Üzemi baleset? (tudásbázis)
Megnéztem és benne van a jegyzékben:
D14 Csontok, ízületek, izmok, inak túlzott, illetve egyoldalú igénybevétele által okozott betegségei
Én szóltam a felettesemnek, de szerinte nem tudtam volna bizonyítani. Akkor most ez hogy van?
Ez nem így van. Akkor kell megtagadnia a munkavégzést a munkavállalónak, ha olyan feladatot bíznak rá, amihez nincs meg a kellő végzettsége/tapasztalata. Ez esetben viszont köteles megtagadni a munkavégzést, különben büntethetővé válik.
A cipekedéshez nem kell hatalmas tudás és tapasztalat.
Ha az a pakolás összefügg a munkavégzéseddel (rendrakás, takarítás, anyagmozgatás, stb.), akkor a munkáltató kötelezhet annak elvégzésére, hiszen az is a feladataid közé tartozik.
Ez semmiképpen sem baleset, ez egy külön kategória, amit munkahelyi ártalomnak hívnak.
A munka törvénykönyve világosan leírja, hogy ki milyen talajon, milyen eszközzel, hány kilóig mozgathat dolgokat.
Sajnos ismerem a szitut... ha nincs ki masszírozzon, próbálj meg szerezni tapaszt. Herbáriában is lehet venni.
itt van az ebtv, ebben benne van
[link]
Nem is tudok semmi mást tenni, úgy állok,mint a kérdőjel, akinek volt már tudja milyen. Köszi a válaszokat.
Ha hétvégén nem dolgozol, talán ki tudod kúrálni magad. Kenegesd, masszíroztasd, próbálj pihenni.
az úgy lehet, hogy nekem be szokott csípődni időnként, egyébként meg a teherbírásom a nullával egyenlő...sajnos
persze nincs jegyzőkönyv, mert csak estére éreztem, hogy baj lesz és éjszaka már nagyon fájt. Ma dolgoztam is, bár a kínok kínját álltam ki, alig vártam, hogy haza érjek. Hát ez jó, ha vki alkatilag nem bír cipekedni, mégis kell, a végén még anyagilag is rosszul járhat ha sima tp-re megy.
milyen munkakör az amiben az esetleges pakolást nem kell elvégezni?felső vezetői?
begyulladt a pakolástól a derekad?az hogy lehet?
izomláz ok,de gyulladás?
ha megemelted magad,akkor viszont az nem másnap jelentkezik és -ahogy már írták is-jegyzőkönyv helyszínen,orvos ,ecetera-akkor üzemi baleset csak
Nem baleset. De a munkakör betöltésén túl el kell végezni olyan munkát, amire pillanatnyilag szükség van. Bár erre külön van munkavédelmi szabály (pl. üzletben, áruházban). Ez külön oktatás tárgya.
Egy próbát azonban megér...
Sajnos nem :( Én anno foglalkoztam biztosítási ügyekkel, és csak az számít üzemi balesetnek, ha konkrétan a munkavégzés közben történik veled valami (kiterjesztett biztosításba bele lehet vonni a munkába menetel idejét is pl. közlekedési balesetre kell itt gondolni). Nálunk ilyenkor kötelező volt a munkavállalót ügyeletre, vagy kórházba szállítani, és ott igazolást kérni, konkrét leírással és következményekkel, valamint a várhatóan emiatt kieső munkaidőről. Ezután fizetett csak a biztosító, ha volt orvosi papír a balesetről. (nálunk így volt, de 3 éve nem dolgozom már ilyesmivel)
Ha a munkáltatód olyanra kötelez ami nem munkaköri kötelességed, nem kell elvégezned. De simán kirúghat indok nélkül ha nem csinálod meg.
Sima táppénzre mehetsz.
Csak akkor számítana üzeminek, ha akkor és ott jegyzőkönyvet vesznek fel, mert jelezted, hogy megsérültél.
Szerintem a derékfájás nem. Ez mozgásszervi csoportba számít, a baleseti eredetűeket másképpen kódolják.
persze, az egyértelműbb, de nekem most feküdnöm kell és nem tudok munkába menni, az nem számít?
nem akarok kereskedni, már belenyugodtam, hogy szabadság lesz belőle, de az igazságérzetem háborog
Az nem üzemi baleset. Az már az lenne ha mondjuk pakolás közben ráesne a lábadra egy doboz és eltörne a lábujjad.
foglalkozási megbetegedés
Ha a munkáltató olyan munkavégzésre szólít, ami nem munkaköri kötelesség, konkrétan pakolás, cipekedés és ezután begyullad a derekam, nem tudok dolgozni, vajon minek számít?
További ajánlott fórumok: