Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Aki vegán, egészségesen él? fórum

Aki vegán, egészségesen él? (tudásbázis kérdés)

1 2
59. Myra
okt. 7. 10:05
Nem
58. 55Judit (válaszként erre: 57. - PöttyösPanka)
okt. 7. 08:49

Van igazság abban amit írsz. Én nem akartam részletekbe belemenni, próbáltam egyszerűen megválaszolni egy egyszerű kérdést.

Valóban érdemes vitamint, ásványianyagokat, flavonoidokat, enzimeket, egyebeket szedni, kinek miből van hiánya. Tény hogy ha egészségesek akarunk lenni, ezért egyre többet kell tennünk az ismert és ismeretlen ártalmak mellett. De attól hogy miután lepusztítjuk magunkat tudatosan vagy tudattalanúl majd igyekszünk vissza feljönni, még igaz amiről lentebb beszéltem.

57. PöttyösPanka (válaszként erre: 56. - 55Judit)
okt. 7. 08:27

A vegyesen táplálkozóknak is érdemes néhány vitamint szedniük.

A törzsfejlődés során közel sem ennyi húst és főleg nem húskészítményt fogyasztottak. A kőbunkóval fejbevert állat húsa nem tartalmazott gyógyszermaradványokat, mesterséges hormonokat és egyéb vegyszereket. Valamint mire egy ősember belehalt volna a hiánybetegségbe, addigra már belehalt másba.

Régen elég sok dologba bele lehetett halni, mert nem volt valami, ami ma van. De ez nem jelenti azt, hogy ebben példát kell vennünk az ősemberekről, és akár egy elfertőződött sebbe belehalni, mert régen nem volt tetanusz oltás.

okt. 6. 10:48

Adódik a kérdés. A vegáknak érdemes B12-t fogyasztaniuk? Ha igen a válasz azt jelenti, hogy vegán étkezéssel nem jut be minden a szervezetükbe.

A címre a válasz, nem.

Ha törzsfejlődés során egyszer csak abbahagyta volna valaki a húsevést akár szeszélyből akár bármi más miatt, a hiánybetegségbe halt volna bele. Ergo ha nem eszünk meg mindent amihez az evolúció során a szervezetünk alkalmazkodott, kiegészítőket vagyunk kénytelenek szedni.

55. Ruslan (válaszként erre: 53. - Lady Lavender)
szept. 30. 22:16
Általában az ilyen bentlakásos iskolákban rosszak a körülmények. Sőt olyat is tudok, aki minden reggel tojást eszik, az sem jó. Nem voltam bentlakásos kollégiumban, mert én házban laktam a főiskola idején. Én például gyorséttermekbe sem járok, igaz nincs is errefelé, csak a szállodákban.
szept. 30. 22:11

Szerintem soha ne bízz abban, aki vega, de főleg ne, ha vegán :DDD

Ezt megosztottam a volt kollégámmal. "Én is vega vagyok ;)" Az egyik legjobb kollégám volt az életben! Eztàn is.

Amíg nem erőltették valamit, hanem saját választás, hadd csinálja mindenki, amit akar.

És az egyedi emésztés dönti el, hogy jó leszek vagy sem.

szept. 30. 22:03

A pasim olyan helyen dolgozik, ahol vegetáriánus kaját szolgálnak fel bentlakásos suliban tinedzsereknek az isten háta mogott. Pont ma mondta, milyen eszméletlen adag (4-6!) tojást bezabalnak reggelire hétvégén az önkiszolgáló bufezesnel.

Szerintem a kajajuk legnagyobb baja, hogy izetlen, és nem mondom, hogy a vega kaja rossz. De ha ilyet lehet látni, akkor az biztos, hogy az rosszul van osszeàllitva.

Régen még a városban burgereztek, halat ettek. Csak most màr levàgtàk a buszjàratokat. Nem mennek a városba úszni.

52. Ruslan (válaszként erre: 16. - Görögtánc)
szept. 30. 17:13
Teljesen igazad van, a házi szinte mindenben jobb. Erre van lehetőségem szerencsére. Zöldségek, gyümölcsök és néhány fűszer a kertünkben vagy a földeken megterem, így már amiatt nem aggódom, hogy nagymamám nemrég azt mondta vegán lesz. A tojást, a húst és a tejet sem kell vegyem a boltban, mert vannak itthon baromfik, tehenek.
51. Ruslan (válaszként erre: 47. - Perzsacica)
szept. 30. 17:04
Elkészítem a közeljövőben, köszönöm szépen.
50. New(l)
szept. 30. 16:25

Egyáltalán nem. Megehet napi egy kiló jóféle adalékanyagos fehérkenyeret fél centis margarinréteggel a tetején, vegan lesz, de egészséges nem.

