Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » 3. osztályos gyermekem "jegyet hamisított"? fórum

3. osztályos gyermekem "jegyet hamisított"? (beszélgetés)

2014. jan. 18. 18:18
Akkor most mi van? Minden csoda 3 napig tart:)
2014. jan. 18. 18:16
*erdekesen szelektiv az ember gyerekenek a latasa*a jegyek mindig felfele kerekednek es nem forditva!*
27. kriszta773 (válaszként erre: 26. - 7178de6a4d)
2014. jan. 18. 11:20
én megértem azt, hogy te a gyerekedet óvnád, hogy ne sérüljön a lelkecskéje, főleg ha visszahúzódóbb, félénkebb típus, de pont az ellenkezőjét éred el sajnos :( mert most megerősítetted benne, hogy igazságtalanul kapott büntetést a suliban, hiszen nem akart semmi rosszat, és ezzel egy csomó negatív érzést, félelmet ültetsz el benne. pedig egy harmadikosnak már tisztában kéne lennie azzal, hogy az ellenőrzőben való jegy-átjavítás az egyik legsúlyosabb vétség a tanulmányokkal kapcsolatban. nem kell nagy ügyet csinálni belőle, meg kell neki mondani, hogy nem javíthatja át a jegyeit utólag, mert az csalásnak számít. a tanár azért írja alá, mert ellenőrzi, jóváhagyja. ha legközelebb úgy érzi, rossz jegyet írt be, menjen oda a tanárhoz, kérdezzen rá és nézzék meg a dolgozatot. akkor világosan tudni fogja, hogy rossz dolgot csinált, amit nem szabad többet, mert bünti jár érte, de ha ilyen helyzetbe kerül, hogy bizonytalan, ott van a megoldás, kérdezzen rá :)
26. 7178de6a4d (válaszként erre: 25. - Andi6020)
2014. jan. 18. 11:16
Azt válaszoltam, hogy azért mert már elég nagyok ahhoz hogy önállóan beírják maguknak a jegyet. Kék tollat még nem vihetnek magukkal, ezért ceruzával írják.
25. andi6020 (válaszként erre: 20. - 7178de6a4d)
2014. jan. 18. 11:12
Egyébként a gyerek kérdésére mit válaszoltál?
24. andi6020 (válaszként erre: 20. - 7178de6a4d)
2014. jan. 18. 11:00
Szerintem a többségnek inkább az a véleménye, hogy a tanár helyesen járt el.
23. andi6020 (válaszként erre: 13. - Orsibigyu)
2014. jan. 18. 10:57

"mindig a tanarnak adj igazat"

Mert mindig a tanárnak van igaza? Na haragudj, de olyan egyének dolgoznak pedagógusként, akiket gyerek közelébe nem engednék. A gyerek sem hülye, nem fogja tisztelni az igazságtalan tanárt akkor sem ha én védem, mint ahogy az ordító, kiabáló tanárt sem tisztelik, ellenben esélyes, hogy nem velem fogja megosztani a problémáit, már ha lesznek.

22. kriszta773 (válaszként erre: 13. - Orsibigyu)
2014. jan. 18. 10:42

sajnos ezzel abszolút nem tudok egyetérteni, mert ahhoz, hogy mindig a tanárnak adjon egy szülő igazat, minden tanárnak mindig igazságos döntéseket kellene hoznia, és ez messze nincs így :(

nálunk előfordult, hogy félévkor egy tantárgyból a gyereket 4,85-ös átlaggal 4-esre zárták le, mikor kérdezte a tanárt, hogy amiért, azt felelte, őt nem érdekli az átlag. ennyi. nem fogom azt mondani a gyereknek, hogy a tanárnak igaza van :) rosszindulatú, indokolatlan döntés, de nem tud mit csinálni a gyerek ezzel. és számtalan hasonló eset van

