Az esküvői tanúnak kell fizetnie a papot? (tudásbázis)
Még ilyet nem hallottam,........érdekes.
Biztos, a paptól függ,mert amit kell fizetni, azt a megbeszéléskor rendezik, nem az esküvőn.
Nem akartam belemenni az egyházzal és pappal kapcsolatos dolgokba, de nehogy már egy olyan intézmény mondja meg nekem a tutit, ahol a "személyzet" nagy százaléka pedofil.
Most azt mondja meg, hogy a tanú fizessen, majd azt, hogy vidd a gerekedet hittanra, ministrálni, aztán ki tudja mit tesz majd vele....
Igen, ez általánosítás.
Nem tudom, hogy jössz Te ahhoz, hogy az én házasságomon ítélkezz, mikor semmit nem tudsz rólam. Gondolom saját Magadból indulsz ki, igazán sajnállak.
Nálunk a pap ezt kérte, én a tanúknak oda szerettem volna adni a pénzt akik nem fogadták el. A segítség pedig igenis nagyon jól jött, hogy nem nekünk kellett még ott futkározni, hogy akkor fizessünk, mivel előre nem fogadta el. A mi esküvőnk a legkevésbé sem volt hagyományörző, semmilyen tekintetben, de azt gondolom, ha Isten színe előtt, a házában esküdtök meg, akkor igenis követni kell azokat a szabályokat, amiket a pap mond, még ha nem is értesz mindennel egyet.
Egyátalán mi az, hogy a szertartás költsége??? Számlát is adnak róla? Ha számla nincs, akkor költség sincs, maximum adomány lehet. 2,5 éve volt katolikus egyházi esküvőnk és nem volt egyházi költsége. Falun volt az esküvő, ráadásul pestiek vagyunk, csak azért mentünk oda esküdni, mert szeretjük azt a helyet és gyönyörű. Az Atya ráadásul házhoz jött. Mikor "fizetni" akartunk, először nem akarta elfogadni, de mivel az volt a borítékba írva, hogy adomány az egyházközség javára, úgy végül elfogadta. Sajnos a szertartás után elsietett, utána meg nem tudtunk találkozni vele, így a helyi barátnőm adta át a borítékot egy levél kíséretében.
És a polgári szertartásnak is csak olyan költsége volt, amit sárga csekken kellett befizetni és számlát kaptunk róla. 15 ezret fizettünk, mert házhoz jött az anyakönyvvezető is. Nem volt külön költsége a gyertyának, meg a zenének, mint Pesten. Hozott volna pezsgőt is, de egy borászatnál volt az esküvő, így borral koccintottunk. Annyira személyes és barátságos volt az egész, hogy csodás emlék marad. Egy budapesti esküvő sem volt ennyire bensőséges, amin vendég voltam.
Mi ma az ára egy polgári szertartásnak Pesten és vidéken?
Én értem, hogy ez hagyomány és azt is, hogy a pap is azt gondolja így kell, de ettől függetlenül nem hiszem, hogy ez egy olyan szabály, amit nem lehet megszegni. És miért szegjük meg a szájról-szájra járó hagyományokat? Azért, mert nem biztos, hogy a tanú ki tudja fizetni, így nem is illik arra várni, hogy a tanú tisztában van a hagyományokkal és azzal, hogy neki emiatt költségei lesznek.
Tényleg úgy beszéltek itt erről, mintha főbelövés járna, ha nem a hagyományok szerint jártok el.
Az egy más kérdés, hogy megkéritek a tanút és dönt, hogy ő fizeti vagy sem. Valószínű, hogy intézkedik helyettetek, de az manapság nonszesz, hogy ha valaki elvárja, hogy perkázzon is a másik, mert a pap is azt mondta, hogy neki kell:))))))
Tényleg röhej, amekkora hercehurcát rendeztek azért a néhány éves házasságért. Általában pont az ilyenek jázassága kérészéletű...
6éve voltam a barátnőm tanúja a templomi esküvőjén(a polgárin is)de senki nem világosított fel,hogy ezt,nekem kéne fizetnem!Pedig,kifizettem volna!
Nem is hallottam,eddig erről!
Én erről nem hallottam.
A férjem tavaly volt tanú, de nem kellett fizetnünk a papért.
Kell?!
Akkor szerintem senki nem akarna tanu lenni!:-D
További ajánlott fórumok:
- Aki otthon van, annak mennyit kell csekken fizetnie havonta tb-t?
- Ha valaki külföldön tartózkodik, bevonják a személyit és valami biztositást kell fizetnie?
- 2003-tól, egy minimálbérre (8 óra) bejelentett apukának, kötelezően mennyi gyerektartást kellett és kell fizetnie?
- Igaz az, ha az apa lemond a gyerekről, akkor nem kell fizetnie a gyerektartást?
- Mi a dolga egy esküvői tanúnak?
- Ha az apuka (apasági nyilatkozatot tett) örökbeadási nyilatkozatot ír az anya beleegyezése nélkül, akkor kell-e gy.tartási dijat fizetnie?