Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Vegetáriánus élet fórum

Vegetáriánus élet (beszélgetés)


Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Vegetáriánus élet

1 2
2022. nov. 29. 18:10
Tervezem hogy valtok, mert en ugy erzem magam nint 1 haszon allat aki a hallalat varja.
2014. febr. 4. 19:50
Még nem vagyok teljesen vegetáriánus, de azon az úton haladok,hogy az legyek ,vagy legalábbis csak ritkán és bizonyos húsokat egyek. Szerencsére konyhámban is meghonosodott néhány áttérésre utaló élelmiszer. És folyamatosan kísérletezgetek. már nemcsak az állatok sajnálata vezérel, hanem az egészségem szempontjából is egyre fontosabbnak tartom. Némi témával kapcsolatos olvasgatás során rájöttem, hogy nem árthat ha jelentősen csökkentjük a húsevést.
35. rewt
2012. aug. 16. 18:42

Még mielött közölném a saját véleményemet, le írnák néhány dolgot amit a szakemberek állítanak.


1. A Földön több mint 4 000 féle emlős él. Nagyjából feloszthatók húsevőre, növényevőre és mindenevőre. A különbségek a fogaknál:

A húsevő az amely minden más eszköz nélkül meg tudja szerezni és elfogyasztani táplálékát.

Ehhez karmai és tépő fogai vannak. Az álkapcsa csak fel és le tud elmozdulni.

A növényevőnek vannak őrlő fogai is és az álkapcsa oldalra is el tud mozdulni. (Nézzük pl.a tehenet...


2. A húsevő emlősök emésztőrendszere 2- 5 ször hosszabb mint a testük (törzsük)

A növényevőké 7 - 12 szer hosszabb mint a húsevőké.

Az ember emésztőrendszere 5x hosszabb mint a vele kb. egyenlő súlyú húsevő (tigris) emlősé.


3.Az ember emésztőrendszerében kb. 5x tovább is tartózkodik a hús - amely kezd rohadni. Toxikus anyagok keletkeznek amelyek a vérpályákon kersztül az egész szervezetre kihatnak - következmény: a jól ismert több mint 50 civilizációs betegségek zöme.


4. A húsevők belső állaga sav-jellegű - az emberi szervezetre inkább a lugosság a jellemző.

Az szakemberek szerint az emberi táplálék helyes aránya 80% lugos és 20% sav jellegű étel.

A valóságban - átlagban 2 - 98 a jellemző - ezért vannak ez "embervilágban" betegségek, amelyekt az állatok nem ismernek.


(Majd még folytatom...)

34. 454db8ee37 (válaszként erre: 32. - Globus)
2009. dec. 18. 15:48
Igazad van, hízni szerintem nem a fehérjétől (hús),hanem a szénhidráttól lehet jobban.Ettől függetlenül én többet eszem szénhidrátot, mint fehérjét.Mert így kívánom.. és vallom, hogy ezért a szervezetem is így kívánja,erre van szüksége.
33. 454db8ee37 (válaszként erre: 31. - 62cc0f78ae)
2009. dec. 18. 15:41

Így van, a szervezet jelez, mire van szüksége.

Ha megkívánom a húst, meg is eszem, de ez mostanában egyre ritkábban fordul elő, inkább sajtot,túrót eszem.(pl. nasinak imádom a kőrözöttet)

Néha a főtt tojás,vagy majonézes tojás..Na ez az ,a majonézes..ami még mindig nagyon bejön.Azt már nem bánom, ha zöldséggel,pl.kukorica, kelkáposzta,krumpli,csak majonézes legyen.

Van valami iyen recid?

32. globus
2009. dec. 16. 20:50

Egyetlen aprósággal nem értek egyet, mégpedig azzal, hogy vegetáriánus nem elhízott. Vega ismerősöm állandóan édességet majszol, kenyeret, tésztát,süteményt, pótolja a kalóriát, meg is látszik rajta.