21. kriszta773 (válaszként erre: 20. - 7178de6a4d)
2014. jan. 18. 10:23

hidd el, hogy még a legbutább gyerek is tisztában van azzal, hogy az ellenőrzőben nem írhatja át a jegyeit semmi indokkal. se jóhiszeműen, se másként :) ha a gyereked még ezzel sincs tisztában, akkor komoly gondok vannak vele, főleg ha nem először csinálta, és akkor még inkább el kell beszélgetned vele az iskolai szabályokról.

bocsi, de szerintem nagyon tévútra viszed a gyerkőcöt ezzel a hozzáállással. a jegyek utólagos átírására semmiféle mentség nem lehet, simán kijárhat érte egy intő, teljesen jogosan. nem a tanárral kellett volna megbeszélni, hanem a gyerekeddel, és nem az lenne a konklúzió, hogy miért nem a tanár írja be a jegyeket (mindegy lett volna, hiszen utólag javította ki a gyereked), hanem az, hogy ilyet nem lehet csinálni, és ha nem biztos a jegyben, kérdezzen rá a tanártól. egy 9 éves gyereknek ezt tudnia kéne, szerintem kamuzik, a gyerekek nagyon is meggyőzőek tudnak lenni, amikor a "bizonyítványukat magyarázzák" :)

érdemes lenne átgondolnod picit a dolgokat, és nem mereven ragaszkodni ahhoz, hogy puszta félreértésről van szó szegény gyerek részéről. ezt nem bántásból írom, de ha jobban odafigyelnél részrehajlás nélkül, sok későbbi problémát megelőzhetnél

2014. jan. 18. 10:03
Köszönöm a sok hozzászólást. Látom 90% úgy gondolja, hogy a fiam hazudik. Pedig nem. Azóta kiderült hogy mit értett félre. Egy feladat volt amire hét pontot lehetett összesen kapni. A feladat után ez volt 7/3 alatta a /2 az érdemjegy. Válaszolva kriszta773 hozzászólására: ha nem lettem volna 100%-osan tisztában az őszinteségével én sem csinálok magamból hülyét hidd el. És nem vádaskodva mentek a tanárnőhöz sem, hanem megbeszélni a dolgot.Mivel én is mint mindenki ismerem a saját gyerekem minden rezdülését azóta többször beszéltünk róla és hiszek neki hisz már történt ilyen csak akkor rosszabbat írt be, de ezt már leírtam. Soha nem szidtuk meg a rossz jegyért (ez sem az első 2-e és nem is az utolsó).Talán az akinek talpraesett kitűnő tanuló gyereke van nem is gondolja, hogy egy gyereknek lehetnek feladat, ill. számkép értelmezési gondjai. Bizonytalan, és el van veszve a dolgok közt néha. Fejlesztésre is jár, heti egy órában. Emellett nagyon sokat foglalkozunk vele, ennek hatására a félévi matek felmérője 4-es lett.Soha nem kívántunk tőle jobbat, mint amire képes, örülünk minden sikerének.És igen, a fiam is megkérdezte az eset után, hogy "anya miért nem tanító néni írja be a jegyet neki van tolla".
19. kriszta773 (válaszként erre: 18. - Gkreka)
2014. jan. 17. 15:40
nehéz megtalálni az arany középutat, mert a gyerek zsigerből tudja, hogy mi a szülő elvárása felé tanulási ügyekben :) van, akinek a 3-as jó jegynek számít, másnak katasztrófa :) az én gyerekem is próbált sumákolni, de az e-napló korában ez már jóval nehezebb :) de most már nincs ilyen problémánk, valahogy kialakult benne, hogy önmagával szemben lettek elvárásai, mert szeretne tovább tanulni, és tudja, hogy ahhoz bizony erőfeszítéseket kell tennie :) idáig is el kell jutni, eleinte inkább csak az számít a gyereknek, hogy a szülők elégedettek legyenek, vagy legalábbis ne macerálják, büntessék a rossz jegyekért :)
18. gkreka (válaszként erre: 17. - Kriszta773)
2014. jan. 17. 15:13

Én pont így jártam a fiammal. Soha nem szúrtam le, ha rossz jegyet hozott haza, hanem leültem vele tanulni. Mégis félt elmondani, csak azért, hogy ne legyek csalódott. Mint már írtam, rengeteg beszélgetéssel, de megoldottuk. És ennek leginkább a kamaszkorában fogom élvezni a gyümölcsét.

