Zöldbabfőzelék palócosan recept
45 perc
?
?
?
A Zöldbabfőzelék palócosan hozzávalói:
1 kg friss zöldbab (vagy mirelit)
1 pohár tejföl
szükség szerint tej
1-2 csomó friss kapor
1-2 db babérlevél
4-5 gerezd fokhagyma
5-6 szem közepes burgonya
tetszés szerint 1-2 Knorr tyúkhúsleves kocka
1-2 evőkanál étolaj
1-2 csepp ecet
A Zöldbabfőzelék palócosan elkészítési módja:
A megmosott 1 cm-es darabokra vágott zöldbabot enyhén sós vízben felteszem főni. A főzővízbe dobom a babérlevelet, a megvágott kapor felét, a tyúkhúsleves kockát és néhány gerezd fokhagymát feldarabolva. Amíg fő, meghámozom a burgonyát, kis kockákra vágva félreteszem. Felteszem az olajat, s felhevítem 2 evőkanál liszttel, beletéve a maradék préselt fokhagymát. Félrehúzom és elkeverem benne a tejfölt csomómentesre, 1-2 csepp ecettel savanyítom, majd tejjel higítom. Eközben a zöldbab félig megfő, hozzáadom a kockára vágott burgonyát és tovább főzöm, hogy a burgonya is megpuhuljon. Mikor a burgonya is megpuhult besűrítem a tejjel felöntött tejfölös habarással és összeforralom. A végén kidobom belőle a babérlevelet, tetejére szórom a maradék vágott kaprot és máris tálalható.
A főzelék enyhén savanykás ízt kap a pár csepp ecettől, de ez helyettesíthető citromlével is. A kapor és a burgonya bolondítja meg, isteni íze lesz. Ezt a receptet Palócföldön tanultam, azóta is így készítem a zöldbabfőzeléket. Jó étvágyat!
Kategória: Főzelékek receptjei
A receptet beküldte: Stefisch, 2007. szept. 30. 07:50
A zöldbabfőzelék palócosan elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.