Ausztriai kismama (beszélgetés)
Szia!
Igen,Wochengeldet kaptam,még nem tudom,mennyi a teljes összeg,mert még nem egész hónapra jött,fél hónapra 150 Euro volt.
Igen,én is úgy gondoltam,hogy azzal nem veszítünk semmit,ha felkeressük a Kamarát.
Csak tudod,nem is csak az a probléma,hogy nem hosszabították meg a munkaszerződésem,hanem az,hogy egy fejlett nyugati országban így magára hagynak egy kismamát,hogy napi 2 eurót adnak,ami kenyérre sem elég,és hiába kértem az Ams-t,hogy segítsenek munkát találni,semmit nem tettek,terhesen meg hát ugye senki nem alkalmaz.Egyébként 4 éve itt élünk,ide adózom én is,férjem is (neki éves állása van).Tehát nem tartom korrektnek ezt a szituációt.
Nem azért nem,de vigyázz mert sok doki akkor is csinál Uh-t ha az nincs a kiskönyben csak pl vérvétel meg mérés lenne és azért is kér pénzt. Meg a 20-ik heti szervi vizsgálat (organ screening) az is fizetős!!! Illetve a doki csak ránéz ultrahangon az nem.
Nekem 30 euró volt ultrahangonként, azt kifizettem mert látni akartam a babámat, de a dokim mindig adott sima meg 4d-s képet is.
oké köszi.
Nos én kifejezetten olyan dokit választottam aki krankenkasse-s is. Szóval ha megkapom a kiskönyvet akkor amit benne lesz kötelező vizsgálat azért nem kell fizetni?
Ez nem kötelező vizsgálat, amit nem áll a krankenkassa. Ezt az orvosnak el kellett volna mondania (az én első dokim is elfelejtett szólni róla :-( ). Ha rendes kassenarzt-hoz jársz, akkor a kiskönyves vizsgálatok ingyenesek, azaz abban csak 2 UH van, az azon felüliért akkor is fizetni kell, orvos válogatja mennyit. Ha Wahlarzthoz jársz, ott mindent fizetni kell és abból bizonyos összeget visszatérítenek (de ehhez nem igazán értek -soha nem mentem Wahlarzt-hoz). Amúgy a 150 euró nagyon sok!!!! Nekem az a vizsgálat 70 euró volt. Ja bocsi nekem csak genetikai Uh volt kombinált nélkül, azt nem kértem.
Visszatérve a mi jár kérdéshez ... Geringfügigben akkor jár majd Wochengeld, ha magad fizeted mellette a biztosításodat. De akkor is ennek megfelelő összeg. Esetleg időben érdeklődj az Arbeiter Kammernél, hogy hogy jársz jobban, ők tudnak felvilágosítást adni konkrétan a te esetedre!
Szia!Ez biztos?Mert én szezonmunkában dolgoztam tavaly október közepéig,akkor már 12 hetes terhes voltam,és a szerződésemet nem hosszabbították meg,mivel határozott időre szolt és ezért hoppon maradtam.Az ams-nél regisztráltam,ott NotstandsHilfe-t állapítottak meg,ami azt jelentette,hogy napi 2 eurót kaptam.Így men le az egész várandóságom,férjemmel egy fizetésből tengődtünk állandó kölcsönökből,mert hát az albérletet és a hitelt fizetni kellett így is.
Esetleg visszamenőleg lehet-e valamit tenni?
39. HETES KISMAMA.
Sziasztok!
Engem az érdekelne hogy mi van azokkal akik részmunkaidőben (heti 10 óra) dolgoznak és úgy esnek teherbe. Tudom kevés de sajnos csak ez adódott. Mivel nyári szezon van csak. Nálam ez azt jelenti hogy 1 hónapot dolgoztam szezonban és utána 1,5 hónap kihagyás után visszavettek heti 10 órába takarítani majd nyáron ismét lesz 3 hónap szezon. De ha már most terhes vagyok hotelszezonról ne is álmodjak hogy maradhatok?
Szia!
Nagyon szépen köszönöm az információkat, most már képben vagyok :) sok új dolgot tudtam meg teáltalad! Köszönöm :)
Ja táppénzre itt nem igazán írnak ki túl gyakran és az attól függ, hogy kapsz-e táppénzet hogy munkaviszonyban avgy e vagy az ams-től kapsz e juttatást (munkanélküli arbeitslosengeld vagy segély azaz notstandshilfe). Wochengeld bonyolultabb sokkal.