A fiam édesapja (exférjem) a leszidós fajta szülő. Az lett az eredménye, hogy a gyerek a jójegyeket vígan elmeséli, a többiről meg hallgat. Próbálom megértetni a gyerekkel, hogy bizonyítványosztásnál úgyis beszélnie kell az apjával.

17. kriszta773 (válaszként erre: 15. - Mkrisztina89)
2014. jan. 17. 15:07

szerintem is mindig az az oka, ha a gyerek jegyet hamisít, hogy fél a szülei büntetésétől. és még csak nem is kell olyan brutális büntetés, mint amit leírtál :( néhány gyereknek az is bőven elég, ha úgy érzi, csalódást okoz ezzel a szüleinek, vagy nem tud megfelelni nekik

egyetértek abban, hogy nem szabad világvégét játszani, ha a gyerek rosszat tesz vagy rossz jegyet hoz. segítéssel, biztatással, megbeszéléssel meg lehet előzni ezeket. az én gyerekem tudja, hogy hőbörgök, ha rossz jegyet kap, neki az a taktikája, hogy rögtön javítási lehetőséget kér a tanártól, egy újabb dolgozatra vagy felelésre. amin mindig meg is lepődök (persze nem mutatom, csak jóváhagyom :)), mert nagy szó egy kamasztól, hogy önként teszi ezt :)

2014. jan. 17. 14:38
Javítás: A tanárnénit kérd meg, hogy a gyermekek tollal írják be a nevüket.helyett jegyüket akartam írni.
2014. jan. 17. 14:36

Szia!

Én ma már 24 éves vagyok, de gyermekkoromban rendszeresen átírtam a jegyeket az ellenörzőmben, mert féltem az otthoni következményektől. Ha a gyermek rossz jegyet kap, szidd meg, de biztosítsd arról, hogy a következő dolgozat jobban fog sikerülni és hogy kijavíthatja a hibáját. Ennek a feltétele az, hogy újra átveszitek az anyagrészt. Az én szüleim megvertek ha rossz jegyet vittem haza, és ezt a traumát mai napig nem tudtam igazságszerint feldolgozni és mondanom sem kell a veréstől nem lettem okosabb. Én igazat adok Kriszta773-nak. Ne védd mindenben a fiadat, mert akkor felnőttként nem fogja megállni a helyét. Gondolj bele...Ha egy szerződést elírsz és ki akarod javítani azt csak hivatalos úton lehet visszacsinálni vagy sehogy. Még egy jó tanács! A tanárnénit kérd meg, hogy a gyermekek tollal írják be a nevüket. Jelzem ezt is lehet hamisítani, de nem olyan könnyű. A gyermeked most lépett abba a korba, hogy próbálgatja a határait és ebben benne van a füllentés. Szokj hozzá, hogy a gyermeked nem lesz veled mindig és mindenben őszinte, és ezt ne is várd el tőle, mert tökéletes gyermek nincs!

14. Idhikai (válaszként erre: 13. - Orsibigyu)
2014. jan. 17. 14:34

opp, a vége kicsin furcsán cseng, csak nekem?

Mint szülő, mindig a gyermekemnek adtam igazat, de megvolt az a harmónia, hogy megmondja az igazat. Ugyanis továbblépni, elindulni, segíteni csak akkor lehet. A tanár tisztelték, ha vacak napja volt, és igazságtalan, és dilis, akkor is, mert a tanár is ember, vannak nehéz időszakai és fájdalmai.

Hamisítás... a gyermekkel egy beszélgetést ér meg, miért tette... és ilyent nem csinálunk, azért mert... és felejtendő. szerintem.

