Az egészség és a kivi
Gyümölcssalátákhoz,süteményekhez,szörp,bólé és sörbet készítéséhez is kiváló.A kiwi kiemelkedik C-vitamin-tartalmával egy nagyobb gyümölcs egy felnőtt ember napi szükségletét fedezi.Kálium tartalma kedvezően hat a vérnyomásra,és segíti a normális szívműködést.A sok ásványi anyag jó az izomfogyás megelőzésére.A K-vitamin tartalma a vér alvadékonyságágát biztosítja.
A vesékre is jó hatással van.A csontozatot is erősíti.Fáradékonyságot,és a stresszet megelőzi.
Oldható élelmirost-tartalma a tápcsatornában lévő koleszterin egy részét megköti,így hozzájárul a vérkoleszterin csökkentéséhez.Sportolóknak különösen ajánlott,mert egy különleges fehérjebontó enzimet (actinidint) tartalmaz,mely segíti a vele együtt elfogyasztott nagyobb mennyiségű húsféleség,tejtermék,tojás, emésztését.Az éretlen kemény gyümölcs hüvös helyen akár egy hétig is eltartható.A C-vitamin könnyen bomlik,ezért a kivit főleg nyersen érdemes fogyasztani.
A kivi szárnyashúsok,pármai sonka,lazac mellé kitűnő nyers köret/kiegészítő lehet.Ha grillezés előtt a hússzeleteket kivivel bedörzsöli és kb. 20 percig pihenteti, a hús puhább lesz.A kivi utóérő gyümölcs.Ha gyorsan fogyaszthatóvá akarja varázsolni, egy-két szem almával együtt rakja zacskóba,és egy napig zárja le.A kivi hozzáadása zselatinhoz(pl.gyümölcskocsonya) és tejhez turmixnak kerülendő,mert a benne lévő enzim miatt a zselatin nem alvad meg rendesen,a tej pedig kicsapódik.
Szobanövényként is nevelhető,de lehet lugasnak is háztetőre,garázsra futtatni.Védett helyre kell ültetni.Télen lekell takarni,és akkor kibírja a telet.Nagyon vízigényes növény.
Írta: Rika1, 2007. február 7. 14:42
Fórumozz a témáról: Az egészség és a kivi fórum (eddig 42 hozzászólás)