Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Aranygaluska Anikó módra recept

Aranygaluska Anikó módra recept

Elkészítési idő 100 perc
Zsírszegény Zsírszegény

Az Aranygaluska Anikó módra hozzávalói:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
3 tojássárgája / 3 kanál tojáspótló por*60 ml víz
2,5 dkg élesztő
5 dkg cukor
4 dl tej
1 citrom reszelt héja
25 dkg darált dió+10 dkg cukor



Az Aranygaluska Anikó módra elkészítési módja:
Bögrében 1 dl langyos tejben belerakom a cukrot, élesztőt és felfuttatom. A vajat felolvasztom és beleteszem a tojássárgákat, amiket jól elkeverek. A lisztre ráöntöm a felfuttatott élesztőt és a többi tejet. Hozzárakom a sót, reszelt citromhéjat, kevés darált diót és az olvasztott vajas tojássárgákat. Hólyagosra kidolgozom. Kelesztő tálba belerakom, konyharuhával letakarom és legalább fél órát pihentetem, de a legjobb 1 órát (duplájára kell keleszteni). Lisztezett gyúródeszkán 1 cm vastagságúra kinyújtom a tésztát. Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval golyókat szaggatok belőle. Nagy tepsi alját bevajazom és sorba belehelyezem a kiszaggatott tésztát. Mikor kiraktam a tepsi alját, olvasztott vajjal meglocsolom és cukros dióval bőven megszórom. Majd jöhet a következő réteg tészta. Arra is olvasztott vaj és cukros darált dió. Mikor kész vagyok, berakom még a sütőbe 30 percre keleszteni, majd 180 fokon megsütöm. Mikor kezd pirulni, akkor zárom le. Nem veszem ki rögtön a sütőből, hisz kelt tésztáról van szó. Megvárom míg kihül a sütőben, akkor biztos nem esik össze.

Tojásmentesen: tojássárga helyett tojáspotló porral ugyanolyan jól kidolgozható a tészta.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától, de nem folyós. Ha nagyon kemény, tejjel lazíthatunk rajta.
Darált diót szeretek beletenni a tésztába, mert akkor nem lesz száraz belül.
2 rétegnél többet ne tegyél a tepsibe, mert nem sül át és keletlen lesz a tészta. 2 réteg tökéletes. A szaggatott tésztákat szorosan rakd egymás mellé.
Sütés közben ne nyitogasd a sütő ajtaját, mert nem kel és sül meg a tészta.

Mellé ajánlott vaníliasodó:

Ez is tojásmentes!

Hozzávalók:

2 vaníliás pudingpor
1 l tej
2 vaniliás cukor
csipet só

Elkészítés: lásd a pudinpor hátulján


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


Az aranygaluska anikó módra elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook