Az avokádó magját kigyökereztettem, utána mi a teendő vele? (tudásbázis)
Nagy segítség amit írtál.Ebből már el lehet indulni.
Köszi!!
Ezt találtam róla, nem tudom segítség e ..
Még a kezdő kertészkedő is gyors sikerélményre tehet szert, mert az avokádó magja könnyen és gyorsan csírázik, és egy év alatt méteresre is megnő. A magonc termésére öt-hét évig kell várni, addig edényes dísznövényként neveljük. A fa fényes, babérhoz hasonló levelei szépen díszítik az erkélyt és a lakást.
A növény nevelése: az avokádó magját homokkal kevert tápdús földbe kell fektetni, és csupán kevés földdel fedni. A vetőláda kerüljön meleg, 20-25 fok körüli helyre.
Amikor a növény már 4-5 levelet fejlesztett, csípjük le a felső levélhajtást, hogy elágazzék, és szép, szabályos koronát fejlesszen. Május végén, mielőtt kikerülne a kertbe vagy az erkélyre, fokozatosan szoktassuk a közvetlen napsütéshez, különben a nap leégeti a téli fényhez szokott leveleket. Az ősz beálltával világos verandán, 5-15 fok közötti hőmérsékleten neveljük
Én úgy hallottam, hogy az otthon nevelt csak így nő meg, magas, vékony lesz, és kész.
Én nem vízben gyökereztettem ki, hanem 3/4-ig elültettem földbe, megöntöztem, öntözgettem, és egyszercsak előbukkant a zöldje. Ma kb. fél m magas.
Ontozni kell csak (miutan kigyokerezett el lehet ultetni foldbe) es hosszura meg fog noni, vekony lesz es hosszu, a vegen par levelkevel :))
Pusi, lehet azert nem, mert az aljanak mindig vizbe kell lognia, picike poharba erdemes, hogy azert az egesz mag ne forduljon a vizbe, mert nyalkas lesz, egyebkent is ahogy gyokerezik, a gyokereit erdemes gyakran atmosni. Mielott gyokerezni kezd, szetnyilik kicsit a mag, hogy kiengedje a gyokereit.