Én 8 éve vagyok vega és 5 éve vegan, egyáltalán nem vagyok csoffadt, vékony igen, de az a mértéknek köszönhető.

Az étkezésem Görögtáncéhoz nagyon hasonló, jókat ír, nem ismétlem a szavait. :)

Egy megjegyzés általánosságban a szejtánhoz: én fele arányban csicseriborsólisztet szoktam a búzasikérhez adni, mert a tömény szejtán nagyon erős, nekem megérzi a gyomrom és az emésztésem. Tapasztalataim szerint érdemes óvatosan fogyasztani belőle, mértékkel, mert óriási löket fehérje egyszerre (még akkor is, ha növényi).

49. ,zumba
szept. 30. 16:17
Egészséges az illető, vagy csak nincs kivizsgálva...
szept. 30. 15:17
Nem
47. perzsacica (válaszként erre: 45. - Ruslan)
szept. 30. 14:52

Amennyiben kicsit nagyobb gombócot főzök a szejtánból az kihűlést követően szeletelhető, panírozható. Ha apró kis golyókat készítek, akkor "rizses hús" készíthető belőle. Rizs helyett lehet bulgur, köles vagy quinoa a rizzsel hasonló módon megfőzve. /Kevés idő esetén egyszerűen mikróban főzöm meg/.

A gombócok ízesítése a felhasznált fűszerektől függ.

Nem vegetáriánus ismerőseim az utolsó morzsáig elfogyasztották eddig a kreálmányokat.

46. Görögtánc (válaszként erre: 32. - Srcrss)
szept. 30. 12:32

Aha. Meg nyilván minden aminosav fontos, hogy eljusson a szervezethez.

A gombafélék jók vagy esetleg szejtán, de az búzából készül az a baj:/

Brokkoli, spenót, spárga, banán is jó. De az én étrendben jelentős részét hüvelyesek teszik ki, nélküle eléggé unalmas lenne. Biztos utána lehetne járni más lehetőségeknek.

45. Ruslan
szept. 30. 12:02
Köszönöm a recepteket, ötleteket. A szejtános recept tetszett. Face Book -ot sajnos nehezen tudom elérni, mert nálunk be van tiltva. Érdekes kérdés a hús pótlása, helyettesítése, amit írt Srcrss. Fehérjetartalmú ételekkel? A TENÉ talán ebben is segíthet, de nem tudom. A nagymamámnak magas lett a vérnyomása jóval a szokottnál, meg akarom előzni a komolyabb betegségeket. Egyelőre még szerencsére nincs ilyen. Nyilván ez a korral is jár, de azért a táplálkozás sokat számít.
44. liliom10 (válaszként erre: 34. - Perzsacica)
szept. 30. 09:42
A vegetáriánust én egészségesnek tartom, nagyon közelítek hozzá a táplálkozásban. A vegán semmilyen állati eredetű élelmiszert nem eszik, ezt nem tudom, lehet-e hosszú távon csinálni, hogy ne legyen hiánybetegségünk. Az utolsó, amiről lemondanék, az a méz, de nem mondok le, naponta fogyasztom.
43. Myra
szept. 30. 08:58
Nem.
szept. 30. 08:57
nem
41. fülemüledal (válaszként erre: 1. - Ruslan)
szept. 30. 08:41
Lehet jól csinálni és lehet rosszul is, mint mindent az életben.
40. PöttyösPanka (válaszként erre: 1. - Ruslan)
szept. 30. 08:26
A vegán önmagában nem jelenti azt, hogy valaki egészségesen táplálkozik. Tulajdonképpen a cukor is vegán, mégis egészségtelen. A TENÉ (teljes értékű növényi étrend) egészséges, mert ott nem csak az számít, hogy ne legyen benne állati eredetű semmi, hanem arra is, hogy milyen tápanyagból, mennyit kell fogyasztani egy nap, hogy a szervezet megkapjon mindent, amire szüksége van. Ezen kívül aki TENÉ, ügyel rá, hogy csak teljes értékű táplálékot fogyasszon. Például minél kevésbé feldolgozott ételek kerülése. A fb-on nagyon jó csoport van. Szerintem érdemesebb ott körbe nézned, mert ott saját tapasztalatokat olvashatsz a valódi előnyökről, nem pedig olyan "megalapozott" érveket, hogy ránézésre mind tápos csirke.
39. srcrss (válaszként erre: 38. - Hansika)
szept. 30. 06:35
Egyél. ;) Kihagytam az előző hozzászólásomból.
38. Hansika (válaszként erre: 33. - Srcrss)
szept. 30. 03:21

Na jo, megdumältäl...

eszem salätät is...

szept. 30. 00:56

Én a programozott tervekben csak akkor hiszek, ha

-fogyni kell

-kevesebb koleszterint bevinni

....

