A Te gyermeked is ma írta a központi felvételi vizsgát? (beszélgetős fórum)
Nem tudom, hogy mi alapján mondjátok, hogy nem, de szerintem igenis szokott kávés típusú feladat lenni a feladatsorban. Sőt ennél még sokkal kávésabbak is. Mi tavaly az előző évek feladatlapjait csináltuk meg zsinórba többször, ezért merem bizton állítani, hogy minden évben van ilyen szöveges feladat. (Van évekre visszamenő statisztika, hogy melyik évben volt a legkávésabb, mert akkor a Gauss-görbe csúcsa a 10-12 pontnál volt. :-) )
De ezeket kell a végére hagyni, és ha még marad idő, akkor írni, amit tud, hátha kap rá egy-két pontocskát.
Ezekért a feladatokért úgysem adnak nehézség-arányosan több pontot, ami csak újabb érv, hogy csak akkor foglalkozzon vele az ember gyereke, ha a többi, amit képes megbízhatóan megcsinálni, kész van. Én ennek a stratégiának az átadását is a felkészítés részének tekintettem.
A 45 perc egyébként szerintem is kevés. De ha már ennyi, akkor meg kell mondani a gyerkőcnek, hogy nem kell stresszelni, ha nincs minden példa kész.
Ha olyan könnyű volt a kávés feladat, akkor miért adtak volna rá 6 pontot, amikor általában 5 pontra értékelik a feladatokat? Szerintem ez a súlyozása a pontozásnak is igazságtalan. Ha eddig nem tudtak egy feladatot megoldani, akkor 5-nél több pontot nem lehetett elveszíteni, de most csak max. 44 pontod lehetett, ha minden más tökéletes...
Egyébként nem bántódok meg, otthon, nyugiban az enyém is meg tudta volna csinálni, ha lett volna elég ideje átgondolni. Bár elég furának tartom, hogy ennyire sulykolod a feladat könnyűségét... Csak nem a feladat kiötlőjéhez van szerencsénk? Netát a Fazekas matektanára vagy?
Gratula a gyerekedhez, az enyém angolból és töriből kiemelkedő, de itt ez a kutyát nem érdekelte (mellesleg matekból sem rossz)...
Azért ezen akadtunk ki, mert a többit lehetett előre gyakorolni (sorra ilyeneket adtak évek óta), de ezt nem, mert eddig nem ilyenek voltak a szöveges feladatok. Persze kellettek az egyenletfelírások, de sokkal egyszerűbb összefüggésekben. Itt pedig, ha nem jól indult neki, esélye sem volt a 6-ból egy pontra sem! A többi, szintén nehéz, de begyakorolható, várható feladatra pedig sorra csak 4 pontokat adnak.
Mivel a matekhoz is csak s@gg kell és sok-sok gyakorlás, legalább esély lett volna az ilyen típusú feladatok begyakorlására, de elnézve a tavalyi könyvet (amikor egyenleteztek) a megtanított, megoldandó feladatok meg sem közelítik ezt a kávésat
Na ebből látszik, hogy kamuzol, mert ahhoz a feladathoz egy felnőttnek sem kell kétismeretlenes egyenlet, csak az x, meg a 80-x! Jó, hogy nem egyenletrendszerrel vagy deriválással vágsz neki....
Ez a feladat egy nyolcadikosnak igenis nagyon szivatós, ha nincs ott az isteni szikra. Nem ilyen súlyozott egyenletes feladatokat tanultak, gyakoroltak az eddigi felvételik alapján. A felnőttek 90%-a elvérezne ezen a feladaton.
Egyébként nagyon rossz dolognak tartom, hogy 2x45 perc ilyen meghatározó és sorsdöntő legyen egy 14 éves gyerek életében. Nálunk a kitűnő tanuló gyerekem eléggé izgulós és így olyan dolgokat el tud rontani, amit máskor nem.
Miért nem lehet több idő hagyni a feladatmegoldásra és akkor tényleg csak a tudás számít!
Azt sem értem, hogy miért engednek 6. osztálytól számológépet használni, ha itt meg nem lehet? Nekünk jópár hétbe telt visszaszokni a fejben/írásban számolásra.
Az iskolai matekoktatásról már nem is beszélve. Erre egyik iskolában sem készítik fel a gyerekeket. Mindenki külön fizetős matektanárhoz hordja a gyereket és otthon gyakorol vele szabadidejében. Ez megint egy olyan megmérettetés, ahol az számít, hogy kinek mennyi pénze van magántanárra és matematikában milyen képességűek a szülők az otthoni gyakorláshoz (majdnem gyereknyúzást írtam és nem véletlenül). Erre ment el egy csomó időnk és pénzünk...
De legalább egy ideig vége!
Szerintem a :
-magyar egy folyamatos tanulással megírható min. 40 pontosra (persze itt is furcsa a pontozás). Nem tartom igazságosnak a 9/c és d pontozását. Az egyiknél a két helyes válasz 1 pontot ér, az egy helyes válasz 0-át, a másiknál a két helyes válasz 2 pont és felezhető...
-mateknál a 8. feladat felháborító és nem értem miért ér 6 pontot. A 6. feladat pedig csak 4 pontos, pedig többet kell benne számolni.
A kávés feladatnál mennyit adnak a próbálgatásra, ha nem ért a végére a gyerek, mert erre elfelejtettek pontos utasítást adni? Vajon miért?
