Anyukák, akik baba vagy kisgyermek mellett otthon dolgoztok, hogy tudjátok ezt megoldani? (beszélgetés)
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat. Én még csak gondolkodom a témán, de valahogy olyan nehéz volt elképzelni (még nincs fél éves a kisfiam). Sajnos az anyagi helyzetünk megkívánná, hogy vagy előbb menjek vissza dolgozni (akár félállásban), akár itthonról dolgozni valamit, ami viszonylag kötetlenebb munkaidőt igényel.
Nagyon sajnálnám, ha nem tudnék itthon maradni a picivel... de nyilván egy állandóan fáradt anya sem opció.
Én kb. féléves korától 1 éves koráig dolgoztam otthon, napi pár órát.
Amíg kisebb volt és folyamatosan igényelt, addig leginkább a telefonon elintézhető dolgokat intéztem és este, amikor elaludt (szerencsére 7-fél 8 körül már), akkor álltam neki érdemi munkáb végezni, kb. 2-3 órát. Folyamatos fáradtság az azért jellemző volt, mert ő azért reggel igencsak kelt időben, nem érdekelte, hogy én dolgoztam éjszaka.
Amikor már nagyobb lett, akkor napközben valahogy jobban lefoglalta magát, sokat játszott egyedül is akár a játszószőnyegén (nálunk kései mozgásfejlődés volt, tehát nem kellett futni utána), na meg hosszabbakat aludt (délelőtt egyet, délután egyet), így napközben is tudtam érdemi munkát végezni és este időben ágyba kerülni, csak keveset dolgozni.
1 év 3 hónaposan kezdte a bölcsit, akkor jöttem vissza dolgozni 6 órában.
Ha lebetegszik, most sokkal nehezebb, nem tudok mellette dolgozni, érdekli a laptop, állandóan körülöttem van, folyamatosan menni kell utána. Viszont napi egyet alszik, kb. 2 órát, így ez a két óra van ilyenkor otthonról, plusz az este.
Na meg persze egy-egy délutánra néha elvitték a mamák és akkor jobban tudtam haladni, ha határidős munkám volt.
De mindenképpen meg kell találni az egyensúlyt, mert bármennyire is a pénz miatt vállalja az ember a baba melletti dolgozást, nem mehet a gyerekkel töltött minőségi idő rovására, soha semmiképpen. Annyit nem ér.
Nehezen. Bevallom, volt, hogy bömbölt a kiságyban, amikor határidős munkám volt. És hát persze sokat dolgoztam éjszaka...
De nekem semmi segítségem nem volt, sem a háztartásban, sem a gyerek körül, sem a vállalkozásomban (a férjem pedig szintén reggeltől késő estig dolgozott). Nem volt egy jó időszak...
További ajánlott fórumok:
- Ti hogyan ismerkednétek meg egy olyan férfival akivel egy épületben dolgoztok, de nem vagytok kollégák?
- Ha egy anyuka kisgyermekkel tér be a Nemzeti Dohányboltba, kiszolgálják?
- Új rendelet: kirúghatják a kisgyermekeseket és nyugdij előtt állókat
- Fürdő felújítás alatt, hogy lehet megoldani a wc-re járást?
- Van valaki akinek a kisgyermeke hiszti közben elájult? Kinek mi a megoldás az ilyen esetekre?
- "Életveszélyes, " egy 2-3 év közötti kisgyermek nyakában a lánc, vagy nem?