Amúgy én is kevés húst eszem, végülis szimpatizálok a dologgal.

31. 62cc0f78ae (válaszként erre: 30. - 454db8ee37)
2009. dec. 16. 20:46

"És mindez nem azért, mert így írják..hanem azért, mert így kívánjuk.."


Itt a lényeg. Aki divatból vega, az úgysem bírja sokáig. Én meg abban hiszek, hogy jelez a szervezet, hogy mire van (ill. mire nincs) szüksége!:)


És egészségetekre, amit jó étvággyal esztek!:)

2009. dec. 16. 19:39

én nem vagyok vega.

elkezdtem a 90 napos diétát, immár többedszer,és minél tovább csinálom, annál kevésbé kívánom a húst.

régen korlátlan mennyiségben ettem tejfölt,sőt tejfölt tejföllel ettem, mostmár kevésbé.Egyedül a sajtfélék,a túrófélék amik korlátlanul jöhetnek most is.És a családom is kezd átállni a "kevesebb húst" étkezésre.Nincs annyi szalámi,felvágott vásárlás,sokkal több a zöldségfélékből való főzés.

És mindez nem azért, mert így írják..hanem azért, mert így kívánjuk..

29. 62cc0f78ae (válaszként erre: 27. - Ad96793c81)
2009. júl. 15. 18:30

Az, hogy valaki hülye, az nem azért van, mert vega...


Én vega vagyok (mondjuk "csak" húst meg zsíros dolgokat nem eszek, tojás és tejtermék jöhet:D), de miattam nem kell külön faksznit csinálni, ha vendégségben vagyok... Ami nem zsírral készült, jöhet, és egyértelmű, hogy hús nem kell. De ennyi. Megeszem a zöldbabfőzeléket magában pl.


Viszont van egy -szintén vega- haverom, amiket ő csinál, már nekem fáj... Egyszer édesítő helyett vmi bőrápolót tett a teájába, merthogy bio, meg méz alapű, édes.


Ez az általad említett nő is ez a hülye p*csa kategória, az ilyen ne menjen étterembe. Nem is fogják többet hívni...:DDDD Térítgetni meg senkit nem érdemes és nem is szabad (nemcsak kaja-ügyben), élje mindenki úgy az életét, ahogy jónak látja!

2009. júl. 14. 17:54
Legjobbnak a vegyes és változatos táplálkozást tartom. De attól lehet hogy másnak bejön a vegetariánus életmód.
2009. júl. 14. 14:54

Én mindig tiszteletben tartom mások étkezési szokásait, viszont gyűlölöm, ha meg akarnak téríteni! Én szeretem a húst, viszont rengeteg zöldséget-gyümölcsöt is eszem. Ha olyan vendég jön, aki még nem evett nálunk, mindig tisztázom, hogy vega-e, mert ha igen, külön főzök neki, ebből nem csinálok problémát.

Az elvakult vegákat, és egészségmániásokat viszont próbálom elkerülni, bár egyre szaporodnak:) Legutóbb egy születésnapi party-n futottam össze egy ilyennel. Egy étteremben volt a buli, és ő kikötötte, hogy semmi olyan nem szolgálható fel, ami húst, tojás vagy tejterméket tartalmaz, ráadásul az alkohol is tilos. Az étterem sem állt a helyzet magaslatán (mert vannak nagyon jó vega kaják), így valami szörnyű volt az étel. A hölgy ráadásul még egy kis beszédet is tartott, amiben közölte, hogy reméli sokunkat sikerül meggyőznie ennek a táplálkozásnak az előnyeiről. Annyi elborult tekintető, bepánikolt pasit azóta sem láttam. Délután fél 3-kor mindenki lelépett, azután ott nevettünk, mert egyenesen egy közeli étterem felé tartott mindenki...

Attól, mert ő vega, még tiszteletben tarthatta volna, hogy a meghívottak nem azok.

