Vonatos szelet recept
A Vonatos szelet hozzávalói:Hozzávalók
A díszítéshez
5-6 dkg reszelt tejcsokoládé
A habhoz
1 evőkanál citromlé
30 dkg kristálycukor
4 db tojásfehérje
A lekenéshez
6-8 evőkanál sárgabaracklekvár
A tepsi kikenéséhez
2 dkg Rama
A tésztához
4 db tojássárgája
20 dkg kristálycukor
1 csomag Dr. Oetker Sütőpor
2 dl tej
30 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt, vagy tönkölyliszt is lehet)
2 evőkanál keserű kakaópor
10 dkg Rama
A Vonatos szelet elkészítési módja:
Elkészítés A tojások sárgáját a cukorral 4-5 perc alatt fehéredésig, habosra keverjük. A puha Ramával tovább dolgozzuk, majd hozzáadjuk a tejet és a sütőporral összeforgatott lisztet. A masszát kettéosztjuk és az egyik felét a kakaóval sötétre színezzük. Egy kb. 30x25 centis peremes tepsit Ramával kikenünk, majd a kétszínű tésztát evőkanállal, felváltva (egy sárga, egy kakaós) beleszaggatjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 25 perc alatt megsütjük. Ha kész, a sütőt a legkisebb lángra (50-60 °C) állítjuk. A tészta tetejét a lekvárral egyenletesen megkenjük. A tojásfehérjét egy kisebb lábasba (habüstbe) tesszük, majd kemény habbá verjük. A citromlevet és a cukrot két-három részletben hozzáadjuk, pár percig tovább verjük. Egy nagyobb lábasba annyi vizet töltünk, hogy amikor a kis lábast (habüstöt) belerakjuk, annak kb. a feléig érjen és együtt a tűzre tesszük. 2-3 percenként habverővel verünk rajta egy kicsit. Fontos, az alsó lábasban a víz éppen csak gyöngyözve forrjon. Kb. 25 perc elteltével szinte krémszerűen sűrű massza lesz belőle. Ezt a habot a már lekvárral megkent tésztára simítjuk és a már éppen csak meleg (50-60 °C-os) sütőbe toljuk, ahol a habot kb. 50 percen át szárítjuk. Ha kihűlt, forró vizes késsel felszeleteljük és reszelt csokoládéval díszítjük.
elkészítés:120 perc
nehézség:nehéz
sütési hőfok:180 ℃
sütési idő:25 perc
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: bd8f0b56fe, 2012. aug. 21. 18:13
A vonatos szelet elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.