Zselatinos sütemények (pl.joghurttorta) elkészítése (tudásbázis)
Kérdeznék én is. Ha ilyen zselatinos joghurttortát készítek, és én nem szeretem az alj nélküli tortákat, akkor sütnék mondjuk 2-3 tojásból piskótát. Ezt a piskóta lapot kihűtöm, bent hagyom a kapcsos tortaformában, erre tenném a zselatinos joghurtos keveréket.
Csinált már ilyet valaki? Az lenne a kérdésem, hogy nem áztatja el a piskóta lapot ez a joghurtos dolog?
Én porral szoktam.
Egy normál méretü tortához való krémhez 1 evökanálnyi zselatinthoz olyan fél-1 deci vizet öntök, ezzel felmelegítem a zselatinport,hogy felolvadjanak a szemcsék, de nem szabad felforralni.
Ezt keverem a túrós-tejszínes krémekhez.
Nekem ez mindig összetartja a krémet (persze 5-6 órát állni kell a hütöben, hogy megdermedjen).
Viszont ha több folyadékkal csináltam, akkor számomra túl zselés lett a krém, nem pedig habos érzésü:)Remélem érthetö:)
Sok folyadékot akkor használok a zseléporhoz(persze akkor port is többet), amikor bevonni kell a zselé, mondjuk gyümölcstorta tetején a gyümidarabokat.
Nekem ez mindig beválik:)
és melyik a jobb a por vagy a lapzselatin?
tudja valaki?
nemrég porral csináltam a joghurt tortát de nem jött be vagy lehet hogy elrontottam valamit?
BOCSÁNAT EL ÍRTAM A VÍZ ARÁNYT
25 GRAMMOS ZSELATINHOZ 2.5 DL VÍZ VAGY FOLYADÉK
1./A zselatint ahány grammos a tasak annyi deci vizzel kell felengedni és simára keverni.Ez attol is függhogy édes vagy sos dolgot készitünk, belőle
ha édeset lehet a befőt levét felhasznélni víz helyett,ha sósat akkor tegyünk bele egy kávéskanál ételizesitőt, ha savanyuságfélétkészitünk akkor citromos vizet használunk.
2./Főzni soha nem szabad!!!!! csak jól fel melegiteni
3.Ha gyümölcs tortát készitünk a piskotára ráöntjük a forró pudingot, és rátesszük a gyümölcsöt meg várjuk,hogy teljesen kihüljön csak
langyosra kihült zselatint evőkanalanként öntögetjük rá be tesszük a hűtőbe és megint kivesszük 5-10 percmulva és adagonként mig van zselatin ha esetleg meg dermedt volna akkor
kis lángfölött meg melegitjük.
4. Ha turóban joghurtban kefefirbe használuk
akkor a feloldott zselatint belekeverjük
és ugy hütjük le és csak másnap szeleteljük soha nem mélyhűtőbe de ajánlatos folpackkal kibéleleni a torta formát vagy amibe készitjük.
Ha valamit nem értetek irjatok ,a cimemre
sehogy sem jövök rá, hogy kell elkészíteni a zselatinos recepteket, már a 2. sütimet ettük kiskanállal... :D
Melyik fajtát érdemes venni? Mik az arányok? Fel kell főzni? De milyen hozzávalóval együtt?
További ajánlott fórumok:
- Szólánc ételekkel, süteményekkel
- Házi sütemények hétköznapra, vasárnapra, vendégfogadásra, ünnepekre
- Szoó Judit - Kilófaló sütemények és Kilófaló finomságok
- Milyen húsvéti ételeket, süteményeket készítetek? Mi lesz a húsvéti menü?
- Hogy kell elkészíteni a resztelt májat, hogy puha maradjon?!
- Hogyan kell elkészíteni a színes, réteges zselatinos süteményt?