Egyébként minden jót:) kívánok annak, aki ezt a kávés feladatot ilyen formába, súlyozott egyenlettel ide betette. Hiába tud valaki sima egyenleteket az eddigi feladatsorok alapján szépen megoldani, ez itt nem derül ki, mert ugyanúgy nem tud nekiállni, mint az akinek egyáltalán lövése sincs az egyenletekhez!
Azért nekünk összességében több mint 80 pontunk lesz és ez annyira nem rossz, csak a gyakorlások alapján többet vártunk.
Én nem voltam kiemelkedően jó matekból, versenyekre sem jártam és ha jól emlékszem akkor 4-es voltam a felvételi időszakban. Itthon mindig 33pont körüli felvételiket írtam, viszont ott, mindössze 1-2 pontot veszítettem.
Nyilván benne van a stressz is, de nem baj ha nem maximális pontszámú. HA NEHÉZ VOLT AKKOR MAJDNEM MINDENKINEK NEHÉZ VOLT, nem csak a ti gyerekeiteknek. Amúgy meg lesznek még ennél stesszesebb helyzetek is, nyilván életükben eddig ez volt a legnagyobb kihívás, de ha jó gimnáziumba fog menni, akkor ennél nehezebb lesz egy átlagos matek dolgozat. Aztán ott lesz még a nyelvvizsga, egyetemi felvételi, stb, stb..
Ha meg nem veszik fel oda, amit elsőnek beírt akkor sem dől össze a világ. Valamiért így kellett történnie.
Ugye?Sztem is mindkettő helyes!
Érdekes,hogy a magyarral most ezen a fórumon nem sokan foglalkoztak,pedig abban is volt 1-2 érdekes.
De legalább volt aki jó matekos gyermek anyukájaként elismerte,hogy van akinek a magyar volt nehezebb.
Én fiam is ma irta, 2006-tól az összes matekot beleértve a tehetséggondozókat is megírtuk itthon. Javítottuk ami nem ment, férjemmel megbeszélték. Már a végén 45 pontokat írt.
A kávés feladatot nem tudta kapésból, igy helyesen továbbment, és a végén már nem jutott idő visszatérni rá. Férjem ránézett mondta hogy hát ez nem volt nehéz, mert ilyet már csináltak együtt. gyerek 1 perc alatt rájött amire ott nem és feldobta az egyenletet.
A javítást nem akarja megnézni és pontokat számolgatni....bánatomra...
Neki a magyar gyengéje, a mondaelemzés megy meg ami logika de pl a szójátékok mint az első feladat nem. Meg a fogalmazás sem, hiába olvasott sokat, nem tudja visszaadni. Reménykedem h 30 pont körül azért meglesz a magyar.
Akkor én nagyon büszke lehetek a lányomra, a min. 40 pontos matekfelvételijével, úgy, hogy a matek sosem volt az erőssége, most félévre 2,7-es átlagot produkált :)
Magyarból a mondatelemzés nem ment neki, azt az Ő sulijában valahogy nem nagyon tanították. Így azt a megoldókulcs alapján minimum 38 pontra számoljuk.
Hozzáteszem, a Toldis mondatok elemzése (4-es feladat) nekem sem ment volna.. "Nyugtával" időhatározó?? sose jöttem volna rá.
Megnéztem a 8. osztályos feladatsort. Első 4 feladat nagyjából várható volt, évek óta ezek vannak nem vészes. Igaz-hamisnál a c és d csoport túlzás, főleg a c. 6-os nehéz lehet, ha nem jön rá, hogy a B csúcsnál lévő szöget kell először kiszámolni. 7-es feladatnál lehettek szövegértési gondok, nem volt túl könnyű. 8-as... Nem értem miért nem az volt a 10-es feladat. Nehéz. Korábbi években könnyebbek voltak a szöveges egyenletek és az is nehezen ment nekik. 9-esben nem volt semmi különös, korábban is voltak hasonlók. 10-es nem nehéz csak sokat kell számolni és 45 perc egyébként is kevés.
Nem értem mire volt jó, eddig sem volt olyan sok 49-50 pontos felvételi. Akik versenyeket nyernek, vagy legalábbis országoson ott vannak, nekik mindegy. A többieknek meg ott van a kudarc, hogy 20 pontot sem ért el. 30-40 pont közötti eredménnyel büszke lettem volna a felvételizőimre. Ezt látva 20-30 pont közötti a reális:(
Otthon, nyugodtan, a saját környezetedben tét nélkül felnőttként jobban megírni szerintem nem annyira nagy kunszt.
Szerencsére az enyém nem idegeskedős fajta, de még így is azt mondom, ez a teljesítmény nem csak a tudáson, hanem az aktuális lelkiállapoton is múlik.
További ajánlott fórumok:
- Milyennek találtátok a központi felvételit? Pedagógusok? Szülők? Diákok?
- 8. osztályos központi felvételit írt ma a gyermekem
- Ha 4.osztályos gyermeked van és most készül felvételizni gimibe, akkor írd meg tapasztalataidat. (Főleg miskolciak érdekelnek.)
- Központi felvételi! Rémálom....
- Miskolciak figyelem! Ha gyermeked a Jezsuita Gimiben tanul, érdeklődnék. Mit kell tudni a felvételiről?
- Központi felvételin nyolcosztályos gimibe hány pontot írtak a gyerekeitek írásbelin?