Egészségtelen étel (beszélgetés)
Ez nagyon egyszerű. Vegyél egy kenyeret valamelyik üzletben, vagy zsemléket. Máskor egy pl. házilag, minőségi lisztből kovásszal készültet, és pontosan érezni fogod a különbséget a minőségi alapanyagok és a mindennel felfújt között. Ettől persze még a glutén ott van mindkettőben.
De nekem tényleg tök mindegy - és ez nem személyeskedés, különösen veled nem - hogy ki mitől él vígan.
Bele lehet kattanni ebbe, hogy folyamatosan arra koncentrál az ember, hogy mi egészséges, meg mi nem. Van akinek kb. az egész személyisége meg az összes beszédtémája csak ekörül forog, az ugyanúgy nem egészséges, mint egy jó vastagon megmargarinozott fehérlisztes zsemle krumplival. 😅
Írom ezt úgy, hogy viszonylag egészségesen táplálkozom, nem vagyok túlsúlyos és mozgok is, egész életemben odafigyeltem ezekre valamilyen szinten, de eret vágnék folyton arra figyelni, hogy nem ehetek meg egy zsemlét sem, ha azt kívánok. (Akinek valami felszívódási zavara, érzékenysége, betegsége van, az nyilván komoly és arra valóban oda kell figyelni, de egy kiegyensúlyozott táplálkozásba belefér pár zsemle).
Múltkor feljött a telefonomra egy cikk (ki tudja hogyan, mert ilyenekre nem is kerestem rá. Na, mindegy, volt már ilyen többször is, nem ez a lényeg).
Azt ecsetelték benne, hogy mennyire egészségtelenek a füstölt dolgok.
Én szeretem a füstölt dolgokat. Jó kis házi kolbász, szalonna. Szerencsénkre hozzá is jutunk házi készítésű finomságokhoz.
Ezektől a cikkektől nem riadok meg.
Fenti csak egy példa arra, amit írtál. Vagy ajánlanak valamit, vagy pedig tiltólistára tesznek dolgokat.
Egyáltalán a nagy "egészségőrök" szerint mit ehetne egy olyan ember, aki mindenevő, mint pl. én.
Nem azok ellen beszélek, akik odafigyelnek az étkezésükre. De vannak bőven, akik túltolják. Nem vagyok meggyőzve általuk.
Mai világban mindenről ki van mondva, hogy egészségtelen, meg pont az ellenkezője is. Attól függ hol olvasod. Attól függ, az írónak épp mi volt a motivációja és/vagy ki fizetett a cikkért.
Ezzel a kajával nincs baj, ha nem lefekvés előtt eszed, nem eszel belőle ötöt és nem csak és kizárólag ezt fogyasztod napjában hatszor.
Köszi a välaszt margarin ügyben.
Akkor ätällok a vajra.
Nekem ez a kombináció furcsa. Soha nem ettem császárzsemlét főtt krumplival, margarinnal és erős zöldpaprikával. Sőt, idáig még nem is hallottam ilyen kombóról.
Mondjuk én húsevő vagyok, vagyis inkább mindenevő.
Bármit megeszek azok közül, amiket felsoroltál. Csak nem együtt. (Krumpit császárzsemlével nem).
Sokakkal ellentétben vagyok olyan "elvetemült", hogy margarint is kenek a kenyeremre (Bords Eve), szeretem a zöldpaprikát is, de csak a csípősig megy. Az igazán erőset nem tudom megenni.
A krumplit is szeretem, csak nekem hússal együtt jön be.
Mostanában már szinte semmit nem ehetne az ember, ha mindig azt enne vagy éppen nem enne, amiről épp kitalálnak valamit, hogy mennyire egészségtelen.
Lassan semmit sem ehetnénk, ihatnánk.
En azt veszem amit praktikusnak tartok.
A vaj nekem nem kenhetö mert kemeny, ezert eszek margarint.
Parizert nem eszek mert mindig utältam, en sonka pärti vagyok.
Meg sajt pärti.
Vekony szeleteket geppel vägok a reggelihez.
A császárzsemlében sok a szénhidrát, a gluténra meg nincs szüksége a szervezetnek. Nincs benne a szervezet számára minőségi tápanyag, de tesznek bele adalékanyagokat pl lisztkezelőszert. A gabona alapból vegyszerrel kezelt. Ennyit a zsemléről és az egyéb pékárukról.
A margarin egy kémiai laboratóriumban előállított hidrogénezett növényi olaj, legtöbbször napraforgó, repce az alapanyag. Tele van adalékanyagokkal: aroma, színezék, tartósítószer, emulgeálószerek. Ebben sincs értékes tápanyag, de annál több olyan, ami hosszútávon mindenképpen káros.
Ez a véleményem.
A vaj és a margarin felváltva van kikiáltva egészségtelennek.
A szervezet tudja, mit kíván. 100 éve eszem a parizert, van mikor 1 hónapig nem kívánom, de visszatérek hozzá. A sonkákat hamarabb elhagyom, mire hazaviszem átvizesedik a csomagolóanyag.
Mi a baj a margarinnal?
En mindig azt veszem,nekem sokäig eleg.
Számomra a margarin és a császárzsemle egyértelműen egészségtelen. Nem is eszem őket.
A főtt krumpli és az erős zöld paprika kis mennyiségben jó lehet a szervezetnek, de akkor ennék hozzá pl. tojást, csicseriborsó krémet, ajvárt vagy ehhez hasonlót. Ja, és még sok zöldségfélét is.
Ezekből a margarint kerülném nagy ívben és meg is teszem.
A császárzsemlét ha finom zöldséges kenyérkencével vagy avokádó krémmel ennéd, mérsékelnéd azt a hibát, hogy a fehér lisztből készült zsemlében nincsenek rostok, ásványitartalma elenyésző, a benne lévő szénhidrát gyorsan felszívódó.
A krumpli szintén keményítő/szénhidrát. Szénhidrátot szénhidráttal enni túlzásnak tartom. A krumplit legjobb párolt vagy nyers zöldségekkel enni. Ha főzés után vársz 24 órát a fogyasztásával, a benne lévő keményítő rezistenssé alakul át ami annyit tesz, hogy nem emésztődik meg nagy része a vékonybélben, a vastagbélben pedig elsőrendű táplálékként szolgál a hasznos bélbaktériumoknak.
A zöldpaprika nagyon passzok kenyérhez, krumplihoz, kencékhez egyaránt.
Zsemléhez krumplit? Nekem fura, mert számomra mindkettő olyan "folytós". De mindenki úgy étkezik, ahogy...
Az összeállításodban nem látok semmi egészségtelent, hacsaknem vagy valamire érzékeny, de ezt meg te tudod.
Minden kaja egészséges, ha nem romlott.
További ajánlott fórumok:
- A gyerekek egészségtelen táplálkozása
- Mitől egészségtelen a KLÍMA?
- Melyik az egészségtelenebb a cukor vagy a pótló?
- Pornómánia. Ezt csak én látom egészségtelennek?
- Az egészségtelen mivoltát leszámítva, miért tiltja a legtöbb fogyókúra a light kólát? Hisz nem hízlal, akkor...?:)
- Mi a véleményetek a Béres Egészségtár termékcsaládról?