Álljunk meg egy szóra! Vagy ne? Fórumozás és a magyar nyelv.. (beszélgetés)
A fórum címe tetszik!Azt sajnálom,hogy cívódást találok itt! :(
Én ma már kaptam a fejemre,mert valakit megszóltam a szörnyű helyesírása miatt.Nem azt mondom,hogy én tökéletes vagyok,de felnőtt ember ne írja már ezt:"ijen" és hasonló borzalmakat!
Én nagyon szégyellném magam,ha így írnék "helyesen"!
Azaz a szabályokat mi írjuk.
Tehát aki az akadémiai nyelvtudományt akarja szigorúan és mindenáron ráerőltetni a köznyelvre, az fordítva ül a lovon
Nehogy má' a rőzse vigye az anyókát!
Pedig néha célravezetőbb...na mindegy!
Tehát: A köznyelvben történő változásokat veszik át a nyelvtani szabályok.
Azt vágod, mennyire idegesítő az ilyen típusú emberekkel beszélgetni? Aki nem elmondja a mondanivalója lényegét, hanem mint valami alsós tanárbácsi, folyamatos kérdezgetéssel "rávezetni" akar.
Jelentem, kinőttem az ált. isk. harmnadik osztályából, úgyhogy ha valami mondanivalód van, mondjad, különben meg szevasz.
Én tudom, de Tőled szeretném hallani.
Ha nem tudod, akkor esetleg elárulom. ;-)
Igen, a net, a fórumozások oltárán a "becses" magyar nyelvünk áldozat lesz/van.
Vagy elfogadod, vagy birkózol még egy darabig...
Eddig mindent értek.
Te írtad az elévülést, de oké, nem elévülnek hanem megváltoznak. Tehát: mitől, minek a hatására változnak meg? Gondolom nem azért mert az Akadémikusok a hasukra csapnak. Nem?
Te figyelj, én mindjárt megverlek :D
Értelmezd már, amiket írtam! Kezdünk ilyen "azt értem, hogy gőzgép de mi hajcsa?" stílusba lemenni
Ennek, fogalmazzunk úgy, történelmi hagyományai vannak.
Mint látod, az Orthographia Ungarica már a XVI. században létezett.
A Magyar Tudományos Akadémiának van egy Nyelvi Bizottsága egyébként.
Ők döntenek egy-egy adott szabály elévüléséről, megváltozásáról.
Klasszikus példa a "frisseség", mely minden magyarázat nélkül az egyik évben már négy s-sel jelent meg a Magyar Helyesírás szabályaiban, azóta is parázs vita folyik róla, hogy frisseség vagy frissesség. :)
Viszont azt sem tudja senki, hogy elírás volt-e csupán, vagy tényleg megváltoztatták-e szándékosan az alakot.
Arról már hallottál, hogy általában minden betűt igyekszünk kiejteni, ami a szóban benne van?
A kivételek listája bármily hosszadalmas is, a te általad gyártott "gumiszabály" biztosan nincsen benne. :)
Ki beszélt fejlődésről? Arról van szó, hogy kell ejteni a meteorológus szót. Biztosíthatlak, hogy nem kell elnyelni az o-t. De már hárman, és már annyiszor leírtuk, amire mindig valamiféle ködös féligazsággal válaszolsz, hogy részemről ennyi.
Én igazítom magam az Akadémia által kiadott helyesírási irányelvekhez. Te meg nem. Nem az én bajom :)