Vallató óvó-/tanító nénik? (beszélgetés)
Szerintem megint egy csomó mindent a falusi pletyka/ városi legenda felfúj. Józan ész! Ez az arany szabály. És egy tanító néni ismerösöm, aki mindig azzal kezdi az ismerkedést a szülőkkel, hogy "ha megígérik, hogy nem hisznek el mindent a kedves szülők, amit a gyerekük az iskoláról beszél, akkor ő ( a tantó néni) is megígéri, hogy nem hisz el mindent, amit a gyerekek az otthoni dolgokról beszélnek.
Tehát nehéz megvonni a határt, mikor érzi úgy valaki, hogy az faggatózás. Egy biztos, az óvó nénik és tanító nénik egyfajta jelző rendszer részei, aminek jó esetben ki kell mutatnia, ha otthon valami baj van, és a gyámhatósághoz, jegyzőhöz kell fordulniuk. Ugyanis a szülőknek nem csak jogaik, hanem kötelességük is van.
Tehát szerintem nagyon nehéz meghúzni a határt, mi az öncélú faggatózás és a gyerekfantázia. Bár tény, hogy a szülők nemi élete nem tartozik ide. A gyerekek (nekem ovisokkal volt tapasztalatom) viszont sok mindent kifecsegnek. Erről is. Csak éppen helyén kell kezelni.
Ja, és ugye nem mondjuk tovább!!!!!!
Igen, nagyon aranyos, kis cserfes. De én még nem vettem észre, hogy otthoni dolgokat kifecsegett volna. Szerintem azért, mert ezekre még nem figyel annyira. Néha felidőzik neki egy-egy régebbi emlék, ezeket el tudja mondani, néha kicsit összefüggéstelenül, de azért meg lehet érteni. :)
Ő is társas lény, nagyon szeret menni és emberekkel ismerkedni. Valakivel szemben kicsit visszafogottabb, kedve szerint ismerkedik. Később azonban feloldódik, és megmutatja, hogy milyen is ő valójában. :) Szeret más gyerekekkel játszani.
Encsy: három és fél éves. Imádja a társaságot, már most menne az oviba. :)
Minden reggel úgy kel fel, hogy "most már mehetek?"
:)
Bementünk az irodába, ahol a vezető óvónő máris tesztelte a gyermekemet. Őt kérdezte, hogy tudja-e a nevét, meg apa-anya nevét... Büszke voltam, hogy ezeket azért csípőből vágja a fiam! :)
Pedig apának is, neki is három neve van, nekem meg kicsit különleges a vezetéknevem, sokan visszakérdeznek, mikor először bemutatkozom. :)
Sziasztok! Nekünk szerencsére nincs a témába vágóan semmilyen rossz tapasztalatunk.
Azt viszont meg tudom erősíteni, hogy a picik mondatai mögött sok minden húzódhat, első nekifutásra nem árt, ha kételkedünk és nem veszünk minden halálosan komolyan. Még bölcsis volt a lányunk, amikor mosolyogva, lelkesen fogadtak a gondozók, s gratuláltak nekünk. Ahhoz, hogy hamarosan kistestvér érkezik a családba. Persze akkoriban szó sem volt ilyesmiről pusztán az én élénk, fantáziadús, barátkozós, babaszeretős "nagylányom" találta ki az egészet. Jót nevettünk.
naaa 1-szer nem is kell tudniuk mert ez ovoda-
max 10-es számkörben tudtommal:(
vagy már én is le vagyok maradva-akkor sem kivonás és öszze adás meg stb....majd az iskolában, az a baj hogy már lassan azt is le akarják vinni az ovodába-
sajnos itt tartunk de azért köszi
jah és hol van a differenciálás ugye amit már az oviban is kell csinálnunk
nálunk az iskolában müködik ott mi ujs? nincs vagy mi?
Encsy azért irtam hogy volt ellen példa is -arra kellene nevelni hogy öszinte legyen -és ebben nagy felelösége van a szülöne is-és ha vissza kérdezel akkor saját maga is belássa hogy ez csak füllentés volt mert egy 4-5 éves gyerek már simán tisztában van azzal hogy mi helyes és igaz mi nem
amugy meg sajna kikerülve az ovibol szembesülnek a szülök hogy az már teljesen más közeg ezért az oviban többet is engednek meg maguknak
néha szoktam mondani hogy itt még lehet az ovonéninek meg magyarázni- beleszolni-hogy hogyan kell csinálnia a dolgát-mert ez most egy uj divat-de ott már nem lehet megtenni-
viccesen hozzá szoktam tenni-lehet hogy hüle poén -de szivesen át adom a helyem és legyenek itt pár orát meg nézzük utánna mit mondanak-persze erre csak megy a mosolygás ááá de hogy én nem birnám...stb meg jegyzésekkel
Az azért érdekes amit irtál nem semmi iskola lehet
hál istennek nálunk nem ez a helyzet a fiaim elég jo alapot vittek az ovibol ami azért nem elhanyagolhato mert ez az egyik legfontosabb talán
de a legfontosabb dolga akkor is a játék semmi más
mert erről is lehetne litániákat irni-a szülöi elvárásokrol -mert azok vannak nem is kicsik sajnos
Bocs a vége elszállt szoval vagyunk olyan viszonyban a szülökkel -ami nem kis eröfeszitésbe került -hogy ez eddig nem okozott problémát
Amugy meg ha vissza élnénk ezzel akkor már a gyerek bizalmát veszitenénk el
-arra gondolok hogy nem mondok semmi olyat a szülönek amit a gyereke mondott nekem pontosan azért mert a szülö rögtön viszza kérdezne és öt hoznám kellemetlen helyzetbe
és ezzel sztem nem az öszinteségre nevelném és nem rombolnám le egy gyerek bizalmát -amit nagyon nehéz megszerezni elhihetitek
A fenyitésröl annyit hogy max felemelem a hangom abbol már tudják hogy vmi nem teccik ennyinek elégnek kell lennie
nem vagyok hive a verésnek és ovodában nem is lehet megtenni -egyszerüen tilos!!ha szoval nem tudod elérni akkor ott sajnos gondok vannak-
azért annak örülök hogy vannak kivételek és jo lenne ha egyre több lenne,mert mostmár a szülönek mindenhez joga van de uyg néz ki hoyg a gyerek nevelése már a kötelességek közé sem tartozik és ujbol az intézményes nevelésnél tartunk-
mothertiger-azért azt fontold meg hogy kicsit legyetek külön mert nagyon nehéz lesz az elszakadásotok amugy 5 éves kortol ovoda kötelesek a gyerekek és te is sok mindent meg tudsz tanitani neki otthon hidd el
Csak arra ,hogy sajnos elöfordult már hogy a gyerek elöadott egy sztorit
arra a kérdésre mi volt az ovodában és sajnos nem kérdezte meg az ovonénit mi volt hanem elhitte / -persze jogosan, mert senki nem kételkedik a saját gyerekében-de ennek csak az hátul ütöje hogy minden szülö meg van rola gyözödve hogy az ö gyereke a legjobb -legokosabb ,ha néha látnák hogy hogyan viselkedik a saját gyerekük háát azt hiszem elhülnének ,/
-de ez ugyan ugy elöfordult már hogy az oviban füllentet mi csak hüledeztünk és volt már rá hogy meg kérdeztük az anyukát hogy van e vmi alapja az egésznek gyunk olyan viszonyban a szülökkel és eddig ez nem okozott problémát
Renáta: én már tavaly ősztől beadhattam volna a gyereket az óvodába, de mint háztartásbeli, másképp döntöttem. Ha tehetném, velem maradna addig, amíg nem lesz neki kötelező óvodába mennie. "Családi nyomás" hatására döntöttünk úgy a párommal, hogy idén ősszel, ha hazajövök megint külföldről, a fiunk oviba megy.
Személy szerint én nem azért adom oviba, hogy ne legyen otthon, hanem azért, mert otthon már nem taníthatok neki több dolgot, amit az oviban pl. már megtaníthatnak neki. Mivel általában kettesben vagyunk itthon, ilyenformán a közösségbe való beilleszkedést, a barátkozást, a konfliktuskezelést, a szabályok elfogadását és betartását nem taníthatom meg neki.
Egyébként hétköznap akár több alkalommal is mehetne a mamájához, de oda se engedem csak azért, hogy nélküle lehessek.
Abban nyilvánvalóan igazad van, hogy a gyerekek is sokat kamuznak, de sajnos van arra is példa, hogy valóban szándékosan kikérdezik a kicsiket.
Nah sziasztok,látom eléggé megoszlanak a vélemények-de talán meg kérdezhetnétek vki olyat is aki mondjuk ilyen helyen dolgozik-én egy oviban dolgozom dajkaként-és sajnos én azt látom,tapasztalom;hogy a legtöbb szülőt nem érdekli a saját gyereke az meg föleg nem ,hogy mi zajlik a gyereke elött.Az a lényeg hogy minél több idöt töltsön nélküle mintha talán nem azért született volna meg mert ök ezt akarták-ezt csak azért irom le nektek mert mi nap volt egy kis beszélgetés igy a gyerekek között -amit nem "mi "faggattunk -arrol volt szo hogy ki miért nem volt épp elözö nap az ovodában és hogy aki ott volt mért nem a családjával volt,az egyik kislány azt mondta hogy -"nekünk is kell valahol lennünk" azért jár ovodába hétfötöl péntekig köteles az ovodában lenni-mert a kedves szülök igy megbeszélik a gyerekkel-és nehogy már az ovonö mondja meg mikor jöhet a gyerek az ovodába-üzente a szülö az ovonéninek-amikor a gyerek kérdésére hogy igy van e ez bekapcsolodott a beszélgetésbe-amugy a válasz csak annyi volt hogy legtöbbet a családjával kellene lennie mindenkinek és ezért nem baj ha néha otthon maradnak és nem jönnek ovodába-
ugy hogy ennyit a faggatásrol
amugy meg a gyerekeken sajnos látszik ha otthon nem stimmel vmiés faggatás nélkül is sok mindent elmondanak,de ezzel nem szabad vissza élni -nálunk van egy ilyen pont a szerzödésünkben gondolom máshol is igy van ez-max ha vmi probléma adodik akkor sokat segithet ha az ovonő tud rola, jah és nem kell mindent otthon sem elhinni a gyereknek mert ebböl is jo sok gond adodhat-mert vetiteni ök is jol tudnak-ez már saját tapasztalat nekem is van két fiam:))
ugy hogy fel a fejjel és nem a pletykák után menni hanem meg kérdezni illetékes helyen
amugy arrol mi a véleményetek ,ha egy szülö-mondjuk apuka-a szünet második napján azzal fogad a boltban -hogy jo lesz már ha kinyit az ovoda mert nem birok már vele-hmmm szerintetek?
ez mit mond nektek
sajnos a gyerekek 90%-a napi 10 orát van az oviban-a szülök meg 8 ora munka után kivannak és már a gyerekükre sincs erejük-
bocsi kicsit hoszzura sikeredett de remélem akit érint érti mit is akartam mondani
-tisztelet a kivételnek-