2009. júl. 14. 14:09
A mérték mellett figyelni kell a változatosságra. Mindent tulzásba lehet vinni, még az egészséges kaják evését is. Például C vitamint is lehet tuladagolni.
2009. júl. 14. 09:18

szerintem is a mérték számít.

most néztem egy belgyógyász kisfilmjét az elsavasodásról-betegségekről, hát nem csak a sok hús felel érte szerinte, pl. a napi narancslevet és még sok zöldséget(gomba) és gyümölcsöt is felsorolt ami nagy mennyiségben ugyanúgy megterheli a szervezetet, sőt a sok fitnesst, tornát sem ajánlotta-azt mondta az izomlázzal járó torna szintén leterheli-savasítja a szervezetet.szóval mértékkel.én is hiszek abban ami hazai, és idény szerinti az a legtermészetesebb.

24. Marjann (válaszként erre: 23. - 156a5eb9fd)
2009. júl. 14. 09:06
És nincs sárgább:) Sógornőm szerint a rokonok doppingolják a csirkét, annyira narancssárga a sárgája:D Tuti tipp: dédnagyanyám a pirospaprika csumájával etette őket (amit nem lehetett ledarálni)
2009. júl. 14. 08:48
Nekünk oriási szerencsénk van. Párom és én csak udvaron nevelkedett, jó körülmények között, nem stresszes állatok húsát esszük. Párom szülei falun laknak és ők tenyésztenek csirkét, disznót. Mi csak csirkét eszünk legtöbbet, de az tudjuk jó helyről és jó körülmények közül van. A házi tojásnál nincs jobb. :-)
22. Marjann (válaszként erre: 21. - Ében11)
2009. júl. 14. 08:31

Ez egy nagyon érdekes dolog! Lehet itt beszélni mindenféle ősemberekről, hogy mit ettek vagy mit nem, de észre kell venni, hogy az emberi szervezet pár ezer év alatt képes alkalmazkodni, ha nem is 100%ig. Jó példa erre, ha megnézzük a laktózérzékenységet. (kérem, senki ne jöjjön most azzal, hogy tejet inni természetellenes, az egy másik téma). Szóval a Kárpát medencébe mindig is tartottak teheneket, nem is magas a laktózérzékenyek száma. Skandináviában, ahol régen nem volt nagy keletje a tehéntartásnak sokkal magasabb a laktózintolerancia. (pontos adatot nem mondok, de szerintem jól szemlélteti, hogy nálunk a nagyobb áruházakban kell vadászni a laktózmentes tejet, míg pl Finnországban ugyanott és ugyanannyi féle kapható, mint normál tejből).

Ugyanezt el lehet mondani a szójáról, vagy a tengeri halakban előforduló omega3ról. A csapból is az folyik, hogy együnk szóját, meg együnk omega3at, csak azt elfelejtik mondani, hogy a Kárpát medence emberei számára mindebből kevesebb kell, mint azoknak akik ősei ezen nőttek fel. (szójáról hallani olyat is, hogy bizonyos mennyiség felett káros). Nem azt mondom, hogy ne együnk ilyen dolgokat, csak mindent ésszel kell csinálni. Ahogy ésszel kell csinálni a húsevést és a vegaságot is.

21. ében11 (válaszként erre: 15. - Nyau82)
2009. júl. 14. 08:23

bármilyen élelmiszerre igaz-gondoljunk csak a paprikára, a gabonára-a nitrátos vízre amivel a növényeket locsolják.de mindegy is.

az hogy hol mit esznek az emberek a lakóhelyüktől is függ, tenger mellett nyilván halat, a trópusokon a sok gyümölcsöt,és van ahol csak szárított húst tejet-mert zöldség nem terem.ezt figyelembe venni jobb,ahhoz vannak hozzászokva.

