"Az állatoknak van lelkük, látni a szemükben" Mit gondoltok erről? (beszélgetős fórum)
Mindazoknak, akik érdeklődnek e téma iránt, szeretettel ajánlom a következő könyvvet:
Penelope Smith: Az állatok beszélnek - Édesvíz Kiadó 2002.
Én éppen azért kezdtem el olvasni annak idején ezt a könyvet, mert tapasztalataim teljesen ellentmondtak annak a kemény, materialista nézőpontnak, amiben nevelkedtem, ami jó tíz évvel ezelőtt még annyira általános volt, amely alapján lényegében az állatok mozgó, táplálkozó, szaporodó tárgyak voltak. Saját tapasztalataim teljesen megerősítik mindazt, amit ez a hölgy leír könyvében.
Attól még, hogy esetlegesen valaminek lelke van nem jelenti azt, hogy nem lehet egy másik lélekkel rendelkező lény tápláléka.
Egyetlen egy olyan élőlény sincs a természetben, amely a táplálékáról azért lemondana, mert megsajnálná azt a lelke miatt.
Ez nem kegyetlenség, ez az élet rendje a természetben is.
Ott kezdődnek a problémák, ha valaki nagy unalmában megszemélyesíti a táplálékát, magával egyenértékűnek akarja azt tekinteni. A személyes csalódottságaink feloldására nem az a módszer, hogy a fajtánktól elfordulva, egy más fajból származó lénnyel akarjuk kitölteni a társkapcsolatainkban tátongó lyukakat.
En az bisztos nem tennem , mar unokaim vannak de igy elem az eletem . Szeretem az alatokat es szeretni fogom öket a hatartalan szeretetett töluk semi nem potolja .
Ajanlam hogy nezetek meg a Nils Holgerson csodalatos utazasat a lud hatan.
A fák suttognak
Ne essetek a ló másik felére
Vagy háziállat vagy állattenyésztés
Állattenyésztés esetén nem szabad az állattal barátkozni, mert megszereti az ember
Meg, mint a kóbor kutyát/maskát, aztán ha nem tudja befogadni, próbálja levakarni magárol
De hogy lelkük van-e?
Persze van, mint minden élőlénynek. A növényeken még "vitatkoznak"
Mert szerintem nem csak az a lélek, amikor "gyere ide" és arra hallgat az állat
Egyes etologusok pl. a disznót okosabbnak vélik mint a kutyát, nem egy video van róla
És mi a helyzet a többi állattal?
A napokban mutatta valmely tv hogy rohant az emeber által nevelt nagyobbacska oroszlánkölyök a nevelőjéhez és rácsimpaszkodva ölelte át
A lovak is egy egész más jelleműek
Bizonyára ismeretes a suttogó lóidomitás
És a delfinek?
És lehetne folytatni.
Anélkül hogy meghatároznánk mi is a lélek, nehéz rá válaszolni
Ez utóbbira meg a tudósok sem tudnak még választ adni
Tehát topik zárható :)
Az ember többféle célra tenyésztett ki házi állatokat. Babusgatásra is és megenni is. A libát megenni tenyésztette ki a nyári lúdból.
Van aki említette, hogy 10 percre elmegy otthonról amikor leölik. De végül ő is megeszi a máját.
Azt meg ki mondja meg hogy annak szuletett ? es akkor a Papuai benszulött kit a hozzatartozoi megzabalnak az is arra szuletett?
OK. ma mar alitolag nem aktualis no de ki tudja.
Amikor valaki szepen becezgeti a kis alatokat mind kis libakat vagy nyuszit meg jatszik is veluk aztan meg megöli . Egy ilyen embernek nem tudom hol kezdödik az empatia programja....
Te jo Istenke meg olvasni is rossz ! szerencsetleny joszag .Nagyon brutalis valami akkor en mind kis gyerek jol lattam a fajdalmat a szemeben .
Rengeteg ev utan is örulök annak hogy mind kis gyerek igy cselekedtem.
Akkor regen hogy gyerek fejbe vag egy idös asszonyt az nem volt mindennapi de en mar ilyen vagyok es ilyen leszek.
Utalom ha az ember bar hogy is bantalmaza az alatokat szencsetlen joszagok ki vannak nagyon szolgaltatva az ember mocskos vilagaban.
Igen sajnos ez igaz.Nekünk is van libánk és tényleg könnyezik,mikor levágják:-(
Én addig elmegyek a 10.szomszédba mikor levág egyet a férjem,hogy ne is halljak semmit,és pucolásra megyek haza kb. 10perc múlva.
Unokaim is sajat maguk valasztottak hogy vegeterjanok lettek igazi humen es esztet meggyözödesböl.
Lehet nagyon jol megelni hus nelkul is plane most amikor mar annyi fele feherje tartalmu " helyetese van.
Tudat hogy amit az asztalra teszek nem volt muszaly egy alatnak meghalni igazan melegiti az ember szivet.
Egyszer falun voltam valami tavoli rokonoknal, egyik idösebb nöszemely tömte a libat . Soha nem felejtem el a liba szemeit azt a szenvedest amibe bennuk volt. Nem volt semi mas mindegy undorito alatkinzas amivel azt akartak el erni hogy a libanak nagyobb es zsirosabb legyen a maja , hogy legyen minnel több zabalni valo .
Nem tudtam maskep cselekedni en csak egy 6 eves varosi gyerek voltam anno ki egy oriasi veleszuletett empatiaval rendelkezett.
Igen nem birtam es fejbe vagtam az idös aszonyt .
Utana semi sem volt atveszelnia borzaszto megalazo buntetest , tudtam hogy jol cselekdtem.
Egyetértek! Mi tartunk állatokat,mert másképp nem tudnánk megélni.Főleg mert kis gyermekünk van, és én sem tudok dolgozni.Én soha nem vágtam le egyet sem,és nem is fogok.
Ha elő állnék azzal,hogy ne tartsunk állatot mert a szívem szorul össze mikor párom levág egyet(én soha nem nézem)akkor lehet el is válna tőlem,mert neki mindene a hús meg kisfiam is szereti.
További ajánlott fórumok:
- Mit gondoltok az olyan férfiról, aki választás elé állítja a nőt, hogy ha nem veteti el a gyereket akkor elhagyja?
- Mit gondoltok a muszlim nőkröl?
- Mit gondoltok azokról akiket férjük, párjuk szeretőjük tart el?
- Mit gondoltok szülőként arról a tanítónéniről, akinek az alkarján tetoválás(ok) van(nak)?
- A gyerekkori elhanyagolás hatásai, mit gondoltok erről?
- Komoly kérdés. Mit gondoltok ezekről a párbeszédekről? (szeretet)