Aranygaluska tejsodóval recept
Az Aranygaluska tejsodóval hozzávalói:Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
20 g élesztő
2 tojássárgája
3 dl tej
60g étolaj vagy vaj
50g cukor, csipet só
Hozzávalók a hintéshez:
20 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 80g vaj
Hozzávalók a vaníliasodóhoz:
750 ml tej
1 db vaníliarúd belseje
4 db tojássárga
150 g cukor
40 g liszt
Az Aranygaluska tejsodóval elkészítési módja:
Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ezután 30 percig pihentessük a tésztát. Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral. Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül. A kiszaggatott tésztákat egyenként olvasztott vajjal alaposan leecseteljük, majd alaposan a cukrozott dióba forgatjuk, végül szorosan a kivajazott formába tesszük. Ha megtelt a forma, a maradék cukros dióval megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük. Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 100 ml tejet, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is.
FIGYELEM!
Ha a sodó valamilyen okból becsomósodna, csak turmixoljuk össze, és már jó is.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: cicaaa65, 2012. nov. 6. 18:12
Az aranygaluska tejsodóval elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.