13. orsibigyu (válaszként erre: 9. - 7178de6a4d)
2014. jan. 17. 14:31

Mint tanar mondom, hogy a sokevi tapasztalat azt mondja, hogy a legtobb gyerek tenyleg rosszasagbol tesz dolgokat, ritkabb az, hogy tevedesbol. Olyan kis huncutak tudnak lenni! Mindenkinek jobb, ha egy gyerek igazsagtalanul kap buntetest, mint ha egy buntetest erdemlo gyerek kimagyarazza magat es nem kap buntetest. A gyerek tanul belole, a tanart komolyan veszik, a diakok igyekeznek tisztessegesen jatszani. Ennyi! Nem vilagvege.

Mint szulo mondom, hogy mindig a tanarnak adj igazat, meg ha a szivedben tudod, hogy a gyermeknek van igaza, kulonben ravezeted a gyermeket a tanar elleni lazadasra, ami nem tesz jot a tantargyhoz valo hozzaallasanak sem.

12. gkreka (válaszként erre: 10. - Kriszta773)
2014. jan. 17. 14:27
Veled értek egyet, bár nem ismerem a kérdező gyerekét. Hasonló korú fiam van, hasonló csínyt ő is követett már el. Szerencsére én vettem észre, nem tanár... Baromi komolyan el kellett beszélgetnünk! egymással. Nem vagdalkozva, nem vádaskodva. Én megértettem, hogy miért nem volt őszinte velem, ő pedig tanult az esetből. Ez több, mint egy éve volt, azóta sem lehet panaszom az őszinteségével kapcsolatban.
2014. jan. 17. 14:23

egyszer én is kijavítottam úgy harmadikas koromban. Aztán mégsem lettem aljas ember. :D

Többször nem volt ilyen, meg aztán tanultam rendesen. Egy eset nem eset, bár szerintem beszélgetni kell vele hogy ejnye.

10. kriszta773 (válaszként erre: 1. - 7178de6a4d)
2014. jan. 17. 14:21

ébresztő :) bizony előfordul, hogy a gyerekek átírják a jegyüket jobbra :) persze el lehet hinni, hogy jaj hát nem emlékezett szegényke pontosan, melyik is a jegy, egészen véletlenül már azután, hogy a tanárnő aláírta, és egészen véletlenül egyszerűbb volt találomra átírni, mint simán megkérdezni a tanártól vagy elkérni a dolgozatot, hogy megnézhesse :) (érdekes, arra emlékezett, hogy egy 3-as volt a papíron)

ha ennyire palira vesz a gyerkőc, akkor nem sok esélyed lesz nála, főleg kamaszkorban :) fontos, hogy kiállj a gyereked mellett, ha igaza van és valamilyen nagy sérelem éri, de ha ennyire nem látod reálisan a dolgokat, inkább ne kardoskodj mellette, vagy gondold át előtte tízszer is :)

nem nagy csíny, szerintem rengetegen megtettük ezt gyerekkorunkban, de még ha biztos is vagy abban, hogy a gyereked nem szándékosan javított, akkor is rosszat tett, olyan nincs, hogy átírod az ellenőrzőben a jegyet magadtól, utólag. az sem jó, ha a gyerek azt látja, hogy könnyen beadhat neked mindent, és te még a tanár előtt is próbálod menteni

9. 7178de6a4d (válaszként erre: 5. - Tirinke)
2014. jan. 17. 14:19
Igen, nekem is mondta a tanárnő, hogy azért írta be mert akkor a másik gyerek anyukája reklamál ellenkező esetben ha neki beírják nekünk nem. Nem is ezzel van bajom, van már mellette egy pár dicséret is. Csak az, hogy eleve a "rosszaságot" feltételezik a gyerekről egyből és az osztály előtt megszégyeníti. De ahogy az egyik hozzászóló írta a sokéves rutin, és tanári tapasztalat miatt gondolta így hogy jobbít a jegyén. Ja, igen azt elfelejtettem leírni, hogy egy másik tantárgyból viszont százalékos eredményt kellett beírni és ő jóval kevesebbet írt be a valódinál itt is valamit elnézett. Azóta is úgy van.
8. a7dd008376 (válaszként erre: 1. - 7178de6a4d)
2014. jan. 17. 14:06