20. ében11 (válaszként erre: 14. - 0d32c1589e)
2009. júl. 14. 08:19

én nem szóltam le senkit.nálunk is van a családban vega.de nem fanatikus, és nem akar mást erről meggyőzni, hogy neki jobb egészségesebb, mert tudja mindenkinek más jobb.pl. egy másik ismerősöm betegsége miatt inkább tejtermékeket sovány húsokat ehet-de pl. a szóját, zöldségekből sok félét kerülnie kell-különben megbetegszik.

nem szeretem a szélsőséges gondolkodást, és azt hiszem egy tiszta vega étkezésében igenis gondot, extra feladatot jelent pótolni azokat az anyagokat, amit egy szelet hússal, egy tojással vagy egy pohár tejjel simán megkap.gondolom ebben egyetértünk.

19. Fiatal nő (válaszként erre: 17. - Marjann)
2009. júl. 14. 07:12
:-)
18. Fiatal nő (válaszként erre: 15. - Nyau82)
2009. júl. 14. 07:11

Igen, de a növényeket is agyonpermetezik. Most az jobb?! :-S


Nem vagyok a vega ellenes, mert a párom is vegetáriánus, de én szoktam húst enni.


Szóval csak azt akartam mondani, hogy lehet, hogy az állatok kezeltek, de ugyanúgy a növények is. Tulajdonképpen bármit eszünk, kezelt. Kivéve, ha saját magunk termesztjük a növényt vagy nevelünk állatot és tudjuk, mivel van kezelve, etetve, stb. Bár már az sem 100%. Sajnos. :-(

2009. júl. 14. 07:05

Szerintem az ősember épp olyan ösztönlény volt, mint most egy majom. Valószínűleg nem azért kezdett húst enni, mert annyira divatos volt. Egyébként a csimpánzok is esznek húst és igen, az emberi fogazat vegyes táplálkozásra szolgál. Nem igazán bírom, ha valaki ilyen ősi dolgokkal érvel a hús ellen. Magával a hússal semmi baj nincs, nyilván mértékkel és kiegyensúlyozottan kell enni. Egyet értek, nem a hústól van a sok betegség, hanem a vegyszerektől, génmódosításoktól, ámbár a növényekben ugyanez meg van. (ugye a bio se bio, ha a termőföldet évekig trágyázták előtte, vagy a szomszéd parcellát permetezik).

Én eszek húst, nagyon szeretem, de semmi bajom a vegákkal. Elfogadom, hogy van, akinek ez az étrend segít helyrehozni az egészségét, vagy így érzi jól magát. Ha megtalálja a megfelelő összeállítást és így nem lesz semmiféle hiánybetegsége, hát egye azt, amit szeretne. Cserébe viszont én is elvárom, hogy egy vega elfogadja, hogy én megeszem és szeretem a húst és ne fujjogjon vagy próbáljon kioktatni. (külön tisztelet azoknak a vegáknak, akik megfőzik a húst a családjuknak)

16. nyau82
2009. júl. 14. 05:51

ja és akkor még nem beszéltem a betegségekről,amik a nagyüzemi tartás miatt alakultak ki az állatoknál és az emberre is veszélyesek,pl:madárinfluenza,sertéspestis,kergemarhakór,....

a tengerek pedig olyan szennyezettek,hogy a halak húsa tele van nehézfémekkel.

