Árverezés, gyerektartás (beszélgetés)
Nincs főkövetelés! Sorban állnak a követelések, rangsor szerint.
Először a gyerektartást kifizetik. Utána jönne a követlező, a költségek, de már arra sem lesz fedezet, mert a 2/8-ad részt vehetik figyelembe.
A volt sógornő tartozása külön rangsor az ő 6/8-ad részéből! Lehet, hogy onnan indult az egész, nem?
Valóban sántít az egész.
De nem ez a lényeg, hanem az, hogy megkapja e a gyerektartást.
Igen, még egyéb szereplők is jöhetnek.
Ha kapott 2 milliót és nem fizette, akkor késedelmikamatot számolnak, lesz kamatoskamat+végrehajtásköltségek, így simán lehet sokszorosa a tartozásnak.
Ha a végrehajtás során befolyt összeg nem fedezi a végrehajtás során behajtani kívánt valamennyi követelést, a hatályos jogszabály a követelés jogcíme szerint sorrendet állít fel:
A kielégítési sorrend - a következő:
1. gyermektartásdíj,
2. jogszabályon alapuló egyéb tartásdíj,
3.munkavállalói munkabér és a vele egy tekintet alá eső járandóság
Ha az ingatlan, továbbá a vízi, illetőleg a légi jármű értékesítéséből befolyt összegből jelzálogjoggal biztosított követelést is ki kell elégíteni, az ilyen követelést a fent 1.2.3. pontban megjelölt követelés kiegyenlítése után kell/lehet kiegyenlíteni.
Tehát pl. a gyermektartásdíj követelés megelőzi a jelzálogos követelést!
Az ezt követő sorrend:
4. polgári perben vagy büntetőeljárásban az adóssal szemben a bűncselekmény következtében keletkezett és a természetes személy sértett javára megállapított polgári jogi igény,
5. a büntető- és a büntetésvégrehajtási, valamint a szabálysértési eljárásban az adóssal szemben megállapított, az állam javára fizetendő összeg, a vagyonelkobzásból eredő követelés (a polgári jogi igény kivételével),
6. adó, társadalombiztosítási követelés és más köztartozás,
7. egyéb követelés,
8. a végrehajtási eljárásban kiszabott rendbírság.
HA NEM ELÉG A BEFOLYT ÖSSZEG
Mindig a sorrendben előbb álló követelés teljes kielégítése után lehet a sorrendben hátrább álló követelést kielégíteni. Ha a befolyt összeg nem fedezi az azonos sorrendben felsorolt valamennyi követelést, akkor a követeléseket arányosan kell kielégíteni.
Csak nekem szúrja a szemem,hogyan árverezték el az ingatlant,hogy nagyobb hányadban a sógornőé volt a tulajdonjog? Nekem volt hasonló ügyem anno Apukával,de mivel csak 1/2 volt a tulajdonjoga így sosem árverezték csak bejegyezték rá a végrehajtási zálogot. Szerinted nem sántít az FI kérdése? Nem hiszem hogy el árverezték volna az ingatlant ha "csak" apukának lenne sara... :-)
Félre ne érts,nem kötegszem,csak nem értem....
Channa, beszállhatnak egyéb közüzemi szolgáltatók is. 4.5 milliót érő házon hogyan lehet 9 millió tartozás? Kizárt, hogy banki hitel mind.
Amúgy FI kérdésére nem tudom a választ, bizonyára létezik prioritás, ha van mit elosztani.
Nem hülyeség.
Olvasd el a jogszabályt és gondold át egyszerű paraszt logikával és ne anya és/vagy gyermektartást váró fejjel!
Tehát, mint kiderült egy jelzálog miatt van az árverés, azaz valószínű, hogy hiteltartozás miatt.
Tegyük fel, hogy a bank követel 2 milliót, a végrehajtásnak van egy 2 milliós költsége + van a 2,4 milliós gyerektartás.
Ha minden jól megy, akkor ez mind kifizetésre kerül, ha nem kapják meg a 6,4 milliót, csak 5 milliót, akkor szerintem, ha jól értem a törvényt, akkor ki lesz fizetve a 2 milliós főkövetelés+2 milliós VH költség és 1 millió a gyerektartásból a fennmaradó 1,4 milliós gyerektartás pedig megy tovább, mint letiltás, stb.
Én így értelmezem ezt:
A végrehajtási költség elsőbbsége
164. § * (1) * A végrehajtás során befolyt összegből mindenekelőtt az adott végrehajtási eljárásban érvényesített - az eljárás kezdeményezésével, elrendelésével és foganatosításával felmerült - végrehajtási költséget, és abból elsősorban a meg nem fizetett végrehajtási illetéket és az előlegezésre kötelezett szerv által előlegezett költséget kell kielégíteni.
(2) * A gyermektartásdíj-követelés, a 4/2009/EK tanácsi rendelet, valamint a hágai tartási egyezmény szerinti tartási igény végrehajtására indult ügyben a tartásdíj-követelést - ide nem értve a 165. § (2) bekezdése szerinti, közjegyzői okiraton és a fizetési meghagyáson alapuló tartásdíj-követelést - az e végrehajtási ügyre jutó végrehajtási költségeket megelőzően kell kielégíteni.
