Volt már valaki gyermeke elsőáldozó? Hogy zajlik ez? (tudásbázis)
Röviden az elsőáldozási mise menete. Ez részben függ attól is, hogy mennyire ragaszkodik a hagyományhoz, ill. milyen helyi szokások vannak.
Mivel csak ketten vannak, és nem lesz nagy meleg már a templomban, gondolom, lesz még valamilyen kabátka a kislányon, így látatlanban azt mondom, hogy elmegy az ekrü színű ruha.
Előző nap első gyónás, esetleg még a mise vázlatos elpróbálása.
Én megengedtem, hogy a gyónásra készítsenek maguknak kis "jegyzetet". Az sem árt, ha néhányszor elpróbáljátok a gyónási formát.
Vasárnap reggel figyeljetek a szentségi böjtre, de indulás előtt mindenképpen reggelizzen meg rendesen.
Bevonulás - általában a kezükben egy szál égő gyertyával;
- köszöntés;
- a mise folytatódik - olvasmány, szentlecke, evangélium, homília;
- keresztségi ígéret megújítása;
- a felajánláshoz ők szokták vinni az ostyát, a kelyhet, a bort és a vizet;
- Az Agnus Dei (Isten Báránya) után közösen elmondják az áldozás előtti imádságot - "Fehér szent ostyában..."
- áldoztatás;
- áldozás utáni imádság és hálaadás amire a válasz: "Megköszönjük néked";
- Ígéretünk;
- Szülők imája;
- a kisebbek és a nagyobbak köszöntenek egy-egy verssel;
- a mise hirdetéssel, könnörgéssel,folytatódik, ill. áldással bejefeződik.
Amennyiben lenne még kérdésed, szívesen válaszolok.
Igen itt is felajánlották a lepelszerű ruhát,de ami nekünk van kicsit mutatósabb csak azt nem tudom hogy
illik-e pezsgő/ekrü/ színüt ráadni.?Ez a ruha tulajdonképp egy esküvőn volt rajta koszorúslányruhának azóta a szekrényben áll.Jó lenne ha még egyszer felvehetné, de szeretném a tiszteletet is megadni az eseménynek,hiszen ez nagy dolog.Csak 2 gyerek lesz elsőáldozó, a másik egy kisfiú, így talán nem kell ragaszkodnunk egymás öltözékéhez.köszönöm a segítséged.
Mi 1.5 éve járunk hittanra, gondolom ezeket az imákat már átvették.Sajnos a gyerek keveset beszél az ott töltött időről.Eddig most hétvégén jött haza úgy hogy nagyon jól érezte magát..,és ennyi.
Az én lányom is volt elsőáldozó,kb. 2 éve.
Hittanra járnak előtte a gyerekek, majd áldozás előtt gyónnak, amit hitoktatáson megtanulnak meg, hogyan kell. Majd rendes mise is van, és ott veszik először magukhoz Jézus testét (az ostyát).
Az én lányom is volt elsőáldozó. Katolikus suliba jár amúgy.A gyónás szövegét a hitoktatáson kell hogy megtanítsák nekik.Ezt csak azért mondom, mert a kislányom unokatestvére sírva fakadt gyónás után, mert nem tudta a sablonszöveget és ezt szóvá tették neki, hogy nem így kellett volna.
Szerintem szép szertartás. A lányzómnak úgy kölcsönöztünk rá habos-babos fehér ruhát. :)Ők is kaptak emléklapot meg egy gyertyát.
én 2005-ben voltam elsőáldozó.
előtte oktatásra kellett járni.
További ajánlott fórumok:
- Mesélnétek egy kicsit arról, hogy hogyan választottatok nevet a gyermeketeknek (esetleg, ha egyikőtöknek sem voltak előtte kedvencei)?
- A 18 hónapos oltás után volt valami mellékhatás a gyermekednél?
- Mennyi időbe telik, hogy zajlik a gyermekelhelyezés?
- Meddig és hogyan zajlik egy gyermekelhelyezés megváltoztatása?
- Hogy zajlik egy gyermekelhelyezési tárgyalás?
- Tudja valaki, hogyan zajlik a Környezettanulmányozás a gyermekelhelyezésnél? Mit néznek, kérdeznek, apa esélyei, stb..?