Akik azt állítják, hogy a magyarok pénzügyileg nem túl tudatosak, ők ezt mire alapozzák? (beszélgetés)
Egy bankár ismerősöm szokta mondani, hogy a hitel nem ajándék, olyan dolgokat veszünk meg rajta, amire nincs meg a pénzünk, amiért még nem dolgoztunk meg. Vagyis még nem járna nekünk.
Az is igaz, hogy akkor sokaknak nem lenne lakhatásuk, magán tulajdonuk, autójuk, stb. Keményen megfizetik a kamatokat. Sokaknak hitel, kölcsön nélkül nem megy.
Sokan nem a tényleg szükséges - mosógép, hűtő, stb - veszik hitelre, hanem a legújabb telefont, tv-t.
Gond kifizetni a villanyszámlát, de kell az újabb és újabb telefon.
Azért 800-850 ezerből egy 3 tagú család - gondolom szülők és egy gyerek - félre tud tenni havonta 40-50 ezret.
Kivéve, ha fizetnek havonta egy 250-300 ezres törlesztést, vagy az egyik családtag valamilyen fogyatékossággal él.
Mert akkor a kezelések és a fejlesztések minden pénzt felemésztenek.
Ez is durva általánositás. Van aki alapból spórolós és gondol a jövőre, ha megteheti sem pazarol és van aki költekezik pedig aligha tehetné meg és a mának él.
Tücsök, hangya esete sokaknál. Nem mindenki tud bánni felelősen a pénzzel és az értékeivel, lehetőségeivel.
A "hülye" magyarok körülöttem félretesznek, vagy 30 környékén kifizették a lakàsukukat, de ha hazamennek, azzal kell szembenézni, hogy nem lesz referenciàjuk és gyakorlatuk.
A magyarok az új skótok vagy hollandok, leszamítva a vendéglàtàst.
Nem megyünk fancy bulizni, 150 £-os hajvagasra nem járunk havonta, és a tiniknél menő a műköröm, ne ez átlag magyarok ezt nem csinàljàk, mert spórolunk.
Babaruhàt meg jàtékot én is àtadok. Pedig gyerekem sem volt soha. Tudták, hogy van egy szomszédom, aki örül neki.
Akkor még nem gondolja senki, hogy megöregszik ( én sem), olyan távolinak tűnik, hogy azt mondjuk, meg se érjük. Ó, dehpgynem, seperc alatt rohannak az évek.
Munkám során rengeteg esetben látom, hogy pénz hiányában nincs normális ellátás, sajnos olyan személy sem, aki segítsen, csak a szociális haló. Az meg olyan, amilyen.
Mert pl. 30-40 évesen nem tesznek félre, hogy nyugodt nyugdíjasként éljenek. Csakhogy egy 3 tagú család 2 keresője kap kézhez 800-850 ezret, abból elég nehéz lenne 40-50 ezret félretenni a nyugdíjas évekre.
Szerintem ezekből a megtakarításokból látják, következtetik, hogy nem tudatosak.
Van benne igazság. Igen ritka, ha nincs kamat, kezelési költség, bármilyen rejtett tétel, amitől a részletre vett termék drágább.
Nyilvan előfordulhat, hogy valamire sürgősen szükség van, pl. hűtőszekrény, mosógép, tűzhely, sok családban nincs ennyi megtakarítás.
További ajánlott fórumok:
- Alakformálás tudatosan
- Miért bántják azokat, akik tudatosan vállalnak egyedül gyermeket?
- Akik tudatosan egy gyermeket terveztek...
- Fogyásaim története, avagy, hogyan fogyjunk le lassan, tudatosan, tartósan....
- Mennyire tudatosan vásárolsz kozmetikumokat?
- Volt már olyan hogy hagytad magad tudatosan kihasználni?