az orvos hányadik héttől tudja megállapítani, hogy terhes vagyok? (tudásbázis)
Vérvétellel a fogantatástól számítva kb 12 napos terhességet, vizelet teszttel kb 14 napost lehet kimutatni. Az orvos manuális vizsgálattal ilyenkor a kicsit megnagyobbodott méhet érezheti, ultrahangon nem lát semmit (esetleg gesztációs gyűrű, felritkulás a méhnyálkahártyában, de ez még kétesélyes).
Ők az utolsó mentruációtól számítják a terhesség korát. (Tehát a fenti példában a 14 napos embrió 4 hetes terhességet jelent.) Betöltött 5 hetesen már látható a petezsák, benne az embriócsomóval, később szikhólyaggal. Betöltött 6 hetesen jó ultrahanggal, betöltött 7 hetesen mindenképpen látszani kell a szívcső pulzálásának. Nos, a dokik innentől tekintik terhességnek, a diagnózis "élő embrió".
A hüvelyi ultrahang érzékenyebb, mint a hasi, de van ahol csak az utóbbit csinálnak. Mivel nem biztos, hogy középidőben történik a fogantatás, az ijesztgetések elkerülése érdekében (pl túl kicsi a petezsák/embrió, nincs szívhang, pedig kellene, stb.) azt szokták javasolni, hogy ha semmi probléma nincs (pl vérzés, görcs) a 2. kimaradt menstruáció után elég felkeresni az orvost. Nos, első babánál ezt tuti senki nem várja ki :-)
5 hét kb, láthat petezsákot, benne embriócsomót, de ha még nem látja benne, az sem baj, olyan picike:)
Tesztből is egyértelmű azért!
5 hetes uh-on már látta a petezsákot:)
két héttel később magzatot, meg szívhangot is.
Szia!
Vérvételből már az első napokban is ki tudják mutatni, de ilyet nem igazán szoltak csinálni csak lombikos vagy inszemináció után.
Én 6 hetesen mentem dokihoz és mind vizsgálat során, mind Uh alapján megtudta állapítnai a terhességemet. De ugye addigra már ott volt a pozitív tesztem is!
További ajánlott fórumok:
- Hanyadik terhességi hétben érdemes elkezdeni előkészíteni a csomagot, amit majd magammal viszek szülni, ha itt az ideje?
- Hányadik héten hánytál először a terhességed alatt?
- Miért használ sok orvos a terhesség megállapításhoz hasi uh-t, ha sok helyen olvasni a kismamák körében, hogy nem lehetett látni?
- Hányadik héttől figyelhető meg a mell eresedése terhesség alatt? Linea negra vonal erőssége változhat-e (reggel halványabb, este sötétebb)?
- Ultrahangos vizsgálattal teljesen megállapítható a terhesség vagy annak hiánya?
- Mellfeszülés hányadik terhességi héttől jellemző?Segítség!