Másik ha határozott idejű szerződés alatt leszel terhes, akkor az automatikusan meghosszabbodik a 32-ik hétig. Pl: ha neked mondjuk május 1-ig van szerződésed, de te május 1 előtt orvosilag bizonyíthatóan terhes vagy és jelented a cégnek, nem küldhetnek el május 1-el az anyavédelmi törvény értelmében.
2. Ha amikor terhes leszel munkanélküli vagy, akkor terhességgel összefüggően semmit nem kapsz. Munkanélküli akkor jár, ha először legalább 1 évet folyamatosan dolgoztál ( az első munkanélküliség után már 28 hét folyamatos munkaviszony is elég, hogy újra kapj munkanélkülit). De a munkanélküli is 5-6 hónapig jár csak. Ez után kérhetsz segélyt / Notstandshilfe, amibe több minden beleszámít: mennyi volt a munkanélkülid, a férj/pár fizetése, van e hiteled, van e már gyereked, mennyit fizetsz lakásra stb...
Igazából nem szerencsés ha munkanélküli sem jár és úgy leszel terhes. Ebben az esetben is járhat Wochengeld majd de nem minden esetben ( ez bonyolultabb -ha érdekel ezt is el tudom magyarázni)
Először is a Wochengeld a kiírt szülési dátum előtt 8 héttel és utána 8 héttel jár meg. (Kivéve császár vagy ikerszülés - akkor 12 hét).
A többi amit írsz zavaros és nem egészen igaz...
1. Ha éppen foglalkoztatva vagy, amikor terhes leszel és már lejárt a próbaidőd, vagy próbaidő alatt nem derül ki a terhességed (nem tudsz róla, nem mondod meg), akkor édes mindegy mióta dolgozol, minden megjár neked. Normál esetben a 32-ik hétig KELL dolgoznod, kivéve ha nem tudsz egészségügyi okokból vagy a munkád olyan, amit a Mutterschutzgesetz (anyavédelmi örvény) tilt. Ha pl sokat kell állnod vagy veszélyes anyaggal dolozol stb stb, akkor a munkahelynek könnyítenie kell a munkádon, több pihenést biztosítani stb. Ha ezt nem tudja megtenni, haza küldenek, de fizetniük kell a teljes fizetésedet. Ha az orvos ír ki egészségügyi okból és a bizottság rábólint akkor ugynevezett vorzeitige mutterschutz-ba kerülsz (ugye normál esetben 32-ik héttől vagy mutterschutzba, ehhez képest ha előbb kiírnak akkor az korai..) akkor is otthon maradhatsz és kapod a fizetésedet
Jó reggelt kívánok!
Ha terhes leszek, és valamiért nem tudok dolgozni, akkor valamilyen pénzt kaphatnénk azokra a hónapokra, amiket a szülésig otthon töltök. Azt tudom, hogy a kilencedik és miután megszületett a baba az első hónapban wochengeldet kapunk. De a többi juttatásra (minthogy terhesen esetleg nem tudnék dolgozni) mikor vagyok jogosult? Azt tudom, hogy fél év munkaviszonynak meg kell lennie, de az utolsó egy évben, vagy pedig fél év folyamatos munkaviszonyból mennék táppénzre? Úgy értem, hogy ha most megvan nekem az utolsó egy évben a fél év munkaviszony, viszont novemberben és december első felében nem dolgoztam, majd három és fél hónapot melóutam, most fog lejárni a szerződésem. Szóval jogosult lennék a táppénzre és a wochengeldre vagy nem?
Remélem jól le tudtam írni.
Előre köszönöm a válaszokat!
Sziasztok!
Van itt olyan anyuka, aki Ausztriában készül szülni? 18 hetes kismama vagyok, és jó lenne vkivel a kinti dolgokról beszélgetni.
További ajánlott fórumok:
- Tud valaki ausztriai, németországi vagy belgiumi nőgyógyászati klinikát, vagy meddőségi centrumot?
- Munkáltatói igazolásra lenne szükségem ausztriai munkahelyemről. Mi ennek a menete?
- Milyen egy ausztriai betegápolás háznál?
- Mit érdemes megnézni a Fertő-tó ausztriai környékén?
- Hol ismerkedhetnék meg olyan ausztriai családdal, akivel lehetne cserenyaralást megoldani?
- Szeretnék többet tudni egy ausztriai helyről, nevezetesen Knittelfeldről