12 hetes UH-on NT 2, 8 mm volt, de az orrcsont látható. Úgy tudom 3 mm a határérték. Szerintetek lehet Down-kóros a babánk? (tudásbázis)
Kedves Szillka!
Ezek az orvosi vizsgálatok még nagyon gyerekcipőben járnak, bár az ember azt hinné, nem.
Nekem febr. 20-ikán indult a kálváriám, és április közepén derült csak ki, hogy egészséges kisbabám lesz (ő már a 3.)!
Nálunk így indult: 2,2 mm-es orrcsontra javasoltak kombinált tesztet (szonográfus, Péterfy S. u. kórház). Na ez az a vizsgálat, aminek semmi értelme, mert 1: 10000 esély mellett is lehetek épp én az a 10000. ...., na mindegy, ráadásul sok pénzért... . Nem hagytam annyiban, 1 hétre rá kaptam időpontot az Istenhegyi klinikára, dr. Bátorfi Józsefhez. Papíron 13 hét 6 nap volt akkor, 13 hét 3 napot mért, és 3,7-es nyakiredőt. Természetesen orrcsont volt! (van). felajánlotta a clorionboholy vizsgálatot helyben ( 65000 Ft), de mivel nem angedhettük meg magunknak, előjegyzett amnio-ra, 2 héttel későbbre. Másnap azért elmentem a Bajcsy-ba is, mert ott a clorion-t is ingyen csinálják, hamarabbra van elvileg eredmény. gyakorlatilag ugyanúgy 1 hónapot mondtak. Nekem a hely nem volt szimpi, így maradtam a MÁV kórháznál. Közben mondanom se kell, majdnem megevett az ideg! Az amnio nem fájt, nem kellett befeküdni, semmilyen komplikáció se lett, hál' Istennek! Az eredmény: negatív, kisfiú! Javasolt magzati szív uh-on is mindent rendben talált dr. Hajdú Júlia.
Amit el kell sajnos mondani: a 12. heti uh negatívsága sajnos nem egyértelműen jó! 1,4 mm-es nyaki redő mellett is előfordulhat beteg baba, és fordítva! Utólag áldásként tekintek erre az időszakra, mert legalább alaposabban meg lett nézve a baba ( magas nyakiredő negatív kromoszóma rendellenesség mellett utalhat szívbetegségre is).
Ne aggódj, semmivel se vagy rosszabb helyzetben, mintha 1, 7-es nyakiredőt mértek volna, max. futtok még pár kört. Dr. Hajdú krisztina és dr. Bátorfi elismert a szakmájában genetika terén, dr. Hajdú Júlia meg a szervi rendellesség felismerése terén. Próbálj meg megnyugodni, önmagában a magas nyakiredő SEMMIT SE JELENT!!!
Ha téged megnyugtat, csináltass amnio-t vagy cloriont, mert nem fáj(egyéni fájdalomérzettől függ), és a jelenleg ismert legpontosabb vizsgálati módszer. A kromoszóma betegségek pedig mindig halmozottan jelentkeznek, ha vannak, és nem csak a down-t szűri, hanem sok mást is.
KITARTÁS!!!!!
Mondott valamit az orvos ami miatt aggódsz?
Mutasd meg a védőnődnek v. egy másik szakembernek esetleg menj el egy 4D-és genetikai UH-ra.
Nálunk csinálnak kombinált tesztet is , és az uh -val együtt értékelik ki .Nálatok nincs ?
Ha ott is magas a kockázati érték , javasolják a magzatvíz vizsgálatot!Az a legmegbízhatóbb , de a legkockázatosabb is az összes közül.
Ha van kombinált teszt eredményed és az jó , akkor ez az érték határhoz közeli , de baj nem lehet , valószínűleg akkor az orvos is szólt volna.
Ismerősömnél, 2,3volt azt érték, a 26. héten derült ki hogy Down-os a kicsi:((((
Szóval semmi sem biztos. Ha aggódsz csináltasd meg lehetőség szerint a kombinált tesztet.
Drukkolok, hogy minden rendben legyen és egy egészséges kismanónak adj majd életet!
*3,5 volt az érték
ez lemaradt... :S
További ajánlott fórumok:
- Ha Down-kóros babát várnál, megszakítanád a terhességet?
- Afp 15, 0.5MOM, NT 1.82, lehet Down-kóros a baba?
- Közepes kombinált teszt, határérték tarkóredő, nifty teszt, magzatvíz vétel
- Lehet, hogy Down-kóros?
- Ha a TSH határérték alatt van a vérben, akkor pajzsmirigy túlműködésem van?
- A 2,8 mm tarkóredő rosszat jelent? Orrcsont látható! Nálatok mi a tapasztalat?