Szerintem tudja a testünk, mit akar.

Az enyém meghalni.

36. Lady Lavender (válaszként erre: 34. - Perzsacica)
szept. 30. 00:53

Nekem nagyon sokat vàltozott mennyi húst még milyet ettem.

Meg mennyi tojást.

Sőt, cukrot.

13 évesen állandóan karamellt zabaltam. Most egy darab után tele vagyok.

35. Lady Lavender (válaszként erre: 1. - Ruslan)
szept. 30. 00:50

Ha csak az étkezést nézzük, vagy étrend kiegészítőket szednek, vagy hianybetegek.

És 40 körül mind ráncos papír a szeme körül, mert se kollagén, se B12, se vas nincs bennük.

Meg hogy készítettek... Hiába eszik valaki csak ződeket, ha mindent paníroz, és sötét olajban süti.

Hubelyeseket még sokan nem esznek, mert fingparnak lesznek.

Akkor honnan jön a fehérje?

Ilyenkor jön az ismert sportoló....

Miért nem lehet csak enni?

szept. 30. 00:18

Nekem muszáj volt vegetáriánusra áttérni, ennek több, mint 30 éve. Nekem ez így lett egészségesebb de ez nem lehet mindenkire érvényes. A pajzsmirigyem gondoskodik róla, hogy nem lettem tápos csirke.

Sem vashiány sem egyéb hiány nem lett és soha nem volt magasabb a koleszterinem. Akinek ilyen jellegű gondja van annak célszerű vegetáriánushoz közelítő étrend.

Szejtános zöldségtál recept, Vega tál recept, amelyeket itt már korábban megosztottam. Ha sok időm lesz esetleg teszek még fel egyebet is , majd valamikor.

33. srcrss (válaszként erre: 30. - Hansika)
szept. 29. 22:30
Húst salátával. :D
32. srcrss (válaszként erre: 31. - Görögtánc)
szept. 29. 22:30
Jó arányban... Úgy érted, eleget? Nem tudom. Szerintem igen. Multivitamint szedek. Nem fogyasztok tejterméket. Tojást, és húst igen. Mindig is sok zöldséget ettem. Nem tudom, hogy hüvelyeseken kívül mivel pótolhatnám a húst, így abbahagytam. Gombával esetleg? Szeretem, de annyira mégsem. A gabonafélék is "bántanak".
31. Görögtánc (válaszként erre: 28. - Srcrss)
szept. 29. 21:42

Jó arányban fogyasztottál fehérjét?

A legfontosabb vitamin a B-12, amit külön kell szedni. Vasat sem árt, cinket, D vitamint. Gondolom ezekre figyeltél. :)

Lehet van aki egyszerűen nem bírja. Nem muszáj vegánként étkezni, fontosabb, hogy jó forrásból szerzett, megfelelő mennyiségű fehérje, szénhidrát, vitamin érjen el az emberhez.

Férjem is fogyaszt húst, ő sem bírja nélküle. Tojást is. Tejtermék helyett viszont átállt az én növényi dolgaimra és rengeteg étkezési szokást átvett tőlem. Azokat eszi mint én, csak heti 2-3x rak közé húsosat. Azt mondta; mióta sok növényi dolgot eszik, kevesebb állatit, jobban érzi magát, mert előtte csak húst hússal evett. Nélküle nem bírja, mert hiányozna neki.

Nekem régen se volt az étrenddel bajom, pedig 13-14 évesen kezdtem, akkor még nem sokat foglalkoztam az arányokkal meg a minőséggel, a szüleim meg nem annyira támogattak benne, idővel magamnak alakítottam ki, igaz hogy akkor még fogyasztottam állati fehérjét, csak húst nem.

30. Hansika (válaszként erre: 21. - Srcrss)
szept. 29. 21:40

En hust hussal..

nagyon egeszseges...

1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook