Van valami jól bevált piskótareceptetek? (beszélgetés)
Szia!
Örülök, hogy sikerült! BÚÉK Neked is! :)
Sziasztok! B.U.É.K! :)
Kipróbáltam 2 félét az egyik Sibetti-é volt a másik meg olyan volt,hogy: Ahány tojás annyi púposkanál cukor és annyi púposkanál liszt.
Mind a kettő sikerült. :) Figyeltem arra maiket írtatok: nem nyitottam ki az ajtót meg hasonlók! nagyon köszi mindenkinek!!! :)
Igen-én is tanultam cukrászatot.
Semmilyen fújató dolgot nem teszünk a piskóta tésztájába-élvezeti értéke lecsökken.
Vannak tésztafélék,amibe kell sütőpor,és szódabikarbóna-de a piskóta tésztájába nem kell.
Ügyesen ki kell keverni-nem szabad,hogy összeessen a hab-óvatosan egyneművé "varázsolni"-nekem ez a tudomány benne:))Nem mindig sikerül sajnos:(
Gyakorlat teszi a mestert:))
sose hallottam róla, hogy kéne a piskótába sütőpor. a felvert tojásfehérjétől dagad meg.
én az ún. vizes piskótára esküszöm, azt lehetetlen elrontani.
4 tojás, 21 dkg cukor, 17 dkg liszt, 4 kanál víz
tojássárga+cukor+víz - elkeverni, bele a liszt, végül a tojásfehérjékből vert hab.
(Pelle Józsefné szakácskönyvéből)
Sütőport nem teszünk a piskótába.:D
Sibetti-Te recepted itt a legjobb.:)
A régi gázsütőnkkel az vált be, hogy a hideg sütőbe tettem be a piskótát, 3.fokozaton pontosan 1 óra alatt sült meg.
Légkeverésesnél viszont nem szoktam előmelegíteni, mert nagyon hamar eléri a beállított hőfokot.
Mindenkinek más jön be, a saját sütőnket kell "kiismerni"! :)
6 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
6 tojás
1 sütőpor
Cukor,tojások sárgája,sütőpor,liszt egyben összekeverve.Beleforgatni tojások felvert habját,és mehet a sütőpapírra.Egyszerű,nagyon finom,és könnyen megjegyezhető.Mindig sikerült!
és egyszerű.
én nem állítgatom a hőt, kb. 175 fokon addig sütöm, míg szét nem terjed a finom piskóta-illat a konyhában! soha nem kell tűpróba. persze addig sütő ajtaját nem kinyitni!
Köszi mindenkinek! :)
Nekem mindig tökre összeesik és kemény lesz.
Amúgy kb 35X20 cm-es tepsiben szeretném sütni.
Meg én azt hallottam, hogy először magas hőmérsékleten kell sütni, hogy feljöjjön, aztán meg alacsonon. Ez hülyeség?
A legegyszerűbb(mindig sikerül és edényspóróló):
Ahány tojás annyi púposkanál cukor és annyi púposkanál liszt,pici szódabik.
A tojásokat nem választom szét,hanem a cukorral,géppel addig verem amíg szinte kifehéredik és szép habos lesz.Ekkor óvatosan,fakanállal kanalanként hozzákeverem a szódás lisztet,és mehet sülni.
Én is a vizespiskótát szoktam sütni, mindig sikerül!
4tojás, 250g porcuki, 9 ek víz, 150g liszt, 10g sütőpor.
Szia!
Nekem ez a "Tuti piskóta receptem". Mióta így készítem, minidg sikerült. /Addig soha.../
Piskóta
Hozzávalók:
8 tojás
16 dkg kristálycukor
20 dkg liszt
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztod.
A cukor 1/3 – t a sárgájával habosra kevered. 2/3-t a fehérjével kemény habbá vered.
A sárgájás habba belekavarod a fehérje habot, óvatosan, hogy ne törjön, aztán apránként hozzáadod a lisztet is.
Én már évek óta ezt használom sok fajta süteményhez, nagyon egyserű és 99,9%-ban sikerül:
-ahány tojást veszel, ugyanannyi evőkanál vizet teszel a sárgájához, valamint kétszer annyi evőkanál cukrot és lisztet, és egy fél sürőport. tehát pl egy közepes tepsihez 5 tojás, 5 kanál víz, 10 kanál cukor és 10 kanál liszt.
a fehérjét kemény habbá vered és óvatos mozdulatokkal hozzáadod a sárgájával elkevert hozzávalókat.
nekem mindig szép sárga és nagyon könnyű lesz!
Én csak ezt ismerem, Horváth Ilona szakácskönyvben találod meg, ezt csinálom 10 éve: :)
Piskóta Hozzávalók: 6 egész tojás, 6 kanál por- vagy kristálycukor, 6 ka-nál grízes liszt, késhegynyi szódabikarbóna. A lisztet púpozottabban mérjük, mint a cukrot, mivel a cukor nehezebb. Tehát a liszt és a cukor azonos súlyú legyen. A tortakészítés sorrendje: a sütő megmelegítése, az anyagok kimérése, a tortasütő előkészítése és végül a hozzávalók feldol-gozása. A tortaformát nagyságának megfelelően vékony papírral ki-béleljük, vagyis a tortaformát ráhelyezzük a papírra, azt körül-rajzoljuk és ollóval kivágjuk. Ha lábasban sütjük a tortát, akkor is hasonlóképpen készítjük elő. (6—7 tojásból készült anyagot 3 literes lábasban sütünk.) A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habüstbe vagy mély porcelántálba, a sárgáját csészébe tesszük. A habot jól felverjük és utána adjuk hozzá kanalanként a cukrot, amellyel még to-vább verjük, amíg fényes és jó kemény lesz. Most hozzáadjuk egyenként a tojássárgákat, amivel szintén még verjük kb. 4—5 percig. (Ajánlatos keverőgéppel verni, gyorsabb, könnyebb a ki-dolgozása.) Végül lassan adagolva hozzászitáljuk a szódabikar-bónával elkevert lisztet, de ezzel már nem verjük, hanem csak könnyedén, fakanállal elkeverjük. A tortasütőbe öntjük az anyagot, tetejét simára igazítjuk. Egyenletes, középhőmérsék-letű tűznél sütjük kb. 30 percig. A nagyobb masszát tovább, 337
40—50 percig is süthetjük. A sütő ajtaját 10 percig ne nyissuk ki, mert a tészta könnyen összeesik. Próbatűvel megszúrjuk a közepét, s ha az teljesen száraz, a tészta készen van. A kész tészta tapintása rugalmas, a teteje nem horpad be. Amikor az anyagot a sütőbe betesszük, az ne legyen túl forró, mert a cukor hamar megég, a torta kemény kérget kap és a belseje nem sül át. Ha a teteje sütés közben erősen barnul, fehér papírt tegyünk rá, és a tüzet csendesítsük. Mikor a tortát kivettük a sütőből, pár percig még szikkadni hagyjuk, azután az oldalát éles, vékony késsel körülvágjuk, gyengén lisztezett deszkára kiborítjuk, és a papírt a tetejéről le-húzzuk. A papíron maradt piskótaréteget lekaparjuk és össze-gyűjtjük édesmorzsának. A tortát hűvös helyiségbe visszük, és csak kihűlés után vágjuk fel.
További ajánlott fórumok:
- Tudtok valami társkereső oldalt, ami jó és bevált?
- Nagyon fájdalmasak a nehéz napok, van valami ami bevált?
- Nem tudtok valami olyan fogyasztó italport, amit lehet étkezések helyett is inni és bevált?
- Ismertek valami jól bevált céget, aki finom szendvicseket gyárt és normális áron (Budapesten)?
- Torokfájás ellen tud-e valaki valami jól bevált módszert?
- Hangyaírtásra van valami bevált módszeretek?