9.-es nyelvtan házi feladat. Segítenétek? (tudásbázis)
Köszönöm Piros, de már tudom, Pan Dóra már leírta.
Érdekes a mi ékes anyanyelvünk...
(és 4-se voltam nyelvtanból, igaz, ezelőtt 20 évvel:(( )
Kedves salabakter, van ilyen szó, hogy egyé :). Toldalékolt alak, szótöve az 'egy', ehhez járul az -é birtokos személyjel (ahogyan azt is mondhatjuk: kettőé, háromé, Katié stb.).
Ne tévesszen meg az, hogy a 'gy' az 'egyé' szóban hosszúnak hangzik, ez intervokális (=két magánhangzó közötti) helyzetben a szó közepén sok esetben így van, pl.: eső, szalag, bakancs stb.
Vagyis az 'egyé' pontosan úgy hangzik a beszédben, mint az 'eggyé', de a jelentésük más. Az elsőre úgy kérdezünk: hányé? (válasz: egyé); a másodikra: mivé? (válasz: eggyé).
Segíteni szeretnék a megértésben, nem kioktatásnak szántam :).
A csípet műveltető ige: csíp + et képző. A műveltető ige azt jelenti, hogy mással csináltatja a cselekvést. Volt ttt valahol egy méhes példa:
megcsípetem a méhvel
Csalánnal csípetem a reumás térdem.
Elég eszementek ezek a példák, mert ezt a szót nemigen használják, legalábbis felénk nem, de attól még létezik :)
Pl. erre is jó a HOXA, az ember mindig tanul valamit!
Köszönöm!
Nehezen viselem, ha laikusok megkérdőjelezik a szakmai tudásom :((( A helyesírási szabályzatnak nem csak a szótárrészét kell használni, hanem a szabályzatrészét is, akkor minden kérdésre választ kapsz. A jelenlegi témához bemásolom az ide vonatkozó részt:
"70. Az egy számnév mássalhangzóját a szó alapalakjában, valamint magánhangzók között a
toldalékos szóalakok és a származékok egy részében hosszan ejtjük: egyet, egyért, egyes,
egyezik, együtt stb., más részében viszont röviden: egyed, egyedül, egyén, egyetem stb. Ha
mássalhangzó következik a gy után, akkor is rövid a gy: egyben; egynek, egyre stb. Írásunk a
szókép állandóságára, valamint egyszerűségére törekedve a szó minden alakját egy gy-vel
jelöli: egy, egyé (= egy+é), egyek, egyel (ige), egyik, egyetlen, együvé, együtt; egyéb, egyed,
egyenlő; egybe, egyre, egység; stb. – De természetesen: eggyel és eggyé; ezekben a
szóalakokban a kettőzés mutatja a rag v-jének hasonulását. (Vö. 83.)"
Ajánlom figyelmedbe a többit is:
Az egyé szó biztos csak vicc,mert ilyeb nincs!
A csipet és csípet más,mert ezek létező szavak.
Nem jó példa, az egy madáré=eggyé, és nem egyé!
(szerintem..)
Errefelé használjuk, pl. mint ahogy Era a 3. hsz-ban leírta.
Ismerős a szó, csak "hivatalosan" nem létezik.
Lehet, hogy a tanárnő is erről a vidékről származik?? :DD
Olyan magyar szó, hogy egyé (legalábbis az 1994-es A magyar helyesírás szabályai szerint) nincs!
(bár olyan sincs, hogy egyél..:) )
igaz, de én jelen időben írtam, és így helyes
elnéztem
További ajánlott fórumok:
- Nyelvtan házi feladatban tudna valaki segíteni?
- 4.osztályos nyelvtan feladathoz tudnátok segíteni?
- Ebben az 5. osztályos nyelvtan feladatban tudtok segíteni?
- 3.osztályosaimnak az olvasást és a nyelvtant, játékosan, sok megmozgató feladattal szeretném megtanítani. Vannak klassz játékos ötleteitek?
- Nyelvtan feladatokat keresek: Részleges-Teljes hasonulás, Összeolvadás, Rövidüléssel kapcsolatban. Segítene valaki?
- Nyelvtan házi feladat