Vérzékenység /hemofilia/ esetén hogyan csökkenthető a vérzés és mire kell vigyázni? /foghúzásra gondolok/ (tudásbázis)
Nincs mit:)))
Az jó ha nem kell fogat húzni:))
Szia!
Nem próbáltam ki a véralvadásos tesztet, mert irtózom a vértől, de köszönöm, hogy foglalkoztál az esetemmel! Aranyos vagy!
Közben újra voltam dokinál és a doktornő kicsit jobban megerőltette a fantáziáját és azt mondta, hogy majd összedugja a fejét a fogtechnikussal és olyan megoldást keresnek, hogy a másik fogamat ne kelljen kihúzni. (Szerintem az első is megmenthető lett volna, csak egyszerűbb nekik a könnyebb megoldást választani. Ám ez az én esetemben a nehezebbnek minősült.)Szóval nem lesz húzás! A laboreredményekre azért kíváncsi leszek!
Köszi mindenkinek az infókat és a segítséget!
Nem feltétlenül ilyen típusú vérzékenységed van, ha van, mert akkor más bibi is lenne:)
Szúrd meg az alkarodat (kb 2/3-nál, közel a vérvételi vénádhoz) belülről egy tűvel,kb 1-2mm mélyen, de ne nyomd!,majd óvatosan törölgesd a vér zsebivel, de csak ami lefolyik, ne a szúrás helyén. Ha 3-8 perc alatt már nem vérzik, akkor nem kell aggódni.
Pl.: K-vitamin hiánytól is lehet: kevés vitaminbevitel, alkoholistáknál, epebetegeknél, májbetegeknél, felszívódási zavaroktól, fertőzéstől stb.alakulhat ki.
De természetesen vannak komolyabb vérzékenységi formák is, de előre nem kell megijedni:)
Főleg ha csak a vérzékenység a foghúzásnál tünt fel:)
Én eddig azt hittem hogy a hemofilia csak férfiaknál okoz tünetet, a nők csak hordozók lehetnek.
Most utána olvastam és azt találtam hogy létezik szerzett hemofilia is amit kiválthat öregedés, terhesség, autoimmun betegség, rák, valamint gyakori az ismeretlen eredetű (idiopathiás) forma is.
Enyhe fokú hemofíliás betegnek műtét és fogászati beavatkozás előtt aminokapronsav vagy dezmopresszin adható a véralvadás átmeneti rendezéséhez.
A fogorvosok tudjak, hogy mit kell tenniuk, egyszer egy verhigitot szedo ismerosommel egyutt ultunk szajsebeszeten. Egyebkent nagy volt korulotte a keszultseg, mar amennyire emlekszem 15 eves korombol, emiatt is lattak el a korhazban a szajzebeszeten, nem egy maganfogorvosi rendeloben (fogat huztak).
Nem ertem amugy, verzekenyseg eseten hogyan alakulhatna ki verrog? Pont ez ennek a betegsegnek az "elonye"-ha lehet ilyenrol beszelni-, hogy nem igazan kell trombozistol tartania a betegnek.
Aki hemophiliás az kap véralvadásifaktort, így eleve nem lehet annyira gond a foghúzás.
Bocsy Te kapsz?
További ajánlott fórumok:
- Magas vérnyomásra természetes alapanyagbol létezik e olyan szer amivel csökkenthető?
- Súlyos vashiány, vérzékenységgel társítva
- Willebrand szindrómások, vérzékenyek, ha vagytok, gyertek...
- Hogyan csökkenthető gyógyszer nélkül a koleszterinszint?
- Mivel csökkenthetem a lábizzadást? (Nem a cipő az oka, hanem idegi alapon van, de nagyon zavar!)
- Mivel csökkenthető a betörés kockázata?