15. nyau82
2009. júl. 14. 05:47
szerintem magával a húsevéssel nem lenne baj,csak azzal van a baj,ahogyan tartják és etetik ezeket az állatokat,amiket aztán megeszünk.ha valaki körbenézne egy ilyen telepen,vagy mondjuk egy húsfeldolgozó üzemben,szalámigyárban,biztosan elmenne a kedve a húsevéstől.a húsok nagyon szennyezettek,tele vannak hormonokkal,gyógyszermaradványokkal,amikkel beoltják az állatokat,hogy gyorsabban nőjenek.illetve a vegyszerekkel kezelt növényi tápokból is beépül a húsukba káros anyag.és szerintem 10-ből 9 ember inkább nem enne húst,ha neki kellene levágnia az állatot.többek között én sem.szóval én nem vagyok vega,de nagyon is megválogatom,hogy milyen húst eszem meg.
14. 0d32c1589e (válaszként erre: 11. - Ében11)
2009. júl. 13. 22:31
Az ilyen hangvételű emberekből lesznek a végén a legfanatikusabb vegák. El kell fogadni azt a tényt, van élet hús nélkül is. Akár milyen hihetetlen, és hidd el azon sem szoktam görcsölni, hogy valami hiányt szenved a szervezetem. Kiváló a vasam nekem is, pedig semmi extra dolgokat nem eszem. Külön nem veszek semmi vas pótlásra szolgáló dolgot sem. Ami igaz egy vega is lehet dagi, de úgyan úgy egy nem vega is lehet dundi. Ez nem azért van, mert eszik vagy nem eszik húst. Az utolsó mondatoddal meg végképpen nem értek egyet, mert az én esetemben igenis az egészségemre vált, hogy abba hagytam a hús evést. Már járni sem tudnák, a fájdalom volt az ami arra kényszerített, hogy ne fogyaszam a húst. Nekem bejött, de nem vitatom azt sem akinél lehet balul sűlne el. Az ujjunk sem egyforma erre szokták mondani, ezért szerintem nem kéne egymást le szólni.
13. 8e57e08329 (válaszként erre: 11. - Ében11)
2009. júl. 13. 21:08

" ha a főtt kukorica a fogam között marad..." Na ez is egy nagy csúsztatás, mert ha nem főznéd meg soha meg nem ennéd a kukoricát...Ha nem sütöttek volna belőle anno kenyeret, nem főztek volna belőle puliszkát soha ki nem nemesítették volna. Ezt is csak a tűz felfedezésének köszönhetjük...

Mit gondolsz miért a paraszt a globalizáció legnagyobb ellensége????

Azért, mert ő az az egyetlen emertípus, aki önmaga saját magát és családját élelmiszerrel tartósan képes ellátni, mégpedig a legjobb minőségi természeti eredetű és alapanyagú ennivalókkal. Így potenciális ellenfelévé vált az emberek tömegét szeméttel étkeztető globális világrendszernek.

Ha már arról beszélünk, hogy mit eszünk, akkor ne feledkezzünk meg, hogy ennek a problémakörnek 80%- politikai és bankvilági eredetű és a pénzről szól.

12. 00346cf747 (válaszként erre: 11. - Ében11)
2009. júl. 13. 21:07

Szia,

a kulcsszó a mértékletesség. Mindenből keveset, kiegyensúlyozottság elvén. Az összes "izmus" valamilyen fals elképzelésen alapszik, a történelem során rendre beigazolódik.

11. ében11 (válaszként erre: 10. - 8e57e08329)
2009. júl. 13. 19:20

nem az ételen múlik minden.hanem a sok egyéb káros anyagon is amit felsoroltam.

mindegy, nem értelek.ha a főtt kukorica a fogam között marad-ne egyek zöldséget vagy csak kukoricát?

ha a cápa fogát megnézted nézd meg az emberét is vegyes táplálkozásra jó-ha jól tanultuk az iskolában.nem én viszem téves útra-szerintem csak a józan paraszti ésszel gondoltam végig amit írtál.

de ha mindent betartunk akkor jobb ha nem eszünk semmit(esetleg fényből táplálkozhatunk)bár a nap is káros, meg a levegő...ó az élettől megy el a kedvem...egy vega sem tud egészségesebb lenni,ebben a világban mint aki vegyesen táplálkozik.

10. 8e57e08329 (válaszként erre: 7. - Ében11)
2009. júl. 13. 19:01

Kedves ében11!


Te kiválóan érvelsz csak az a baj, hogy az érveléseidben azért csúsztatások vannak, amik nem állják meg a helyüket és rögtön téves következtetésekre is visznek.

Nos az első volt, hogy utánanéztem, hogy milyen fogazatuk is van a cápáknak. Képzeld három típusú fogaik is vannak egyszerre az állkapcsukban és ezek mind más és más funkció elvégzésére alkalmasak.

