Zöldséges zúzaleves recept
A Zöldséges zúzaleves hozzávalói:30 dkg zúza
1 kis fej vöröshagyma
2 nagyobb sárgarépa
10 dkg gomba
4 evőkanál olaj
2 babérlevél
1 evőkanál liszt
A galuskához:
5 dkg vaj
10 dkg liszt
1 teáskanál vágott petrezselyem
1 tojás
A Zöldséges zúzaleves elkészítési módja:
A zúzát megtisztítjuk, megmossuk, és kisebb darabokra vágjuk. A zöldségeket is megtisztítjuk és megmossuk. A hagymát finomra, a sárgarépát előbb négybe, majd szeletekre, a gombát cikkekre vágjuk. Az olaj felét felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta hagymát. Rátesszük a zúzát, fehéredésig pirítjuk, majd sózzuk, és kevés vizet hozzáöntve, lefedve pároljuk. Ha elpárolog a víz, pótoljuk. Amikor a zúza már majdnem puha, hozzáadjuk a sárgarépát, a babérlevelet. Ráöntünk 1 l vizet, borsozzuk, és 5 percet kíméletesen főzzük. A rántáshoz a maradék olajon megpirítjuk a lisztet, és besűrítjük vele a levest. Lassú tűzön kb. 15 percig főzzük. Amikor már egészen puha a zúza, beletesszük a gombát, tovább főzzük pár percig, hogy a gomba megpuhuljon. Amíg a leves fő, elkészítjük a galuskákat. A vajat 1 dl vízzel lábasba tesszük, felforraljuk. Amikor forr, beleszórjuk a lisztet, és lassú tűzön 1 percen át kevergetjük. Félrehúzzuk, langyosra hűtjük. A langyos masszába keverjük a petrezselymet, a tojást és egy csipet sót. Jól összedolgozzuk. Két kanál segítségével galuskákat szaggatunk sós, forró vízbe, és a mérettől függően 5-10 percen át gyöngyözve főzzük. Ha megfőtt levesszük a tűzről, de tálalásig nem szedjük ki a vízből. A galuskákat a levessel kínáljuk.
Zúzában a legjobb a kacsa vagy a liba.
Tejföllel+ citromlével fenséges!!!
Legalább 2 órát kell főzni a zúzát
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: 4b6a2525df, 2017. jún. 30. 06:18
A zöldséges zúzaleves elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.