Zöldgally törés. Előfordult már valakinek a gyermekével? Valóban nem látszik elsőre a röntgenen? (tudásbázis)
Nekem is volt gyerekként, a bal alkarom (talán a singcsont). A röntgen kimutatta. A doki ógy "megszorította" a kezem, majdnem bepisiltem úgy fájt. (Helyrerakta a törést.) 40 nap gipsz, és tökéletesen gyógyult. Nincs különbség a kezeim között.
Illetve a jobb azóta műtve lett, de az más történet... :)
Köszönöm a válaszokat.
Tegnap délután játszottak a gyerekek. Az unokatestvére pörgette a kezénél és lábánál fogva a kislányomat (3 éves). "repülőztek"
A lányom elkezdett sírni, a kezét fájlalta. Nem sokra rá elaludt. Mikor felkelt, le akartam vetkőztetni de mikor a kezéhez nyúltam nagyon sírni kezdett. Bevittem az ügyeletes orvoshoz, aki mondta hogy lehet zúzódás, rándulás de akár zöldgally törés is, bár ezt lehet hogy csak később mutatja ki a röntgen, mert nem "igazi" törés, de gyerekeknél előfordul, főleg csavarás, húzás hatására. Beküldött a traumatológiára. A röntgen nem mutatott törést, csak annyit hogy az egyik izületi rés kissé tágabb a normálnál. Az ottani orvos csak annyit mondott hogy nem törés, borogassuk, kíméljük.
Én is keresgéltem a neten ezzel kapcsolatban, de csak a leírását találtam. Azért is írtam ki a kérdést, hátha van valakinek személyes tapasztalata.
A csonttörések felosztása szerint négy jellegzetes törési formát különböztetünk meg. A traumás törések egyszeri, hirtelen ható, a csont rugalmasságát kimerítő erőbehatásra jönnek létre. A patológiás töréshez nincs szükség különösebb erőbehatásra: a csont valamely társbetegség következtében meggyengül, elvékonyodik, és a törés ezen a kóros csontszerkezeten gyakran "spontán" következik be. Ez előfordulhat csontritkulásban, rosszindulatú daganatos megbetegedésben, hormonális betegségekben, illetve besugárzáskor vagy immunhiányos állapotban. A csontállomány elvékonyodása esetén fenyegető törésről beszélünk: ez az állapot igen gyakran vezet patológiás töréshez. A fáradásos törés akkor jön létre, amikor a csontfelszínre erőltetett hajlító, nyíró vagy húzóerők irányulnak, rendkívül hosszú ideig. A fáradásos törés egy típusos példája a súlylökők szakításos törése az aktív kéz egy kéztőcsontjának alapján. A zöldgally-törés típusos sérülés a gyermekek hosszú csöves csontján.
Ezt találtam a neten remélem tudtam segiteni.
Zütyi!
Nálunk három éves volt a lányom, amikor egy vidéki lagziban megsérült a karja.(az apukája a csuklójánál fogva pörgette)Elkezdett sírni szegénykém, nem tudott szorítani a kezével és a karját sem tudta emelni. Azonkívül ami a legfontosabb volt, mondta, hogy vigyük őt el doktornénihez mert neki nagyon fáj a karja.
A helyi kórházban az ügyeletes sebész rögtön mondta, hogy zöldgallytörés. Csináltak többirányú rtg. felvételeket és azon viszont nem a zölgallytörés volt látható, hanem az izületi fej ficamogott ki a könyökénél. Na ez sem a legjobb sérülés, mert ezt vissza kell rakni,ami iszonyúan fáj. Ha nem megy akkor műtét. Ez a doktorbácsi viszont profi módon visszacsavarta -húzta neki, úgyhogy nem kellett műteni. Remélem tudtam segíteni.
További ajánlott fórumok:
- "virág"-os dalok, slágerek, könyvek, versek...azaz minden, amiben előfordul valamilyen virág
- Az apuka nem vagy csak alig foglalkozik a gyermekével
- Párom letiltott a Hoxáról...veletek előfordúlt már hasonló?
- Hová tud menni egy bántalmazott anya gyermekével?
- Miért néznek keresztül rajtam a férfiak? veletek már előfordult, hogy úgy érzitek, senkinek nem akad meg rajtatok a szeme?
- Milyen gyakori, hogy az anyukátok főz nektek? Ez más helyeken is előfordul?