Vajas kiflim recept
A Vajas kiflim hozzávalói:35 dkg liszt
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
2,5 dkg olvasztott vaj
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
1 tojás a lekenéshez
8 kifli
A Vajas kiflim elkészítési módja:
Elkészítés: A tejet langyosítsuk meg, majd a feléhez keverjük hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután takarjuk le, és pár perc alatt futtassuk fel. A maradék langyos tejet keverjük össze az olvasztott vajjal, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt. A lisztet keverjük össze a sóval, majd szitáljuk hozzá az élesztős tejhez. Pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. Dolgozhatunk kézzel, vagy egyszerűbben a robotgép dagasztó karjával. A megdagasztott tésztát ezután osszuk két egyenlő részre, majd pár pillanat alatt gyúrjuk mindegyiket gombóccá. Az egyik tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki egy kisebb kör alakra, majd vágjuk 4 egyforma részre. Ezután egyesével nyújtsuk olyan vékonyra a tésztacikkeket, amilyenre csak tudjuk. A vékonyra kinyújtott tésztát ezután a szélesebb felénél kezdve tekerjük fel, majd formázzuk meg a kiflit. Mindegyik tésztával így járjunk el. Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a megformázott kifliket. Ezután kenjük le alaposan tojással. Ízlés szerint ekkor még megszórhatjuk nagyobb szemű sóval, esetleg köménymaggal, szezámmaggal, mákkal... Szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percet kelni, közben melegítsük be a sütőt – alsó-felső sütésnél 200 fokra, légkeverésnél 160 fokra. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 20-25 perc alatt süssük szép pirosra a kifliket. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: potyek, 2020. dec. 27. 16:51
A vajas kiflim elkészítési módja és hozzávalói.