Zebratortám tippekkel recept
90 perc
A Zebratortám tippekkel hozzávalói:
5 tojás
12 g sütõpor
25 dkg porcukor
1,25 dl langyos víz
2,5 dl olaj
37, 5 dkg liszt
4-5 ek. kakaópor
1 tk. õrölt fahéj
A Zebratortám tippekkel elkészítési módja:
Kép a naplóm 66. bejegyzésénél :) Egy 26 cm-es tortaformát kivajazok vagy kibélelek sütõpapírral. A tojásfehérjéket habbá verem. A sárgáját a cukorral habosra verem, hozzaadom az olajat és a vizet. A sütõporral elkevert lisztet apránként belekeverem, majd a fehérjét is beleforgatom. Megfelezzük a masszát és az egyik felébe belerakom a kakaóport és a fahéjat; egynemû masszává keverem. Elkezdem a tészta rétegelését úgy, hogy elõször a fehér masszából 2 evõkanálnyit a tortaforma közepére kanalazok (nem kell elkenni). Erre rá (ugyancsak középre) 2 ek. kakaós massza és így tovább amíg el nem fogy mind a kettõ. Mindig középre csurgassuk, magától elfog folyni szépen. 160 fokon 40-50 percig sütjük (40 perc alatt kész volt az enyém, de sütõtõl is függ...)
Tippjeim:
- a kakaós masszához hozzaadtam még 3 ek. vizet, hogy folyósabb legyen, könnyebben lehessen kanalazni.
- nem akartam, hogy a torta púpos legyen mikor elkészül, ezért miután befejeztem a kanalazgatást, körkörösen megforgattam, megrázogattam a tortaformát, hogy oszoljon el a massza (óvatosan persze:)
- az eredeti recept nem írt bele tölteléket vagy mázat, de én raktam, hogy finomabb legyen. Közepére citromos krém, bevonni pedig csokikrém.
- a fehér masszába raktam vanília esszencet
Tulajdonképpen az ember úgy bolondítja meg ahogy akarja, csak passzoljanak az ízek. Itthon mindenki imádta, kértek repetát és feladták a rendelést 7végére is :D
Citromos krém receptje:
2 tojás; 2 ek. liszt; 20 dkg cukor; 1 dl tej; 2 citrom reszelt héja; az egyik citrom leve; 15 dkg puha vaj
--> A tojást a liszttel elkeverem, belerakom a cukrot és a tejet, vajat, citromhéjat és levbet majd sûrûre fõzöm állandóan kavargatva. (ugyanezt lehet csinálni naranccsal is, de elég egy db nagyobb narancs)
Csokikrém receptje:
2 tojás; 2 ek. liszt; 3 ek. kakaópor; 20 dkg cukor; 2,5 dl tej; 1 csomag vaníliás cukor; 10 dkg vaj
--> a tojásokat elkeverem a kakaós liszttel, a cukorral és 3 ek. tejjel. A maradék tejet a vaníliás cukorral megmelegítem, belekeverem a tojásos pépbe és állandóan kevergetve sûrûre fõzöm.
Amikor minden kihûlt akkor vágom ketté a tortát és töltöm meg a citromos krémmel, majd bevonom a csokikrémmel. kókuszreszelékkel, dióval, mandulával, akármivel díszíthetem. remélem sokan kipróbálják majd :)
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: 98a882c496, 2009. dec. 14. 10:27
A zebratortám tippekkel elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.