*a legtobb tanulo csinal/t ilyet; en is*

*miert a pedagogus magyarazkodjon??*

*az ilyen elobb-utobb mindig kiderul*

2014. jan. 17. 14:04

Én úgy gondolom abban igaza volt a tanárnőnek, hogy ellenőrzőbe engedély nélkül nem írunk vagy javítunk függetlenül attól, hogy jogos lenne az a be ill átírás.

Az hogy a tanárnő ezt így szankcionálta annak ellenére, hogy nem csalás volt az átírás indoka ezen talán lehet vitatkozni, de szerintem egyrészt az évek meg a rutin miatt hozta meg ezt a döntést. Egyrészt a fiad így biztos nem fog ilyesmit csinálni, másrészt példát is tud statuálni vele a többiek előtt.

Mindenképp beszéld meg ezt a fiaddal, akár a tanár nővel is, hogy nem mérges rá, tudjátok, hogy jót akart, de az ilyen jellegű dolgokat így nem lehet megoldani.

Ennyi. Szerintem lapozzatok.
A tanárt is meg lehet érteni és téged is.Nekik is van egy protokoll hogy miként fegyelmezhetnek, és ha már kimondta azt a bizonyos Á-t, nem lehet már belőle bé, mert az a későbbiek folyamán a visszaélés melegágya lehet. Gyermekednek is jó lecke lehet hogy az élet sajnos ilyen, nem mindig halgattatik meg a másik fél.A lényeg hogy neked elmondta az igazat! Becsüld az őszinteségét.
2014. jan. 17. 14:02

Egyetértek abban hogy a gyereknek meg kellett volna kérdezni, hogy az most hányas is valójában...

Én úgy gondolom, megfelelően járt el a tanárnő!

2014. jan. 17. 14:01
Te hiszel a gyerekednek, ez a lényeg, nem kell vele foglalkozni...
2014. jan. 17. 14:00
Nincs ezzel semmi gond, a figyelmeztetőt meg tegyétek el emlékbe. :))) Nem kell vele foglalkozni. Lehet, sokra viszi még az életben, ;-)
2014. jan. 17. 13:57
Szeretném a véleményetek kérni a következő esettel kapcsolatban. A minap a 9 éves gyermekem egy órán dolgozatot írt ami 2-re sikeredett. Ők írták be a tájékoztatóba ezután a tanító néni aláírta. Na most az én gyerekem miután leült a helyére elkezdett dilemmázni, hogy jó jegyet írt-e be mert nem tudta eldönteni hogy jó számot nézett-e a papírról ezért kiradírozta és a mellette lévő 3 (ami pontszám volt) írta be. A tanító néni valamiért újra megnézte a tájékoztatókat és észrevette, hogy átvan írva. Leszidta hogy ő hamisított, meg se kérdezte miért tette, és beírt egy szaktanári figyelmeztetést. Persze a gyerekemnek is meg kellett volna kérdeznie, ha nem tudja pontosan mégis mit írjon be. De róla tudni kell, hogy borzasztó nehezen kommunikál felnőttekkel és nagyon visszahúzódó. Szerintetek nem lett volna elég csöndben megkérdezni először tőle miért írta át és szóban figyelmeztetni hogy ezt nem szabad?Beszéltem a tanár nénivel,(ezt a tantárgyat egy tanárnő tanítja nem az osztályfőnökük) csak annyit mondtam neki,hogy nem sunyiságból írta át a jegyét. Ő azt mondta a szabály, az szabály e szerint cselekedett az mellékes hogy miért írta át.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook