4 éves fiamat nem vették fel az oviba, hiába fellebbeztem (beszélgetés)
Logopédus vagyok.
Nincs olyan, hogy lustaságból nem beszél a gyerek. Ez védőnői-gyerekorvosi porhintés meg maszatolás.
Ha nem beszél összefüggően, mondatokban, megfelelő ragozással 4 évesen, akkor az komolyabb megkésett beszédfejlődés, akár diszfázia is lehet.
Ebben a korban haladéktalanul el kell kezdeni a logopédiai fejlesztést, nincs idő tanakodni, meg bármire is ráfogni.
Nem azért nem mondja utánad, mert nem akarja és dacol, hanem mert esetleg meg se tudja jegyezni a szavakat, amiket mondasz neki. A megkésett beszédfejlődésű gyerekek jó részének annyira alacsony szinten működik a verbális memóriája, hogy 2 szót nem tudnak egymás után megjegyezni. Ilyenkor mondatok ismételtetésével terhelni nem szabad a gyereket, mert frusztrálttá válik és azt tökéletesen megérzi, hogy ő nem tud ebben teljesíteni!
Állathangok - járművek hangjainak utánzása, -ezzel a hallási figyelem fejlesztése , majd szókincsbővítés,mellett emmóriafejlesztés, egyéb funkciók fejlesztése, majd pedig szép lassan a nyelvi rendszer (toldalékok, egyebek) felépítése fokról fokra.
Én a helyedben nyárra már logopédust fogadnék a gyermek mellé, s szeptembertől az oviban (remélem bejuttok) folytatódna a logopédussal a fejlesztés.
Erre pár év most rá fog menni, de fontos, mert az iskolában az olvasás-írástanulás csak akkor lesz sikeres, ha a nyelvi rendszere rendben van a gyermeknek.
Az én fiam beszél csak éppen nem úgy mint egy 4 évestől elvárná az ember,nem mond összefüggő mondatokat.De tutira veszem,hogy lustaság is van benne,még utánam mondani se akarja,azt mondja nem.De ha valami új szót mond,akkor azt mondja én ügyes :)
Már hallottam én is olyat,hogy oviba kezdet a gyerek járni és 1 hónap után javult a beszéde.
a diagnózistól függ, melyik intézményt jelöli ki
s előtte felhívják az intézményt!!!
nálunk a mezei sima önkormányzati óviban a kisfiam csoporttársa autista, és én örülök, hogy van, mert már most megtanulják, nem mindenki egyforma, és kialakul egyfajta empátia.
Az, hogy nem beszél, még nem jelenti azt, hogy valaki autista. A tesóm 4,5 évesen kezdett el folyékonyan beszélni
Köszönöm!Be fogok menni
Már jelentkeztünk a nevelési tanácsadóba is,de még nem kaptunk időpontot.
Igen,sajnos tudom,hogy 5 éves kortól köteles felvenni.
Hihetetlen, hogy majdnem mindenki személyes sértésnek fog fel egy-egy hozzászólást:D
Én NEM rólad beszéltem, hanem a Te hozzászólásod kapcsán, -mintegy ahhoz hozzáfűzve- írtam amit írtam.
Ne legyünk már gyerekek, a "zistenért"!!!:P
bocsi,de én nem tettem semmi rosszat az ország ellen!
Bocsi,h nem ide tartozik...de nem hagyhattam szó nélkül.
hova mentek vizsgálatra pontosan?
A Tanulási Képességet Viszgáló Bizottsághoz? Vagy hova irányítottak Benneteket és ki kérte ezt a vizsgálatot?
1. a megkésett beszédfejlődése miatt járnotok kell logopédushoz, különben késő lesz, ezt ne hanyagold el! Jelentkezz a Nevelési Tanácsadóban
2. sajnos a kötelezettség csak 5 éves kortól szól, az alatt nem köteles felvenni az ovi, s Titeket is nyilván helyhiány miatt utasítottak el
3. a gyógypedagógus szakvéleményével menj be az Oktatási Osztályra egy kérelemmel a Polgármesteri Hivatalba. Légy határozott, nyugodtan emeld fel kicsit a hangod, hivatkozz a gyermeked beszédfejlesztési szükségletére.
Veszteni nem vesztesz vele! Még annyit kérhetsz, hogy küldjenek el olyan speciális vizsgálatokra, amiből kiderül, hogy minden rendben van-e!
Legyél egy kicsit erőszakos, sajnos a mai világban másképp nem megy!
Sajnos nem ajánlottak másikat.
azért gondolkodom azon,hogy bírósági felülvizsgálatnak van e esélye.
De szerintem megpróbálom,aztán majd csak lesz valami.
Nem haragszom,nem bántottál meg!
A védőnéni szerint elég lenne neki a hagyományos óvoda is.
Persze helyhiányra hivatkozva nem vették fel.
Jövőhónapban megyünk tanulás képesség felmérésre.
védőnéni nem javasolja ,hogy speciális óvoda kéne neki.Csak egy kis közösség.
Ne haragudj, hogy ilyet szóba hozok! Nem szándékom a megbántás, csak próbálok segiteni és tapogatózom.
Nem mondták esetleg, hogy autista? Mert az ilyen gyerekeknek speciális fejlesztő óvoda kell, nem jó a hagyományos.
Nem ajánlottak speciális óvodát? Talán ez irányban is körbe lehetne nézni?
De én semmiképpen nem hagynám annyiba! Ez a körzeti óvoda?
az ország nem egy fos
a benne élő emberek teszik azzá
További ajánlott fórumok:
- Erőszakos gyerek veri a fiamat az oviban - hogy kezeljem?
- Óvodák küldenek értesítőt, ha felvették a gyerkőcöt az oviba, vagy nem?
- Az oviban van helye, fel is vették, de nem kezdheti meg az ovit a lányom, mi a jogszabály?
- A fiamat elég sok "baleset" éri az oviban. Szólnom kéne az ovi vezetőjének? (általában látható nyomai vannak a gyereken)
- Aki tud segítsen! A fiamat felvették levelezőn jogász szakra, de nem vagyunk jártasak, mire kell figyelni milyen teedők vannak?
- Felvették a Kislányomat az oviba, mi a következő lépés?:)