Három féle foguk van :1. Örlő fogak : a kagylók és rákpáncélok összezuzására.


2.Csipkézett fogak : a nagy testűállatok húsának fogyasztására.



3.Hegyes fogak: a csúszós zsákmány megragadására.



Hasznos tudnivalók : A Galléros cápának 300 foga van ezek 27 sorban ülnek.


A Homoki tigris cápa élete során 10.000 fogat használ el.


A Homoki tigris cápa fogai öt sorban ülnek.


Nos, hogy a táplálék fogyasztás alkalmával ugye a nem aktuálisan a feladathoz speciális fogakon visszamarad a hús az ebből következik, hogy háromféle típusú fog van egy állkapocsban. Ez ugyanaz amit én is állítottam, amelyik fogazat nem speciálisan húsevésre való, abban a fogrésekben megragad a hús!!!!

Abban egyetértek Veled, hogy minden természetes eredetű élelmiszer aminek termelésével illetve tenyésztésével foglalkozik az ember az hatalamas mennyiségű vegyszermaradékokkal terhelt.

De nehogy azt higgye valaki, hogy a szabad természetben található növényevő nagyvadfajok húsának tartalma ez alól kivétel. Sőt ha lehet még sokkal szennyezettebb, mint a háziállatoké. Azért, mert a szabad természetben a háttérsugárzás megemelkedése miatt rengeteg radioaktív nehéz fém mosódik a növényzetre és azok elfogyasztása után pedig pedig a növényevők húsába. (kadmium, nikkel, jód, brom, higany, stb)

A tápláléklánc végén lévő ember pedig magába akkumulálja ezeket a szervezetből sohasem kiürülő nehézfémeket.

Ezért van az, hogy az Unióban a szabadterületen a vadászatból származó vadhúst, csak kutyatápok készítésére szabad felhasználni, (szegény kutyák, ezért hordjuk már őket is nap mint nap orvoshoz.) emberi fogyasztásra vadhúst csak az ellenőrzött takarmányozást folytató vadaskertekből, vadfarmokból szabad felhasználni.

Aki ért hozzá csak nézzen utána, jelenleg 150 Ft/kg sincs a vaddisznóhús felvásárlási ára. Azt ne kérdezzétek tőlem, hogy akkor a kereskedelmi áruházak hűtőpultjain miért kerül 1800-2300 Ft-kg értékesítési árba.

Nos az élet az felettébb érdekes és napjainkban szinte létkérdéssé vált, hogy mit is eszünk és ezért mit is fizetünk. Azért fizetünk-e egyáltalán ami élelmiszer vagy pénzért veszünk magunknak komoly betegséget????

9. ében11 (válaszként erre: 6. - 00346cf747)
2009. júl. 13. 18:30
lehet hús nélkül is egészségtelenül étkezni.és még az is lehet hogy valami betegség miatt van feleslege-pajzsmirigy és még sok minden okozhat súlyfölösleget.
8. ében11 (válaszként erre: 5. - Kriszti1975)
2009. júl. 13. 18:27
szerintem az átlag ember nem eszik irdatlan mennyiséget húsból, inkább a cukrozott készételek fogynak ami aromából színezőből és még kitudja miből van.én a terhességem alatt szinte minden nap ettem pici húst-és a védőnő legnagyobb csodálkozására elkerült a vashiány, nem kellett tablettát szednem-ugyanebből az okból a kisfiam is kapott szinte mindig kevés húst és ő is rendben van-nem vashiányos és szépen nő.fehér és vörös húsra szüksége van a szervezetnek, ha az embernek a vega lét a legjobb akkor nem kellene erre ilyen nagyon figyelni-hiszen akkor a természet úgy alkotta volna hogy növényből is hozzájusson a kellő mennyiséghez.de ez nem teljesen így működik, még a vegák is írják mennyire nagyon oda kell figyelni hogy pótolják ezeket.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook