A hal az egészség forrása
A halban levő eszenciális zsírsavak:Omega 3 és Omega 6. A hal ásványianyagokban:kalciumban, foszforban, szelénben,vasban, cinkben, és jódban, gazdag, valamint B-vitaminokat is tartalmaz.
Mindezek felelősek a szervezetben lévő hormonális egyensúly megtartásáért és a zsírraktározás szabályozásáért, így hatással vannak a testsúly alakulására, a rugalmas bőr fenntartására és az érzékelésre. Ezen kivül a hal növeli a hasznos koleszterin koncentrációját.
Milyen a friss hal?
Ha halas ételt készítünk, lehetőleg mindig élő hallal vagy frissen vásárolttal dolgozzunk, mert nagyon könnyen megromlik. A friss hal szeme telt, tiszta, tükröződő. Pikkelyei épek, kopoltyúja vörös vagy rózsaszín. De így is csak 2-4 napig tároljuk.
Árulkodó jelei, ha a szeme apadt, homályos, pikkelyei hiányos, lepedékesek vagy lazák, kopoltyúja szürkés, sárgás vagy barnás, és kellemetlen szagot áraszt. Ha a halhusa előkészítés során szétesik, akkor az azt jelenti, hogy a hal már öreg, vagy pedig túlpároltuk.
A gyorsfagyasztott halat mindig lassan nulla körüli hőmérsékleten engedjük ki, és azonnal dolgozzuk fel.
A hal és hagymaszagot úgy űzzük el, hogy sóval bedörzsöljük a kezünket, majd leöblítjük.
A halak mellé milyen bort kínáljunk?
A halas ételekhez általában fehérbort kínáljunk.
A hidegen tálalt főtt halhoz és a hideg halsalátához a mártástól függően tálaljuk a bort.
A semleges mártás a finomabb savtartalmú, üde fehérbort kedveli.
A dominánsabb mártásokhoz a savasabb, testesebb fehérbor dukál.
A füstölt halhoz leginkább a száraz, testes és harmónikus savú fehérbor illik.
A párolt halhoz lágy, illatos és üde fehérbort igyunk.
A halászlét és a halpörköltet testesebb fehérborral, vagy a fűszeres, de nem túl csersavdús vörösborral öblíthetjük le.
A sült halhoz testes fehérbort, illetve bársonyos és harmónikus vörösbort szervírozzunk.
A rántott hal tüzes és határozott savú fehérbort, valamint a karakteres, csersavdús vörösbort szereti.
A roston vagy nyárson sült halakhoz testes és harmónikus savú fehérbor dukál.
Írta: Rika1, 2008. január 26. 11:03
Fórumozz a témáról: A hal az egészség forrása fórum (eddig 54 hozzászólás)