Almatorta borkrémmel recept
120 perc
Az Almatorta borkrémmel hozzávalói:
a tésztához 4 egész tojás
4 evõkanál porcukor
4 evõkanál rétesliszt
csipetnyi só; a töltelékhez másfél kg savanykás
jóízû alma
4-5 evõkanál kristálycukor
1 mokkáskanál reszelt citromhéj; a borkrémhez fél liter édes fehérbor
4 egész tojás
4 evõkanál porcukor
2 evõkanál liszt
1 dl tejszín
2-3 evõkanál sárgabaracklekvár
1 evõkanál zselatinpor.
Az Almatorta borkrémmel elkészítési módja:
Elõször megsütöm a torta tésztáját. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verem, majd a tojássárgákat egyenként beleverve, az átszitált lisztet és a sót óvatosan beleforgatom. A tortaforma alját kibélelem egy papírlappal és belesimítom a tortamasszát, majd az elõmelegített, közepesen forró sütõben mérsékelt lángon megsütöm. A nyitott sütõajtóban hagyom langyosra hûlni, és enyhén lisztezett deszkára borítom. A töltelékhez az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem, majd a cukorral és a reszelt citromhéjjal saját levében, fedõ alatt megpárolom. Ezután fedõ nélkül addig párolom, amíg a levét teljesen el nem fövi. Elkészítem a borkrémet is. Az egész tojásokat habosra keverem a cukorral és a liszttel, majd a borral apránként felengedve, gõzön sûrû krémmé fõzöm. Langyosra hûtöm, ezután belekeverem a 3 evõkanál vízben megáztatott, simára kevert zselatint és a tejszínbõl vert kemény habot. A kihûlt tortakarikát két lapba vágom. A tortaformába visszateszem az alsó lapot és sárgabaracklekvárral vékonyan bekenem. (Ha a lekvár kemény, kevés vízzel hígítom.) Erre halmozom a párolt almát, majd rákenem a borkrém felét. Erre ráborítom a második tésztalapot, amelyet sárgabaracklekvárral bekenek, és az almával megrakok. Rásimítom a maradék borkrémet és a hûtõszekrényben legalább egy napig hûtöm. A tortalappal együtt csúsztatom tálra.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: elvira1, 2006. jún. 24. 18:13
Az almatorta borkrémmel elkészítési módja és hozzávalói.