Ajándékozás esküvőre (beszélgetés)
Ez a kérdés foglalkoztat. Vagyis most már nem, mert választ kaptam. Érdekesen gondolkodnak az emberek.
A mi esküvőnk rólunk fog szólni, nem a pénzről, hanem a szeretetről és a barátságokról. Nem fogunk behódolni a konvekcióknak, hagyományoknak. De ez most nem a mienk, így tehát alkalmazkodunk.
Köszönöm mindenkinek, aki hozzászólt!
Egyetértek.
A legutóbbi esküvőn - barátnőm lánya - szintén úgy volt, hogy a menükártya is benne volt a meghívóban. Figyelmesek voltak, volt vega étel, glutén, és laktóz mentes is. Macerás sem volt, mert svédasztalról lehetett válogatni.
Egy szép képkeretbe beleraktam a húszezreseket, becsomagoltam és az átadásnál azt mondtam, egy olyan ember fényképe van a keretben, aki legyen nálatok sűrű vendég.
Főleg úgy, hogy előre szóltak, hogy pénzt kérnek.
Az más kérdés, hogy az összeget nem illik előre közölni.
Pl. keresztlányom esküvőjén részletes meghívón a menüt, a programot, mindent feltüntettek.
A végén odaírták, hogy ajándékba elfogadunk mindent, ami egy borítékban elfér.
Szerintem ez teljesen korrekt. Nem volt összeg meghatározva, lehetett tudni, hogy ilyen feltételekkel részt vesz valaki az esküvőn, vagy nem.
Szerintem görgess vissza a 50. sz. hozzászólásra, ahonnan indult.
Elvárják, hogy a pénzösszeg ne csak a vendéglátás árát fedezze, hanem még fölötte is jócskán.
Elvárni nem lehet, kapni igen.
Az összeg az ajándékozó anyagi helyzetétől függően nagyban függ a rokonsági/barátsági viszonytól.
Pl. a keresztlányom esküvőjére én is jóval a fogyasztásunk feletti összeget adtam.
'16-ban 16-18 között volt 1 főre.
Valahol lehet, feljegyeztem, már itt a naplómban.
Most ahová megyünk, kb. 120 fő lesz.
Ma már egészen más egy esküvő, mint régebben volt. A legtöbb pár már együtt él, sokan akár évek óta, kialakította a környezetét, kipróbálták, tudják-e a mindennapokban is úgy szeretni egymást, mint amikor csak jártak, aztán döntenek arról: összeházasodnak. Aztán megint vannak különbségek. Van olyan esküvő, ami után van egy pár órát tartó összejövetel, ebéd vagy vacsora, némi beszélgetés, kis zene és mindenki megy haza. Az nem lakodalom.
Személy szerint az esküvőnket akkor tartottuk, amikor volt rá pénzünk és ki is kötöttük, hogy NE adjanak. Visszatetszőnek érzem, még ha ez az elterjedt is, hogy valaki olyan gondolatokkal hív meg valakit a saját maga által akart eseményre, hogy már be van kalkulálva: vissza kell kapnia, amit befektetett. Ha nincs pénzem megvendégelni a vendégeimet, akkor tartok egy szűk körű esküvőt, aztán ha úgy adódik, akkor csapok egy bulit, ahol elmondom (nem előtte!!!), összeházasodtunk és szeretnénk veletek megünnepelni. Ha kifizettetem a vendégeimmel a fogyasztást, akkor már nem vendégek a meghívottak.
Már bocs, de mit gondoltál? Nem lehet mindekinek egyforma ízlése. Lehet neked tetszett a kép, nekik még nem.
Én voltam egy lagzin pár éve, férjem jól rajzol, egy szép képet készített az ifjú párról. Na, azért odáig voltak,nemcsak mert marha jól sikerült, hanem mert személyes és egyedi ajándék volt. Nem vittünk még külön pénzt ajándék gyanánt.
Ahogy neked felesleges a festmeny, nekik is az volt.
..
Akkor te később láttad mint Flóra76, ő még ki tudta venni az alakokat.
Olyan festéket használ a mester tán, mint az eltűnős tinta?😁
További ajánlott fórumok:
- Kertet ajándékozok/cserélek INGYEN - Kertbirodalom, Farmerama, Én kicsi tanyám
- Te mivel ajándékozod meg a párodat Valentin napján?
- Mit ajándékozol Karácsonyra?
- Egy kis pitbullt ajándékoztam a tizenegy éves kislányomnak, kinek mi a véleménye ezzel kapcsolatosan?
- Családi ajándékozás
- Mit ajándékoznál a szerett férfinek?