(3) * A végrehajtás során befolyt összegből az ügygazda végrehajtót illeti meg a tevékenységéért járó 254. § szerinti díj, költségtérítés és behajtási jutalék.
Kielégítési sorrend
165. § * (1) * Ha a befolyt összeg nem fedezi a végrehajtás során behajtani kívánt valamennyi követelést, a kielégítési sorrend - a követelések jogcímét alapul véve - a következő:
a) gyermektartásdíj,
b) jogszabályon alapuló egyéb tartásdíj,
c) munkavállalói munkabér és a vele egy tekintet alá eső járandóság (65. és 66. §),
d) polgári perben vagy büntetőeljárásban az adóssal szemben a bűncselekmény következtében keletkezett és a természetes személy sértett javára megállapított polgári jogi igény,
e) a büntető- és a büntetésvégrehajtási, valamint a szabálysértési eljárásban az adóssal szemben megállapított, az állam javára fizetendő összeg, a vagyonelkobzásból eredő követelés (a polgári jogi igény kivételével),
f) adó, társadalombiztosítási követelés és más köztartozás,
g) egyéb követelés,
h) a végrehajtási eljárásban kiszabott rendbírság.
(2) * Egy összegben előre vállalt tartásdíj behajtása esetén - ide nem értve a közjegyzői okiraton és a fizetési meghagyáson alapuló tartásdíj-követelést - a tartásdíjnak a felosztási terv elkészítéséig tartó időszakra eső, időarányosan kiszámított hányada elégítendő ki az (1) bekezdés a) vagy b) pontja szerint; a tartásdíj ezt meghaladó része, valamint a közjegyzői okiraton és a fizetési meghagyáson alapuló, egy összegben előre vállalt tartásdíj-követelés az egyéb követelések között elégíthető ki.
166. § A követelés érvényesítésével és behajtásával felmerült, a bíróság (hatóság) által megállapított költséget és a követelés egyéb járulékait a követeléssel azonos sorrendben kell kielégíteni.
167. § A 165. § szerinti sorrendben előbb álló követelés teljes kielégítése után lehet a sorrendben hátrább álló követelést kielégíteni.
168. § Ha a befolyt összeg nem fedezi az azonos sorrendben felsorolt valamennyi követelést, e követeléseket arányosan kell kielégíteni.
Ha a gyerektartás miatt indult volna az eljárás, akkor tuti, hogy ő lenne az első a VH költségek előtt, de így én nem vagyok benne biztos...
Ha a tartásdíj miatt van, akkor igen, de ha egyéb végrehajtás miatt, akkor a végrehajtást kérő az első, illetve a végrehajtási költségek, ha marad, akkor az első a gyerektartás.
Ha nem így lenne, akkor pl. egy bank sem indítana végrehajtást, ha az abból befolyt összeg, csak a gyerektartást elégítené ki.
Vannak itt jogászok, majd ők megmondják a tutit.
FI ne ringassa magát abban, hogy meg lesz a pénze. Egy végrehajtót és senkit nem érdekel, hogy az egyszerű ember jól járjon. Ha az árverezés sikeres lesz és nem marad arra, hogy a gyerektartást is kifizessék, akkor kezdődik elölről minden, azaz munkabér letiltás, stb.
Mindig a gyerek az első, ha tartásdíj miatt van végrehajtás.
Fórumindító, a végrehajtásról értesítést kellett kapj a végrehajtótól, mert amíg vh jog van bejegyezve az ingatlanra, nem is tudták volna eladni. Miben egyeztetek meg?
Tudnod kell ügyszámot, az alapján ha felhívod a végrehajtót, adniuk kell tájékoztatást a kifizetés menetéről, idejéről, és hogy milyen összeget is fogsz kapni.
Nyilván csak az apa tulajdonhányadának arányában fognak kifizetni, a sógor részét nem érheti kár.
A gyerektartást pedig tovább kell vinni jövedelemre, de ezt mind egyeztetni kell a végrehajtóval.
Én ezt nem tudom, de ha az árverezést pl. egy banki tartozás miatt indították, akkor szerintem megelőzi az, aki a főkövetelő (bank), aki az árverezést indította/kérte, ha jól tudom, a fő követelőt a végrehajtói költségek megelőzhetik, de más nem.
Ha ez meg van és van maradék, akkor valószínű, hogy a gyerektartás az első, de igazából nem tudom...
Nem vagyok benne biztos, hogy a gyerektartás lesz az első helyen.
Miért lett árverezve?
Szerintem akkor csak a befolyt összeg 2/8-adát kaphatod meg, azaz 4.500.000x2/8=1.125.000,- Ft-ot.
Esetleg az árverés költségét is levonhatják az felosztás előtt, de ez nem biztos.
További ajánlott fórumok:
- Ha az apa nem fizet gyerektartást
- Ti visszakövetelnétek az eddig kifizetett gyerektartást?
- Van olyan akinek a drága exének sikerült a gyerektartásdíjat csökkentenie? Írnátok a tapasztalaitokról?
- Miért nem büntetném az apát, ha nem fizet gyerektartást!
- Van köztetek olyan aki külföldről kapja a gyerektartást miközben ő és a gyermek Magyarországon él?
- Több százezres gyerektartásdíjnál milyen ítéletett hoz a bíró?