Ausztriába nyelvtudás nélkül?! (beszélgetés)
Sziasztok!
Igazából először írók ilyen blogon!
Segítséget szeretnék kérni munkavállalás terén.
Vendéglátásban dolgozom,szakácsként,egy 4**** szálloda chef helyettese vagyok, de kinti munkaviszonylattoktól függően szeretném magam kipróbálni,na meg ugye az anyagi javak sem hanyagolhatóak.
Igazából német nyelvtidásom igen alap,de egy olyan konyhán ahol vannak magyarajkúak nem lenne nehéz belejönni!
Előre is köszönöm a segítséget!
Rossz emberek mindenütt vannak!
Van ahol halmozódnak.Tudod,kutya is a dombra.. .avagy a szél is összehordja a szemetet! A jók az olyan helyről menekülnek,vagy hallgatnak,ezért észrese venni.
Közösségi oldalakon sok példát találni.. .
én ezt elhiszem, de azért ez igencsak -sajnos- szerencse kérdése is ám....nekem vagon ismerös van -közöttük apám is- akit a munkáért ki sem fizettek és ügyvéddel kellett odaállitani hogy legalább egy részét megkapják a fizetésüknek...és lehetne tovább folytatni a sort...
nehogy félreértsd de persze a bordélyokhoz és a rúdon való tekergéshez nem kell nagy nyelvtudás..oda gyomor kell, otthon meg el lehet mesélni hogy 3-4ezer eurókat keres "aupair vagy szobalányként":((
szia én Ausztriában élek és nem akarlak elkeseríteni illetve az ismerösödet de nyelvtudásnélkül nincs sok esélye normális munkát találni, amit meg talál olyan hogy nem fizetik ki,esetleg átverik stb...ezért én is azt javasolnám hogy vagy azért alapszinten tanuljon meg németül hogy - ahogy felénk mondják - azért "el ne tudják adni" vagy inkább próbáljon otthon valami munkát keresni.
Amúgy annyi német nyomul sajnos manapság hogy mindenhova szinte öket veszi, fel mert a németek olcsón dolgoznak és perfekt beszélik a nyelvet..legalábbis az én környékemen így van.
Előljáróban megjegyezném nincs ausztriai tapasztalatom és a németem sem túl jó, de mivel 10+ év külföldi (angol nyelvterület )munkatapasztalatom van, meg majdannyi multiknál itthonról, így megosztanám a véleményem.
Minden egyes országban ajánlatos és bizonyos szinten elvárt, hogy a dolgolgozó, sőt még a vezetőség beszélje az adott ország nyelvét.
Mikor multiknál dolgoztam itthon, a főnökség próbálkozott valamilyen szinten elsajátítani a magyart. Általában nem sok sikerrel, de a gesztus is fontos. Ezek azok voltak, akik hosszabb időt töltöttek itt folyamatosan. Akik csak jöttek-mentek megbeszélések erejéig, azok is gyakran megtanultak néhány szót udvariasságból. De el tudom képzelni, hogy van olyan aki ennyit se, tartós ittartózkodás ellenére Azokat eléggé elitélem. Tapasztalatból tudom ugyanis, hogy beszélhet ő bármilyen világnyelvet )pld. német) attól még nem fognak neki másutt a saját nyelvén bokázni. Pld. Angliában lehet, hogy képes lesz valamilyen szinten ügyintézni, mert telefonos tolmács létezik mondjuk az adóhivatalnál, de hétköznapi szinten meghal.
Ha munkát akarsz külföldön, akkor nyilvánvalóan hasznos nyelvet tudni, legalábbis ezt diktálják a piaci szabályok, meg a józan paraszt ész. Ha lengyel, litván, bolgár,ázsiai vagy akkor nagyobb eséllyel boldogulsz el kevés nyelvtudással, mert a többiek a hazádból segítenek a nyelveben, munkában és ügyesebben képviselik az érdekeidet, mint a magyarok, meg többen is vannak. Példa megint; A férjem munkahelyén két magyar lányt elküldtek, mert úgymond kevéssé beszéltek angolul, de felvettek két lengyel, akik semmit sem tudtak a nyelven, viszont két tucat honfitársuk volt ugyanazon a helyenm míg magyarból csak 1.
Tehát, ha magyar vagy akkor sajnos méginkább rá kell feküdni a nyelvre, mivel még kevésbé számíthatsz a honfitársaid segítségére.
Majd ha te fizetsz neki, akkor joggal várhatod el. Egyébként szerintem megtanult ő egy-két dolgot, ha itt van és munkát ad a magyaroknak ;)
Egyébként meg nem is azt várják el, hogy a nyelvüket megtanuld. Mostanában dolgozom japánokkal, hajlandóak voltak a kedvemért megtanulni angolul :o)).
Semmiképpen. Csak azok, akik munkát szeretnének kapni tőle.
Egyébként igen, megtehetné. Csak valamiért mégsem a magyar cégek terjeszkednek külföldön. És kétlem, hogy ennek az az elsődleges oka, hogy nem találnak kétszáz embert, akik a munka reményében hajlandóak magyarul megtanulni ;)
Egyébként nem értem, miért vitatkozunk, a XXI. században Közép-Kelet Európában miért olyan nagy elvárás, hogy az emberek beszéljenek nyelveket?
Pedig nem viccelek.
Valamelyik állam idetelepít egy gyárat és, mint vezérigazgatót idetesz valakit. Ennek az egy embernek a kedvéért tanuljon meg 200 ember az ő nyelvükön? Szerintem ennek az egy embernek kellene megtanulnia a mi nyelvünket.
Hiszen, ha pl. egy Magyar vállakozó indít egy céget külföldön, akkor ő sem azt várja majd el, hogy a külföldi tanulja meg az ő nyelvét, peddig innen nézve joggal tehetné, nem?
:)))
Igen, ez engem nagyon zavar.
Ha én veszem a fáradtságot, hogy megtanuljam, akkor vegye ő is.
Igen, tudom, hogy neked ez a vesszőparipád. Igen, ha egy külföldi idejön egy magyar céghez dolgozni, tanuljon meg magyarul. Már csak a saját érdekében is :o)).
De amíg te dolgozol egy külföldinek, addig szerintem joggal várja el tőled, hogy te tanuld meg a nyelvét.
További ajánlott fórumok:
- Kiköltöznél Spanyolországba nyelvtudás nélkül?
- Alap német nyelvtudással, jogosítvány és szakma nélkül, semmi esélyem mielőbb kijutni Ausztriába dolgozni?
- Külföldi McDonaldsba ki lehet menni dolgozni nyelvtudás nélkül?
- Mennyit keres átlagban egy irodai dolgozó, nyelvtudás nélkül, érettségivel, 10 év gyakorlattal Pest megyében, napi 8 órában?
- Mekkora eséllyel tudnék Ausztriában elhelyezkedni nyelvtudás nélkül?
- Csomagolói munka Ausztriában nyelvtudás nélkül. Ez becsapás lehet?