3 év után hány nap szabi jár, ha gyesről megyek vissza dolgozni? (tudásbázis)
Az összegyűlt szabadságot én úgy hallottam, hogy akkortól kötelező kivenni amikortól 8 órában dolgozol.
De ez az infom még abban a megboldogult időkből való amikor gyes mellett csak részmunkaidőben lehetett dolgozni.
Azóta mi változott?!
Szia Rosa!:-)
Örülök, legalább tudod hogy mire számíthatsz!:-)
Szia Madul!
Köszönjük a hasznos infokat,igy én is nagyjából ki tudtam számolni a szabimat!
Szia!
Hát ez tényleg jó hosszú,nagyjából értettem is.Köszönöm mindenkinek
Ez egy kicsit hosszú, de elég érthető:
Különféle jogcímen járó szabadságok
A szabadságot esedékességének évében kell kiadni. Ha az esedékesség éve eltelt, a munkavállaló betegsége vagy a személyét érintő más elháríthatatlan akadály esetén a munkáltató az akadályoztatás megszűnésétől számított harminc napon belül adja ki a szabadságot [MT 134. § (3)].
Mivel gyermeke születése miatt az anya akadályoztatva volt a szabadsága kivételében, ezért rá is ez a szabály érvényes: így tehát a szülés előtt esetleg ki nem vett szabadság nem veszik el, hanem az újbóli munkába álláskor a többi, az otthon töltött időre járó szabadsággal együtt kivehető.
Lássuk, milyen jogcímeken jár a munkába visszatéréskor szabadság a szülőnek.
A munkavállalót fizetés nélküli szabadság illeti meg
a gyermek harmadik életéve betöltéséig a gyermek gondozása céljából;
a gyermek tizennegyedik életéve betöltéséig, ha a munkavállaló a gyermek gondozása céljából gyermekgondozási segélyben részesül;
a gyermek tizenkettedik életéve betöltéséig a gyermek betegsége esetén, az otthoni ápolás érdekében. [MT 138. § (5)]
A gyermekvárás és gyermeknevelés alatt otthon töltött időre (munkaviszony szünetelése) is jár a munkavállalónak szabadság [MT 130. § (2)]:
a keresőképtelenséget okozó betegség (táppénz) tartamára;
a szülési szabadság (TGYÁS) tartamára;
a tíz éven aluli gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság (GYED vagy GYES) első évére. (Itt összesen egy év vehető figyelembe, nem ellátási fajtánként jár!)
A szülők döntése alapján gyermeke nevelésében nagyobb szerepet vállaló munkavállalót vagy a gyermekét egyedül nevelő szülőt évenként a tizenhat évesnél fiatalabb
egy gyermeke után kettő,
két gyermeke után négy,
kettőnél több gyermeke után összesen hét
munkanap pótszabadság illeti meg. A pótszabadság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig tizenhatodik életéve betöltésének évében kell figyelembe venni [MT 132. § (2)].
Az eddig leírtak szerint ha pl. valaki 3 évet otthon töltött egy gyermekkel, akkor számára többféle jogcímen jár szabadság:
ha a szülés előtt munkával töltött időre időarányosan járó szabadságot esetleg nem vette igénybe teljesen a szülés előtt, arra az időszakra járó maradék szabadság,
ha a szülés előtt esetleg táppénzen volt, a táppénz időtartamára járó időarányos szabadság,
az igénybevett szülési szabadság (TGYÁS) 168 napjára (24 naptári hét) járó időarányos szabadság,
a GYED-en vagy GYES-en töltött időszak első 365 napjára járó időarányos szabadság,
a gyermekek utáni – gyermekek számától függő – pótszabadság a TGYÁS és GYED/GYES időtartamára arányosítva.
Ezek a szabadságok nem vesznek el attól, hogy a jogalapot képező időszakban nem vették igénybe, mivel a munkavállaló ekkor akadályoztatva volt a kivételében, ezért csak az akadályoztatás megszűnése után tudja kivenni [MT 134. § (3)]. Csak abban az évben kell arányosítani, amikor már nem fed le teljes évet a gyed/gyes 1. éve, mert akkor az alap (és pót)szabadság együtt jár időarányosan.
A szabadság kiszámításánál az egyes években esedékes életkort is bele kell kombinálni. A hosszabb tartamú szabadság abban az évben illeti meg először a munkavállalót, amelyben a következő kategóriához meghatározott életkort betölti [MT 131. §].
24. életévig
20 munkanap
25-26-27 éves korban
21 munkanap
28-29-30 éves korban
22 munkanap
31-32 éves korban
23 munkanap
33-34 éves korban
24 munkanap
35-36 éves korban
25 munkanap
37-38 éves korban
26 munkanap
39-40 éves korban
27 munkanap
41-42 éves korban
28 munkanap
43-44 éves korban
29 munkanap
45 éves kortól
30 munkanap
Figyelem! Az itt megadott szabadság azokra érvényes, akik a Munka Törvénykönyve szerint kapják szabadságukat. A Közalkalmazotti törvény és a Köztisztviselői törvény a hatályuk alá tartozó munkavállalóknak ettől eltérő szabadságnapokat foglal jogszabályba.
A szabadság díjazását már az újból munkaviszonyba állás után módosított munkabérrel [MT 84. §] kell elszámolni.
48- azok napok, amit kivett abban az évben, mikor szült.
:-)
Szia!
Nekem az első 2 évre jár szabi. Most gyesen vagyok+fizetés nélküli szabadságon. A szabi függ a kortodtól, a gyerkőcre pedig + 1 v 2 nap? Na ez nem biztos h ennyi.
További ajánlott fórumok:
- Hány nap szabadság jár, ha Gyes után visszamegyek dolgozni?
- Ha 2 év gyed, 1 év gyes után visszamegyek dolgozni, és újból terhes leszek hamarosan, a gyed mennyi ideig jár az új tv. szerint?
- Gyesről visszamennék dolgozni, de előtte fizetésnélküli szabadságra mennék. Van ennek akadálya?
- Ha gyesről megyek vissza dolgozni, hány évre visszamenőleg adják ki a szabadságot?
- Gyesről visszamennék dolgozni-mire számíthatok? Mik a jogaim?
- Mennyit kell utánam fizetnie a munkáltatónak 4 órás foglalkoztatásra, ha én most gyesről visszamegyek dolgozni?