Egészségtelen étel (beszélgetés)
A füstölt dolgokról én írtam.
Igen. A házi készítésű füstölt árukat össze sem lehet hasonlítani a pancsolt, gyorsan érlelt, füstöltnek nevezett pácolt tömegáruval.
A cikkben, amit lentebb említettem, nem a pancsolmányok ellen emelt szót a cikkíró. A füstölést, mint olyat tartotta rossznak, egészségtelennek.
Mi szívesen eszünk ilyen disznóságokat.
Családi házban lakunk, de én sem termelek semmit. Nincs konyhakertem. A kert fás, bokros, virágos. Tavasztól őszig trambulin, kosárpalánk, hinta. Nyáron medence.
Néhány tő koktélparadicsom a maximum, nagy cserépben. Az viszont tényleg döfi!
A kenyérsütésre idáig még nem szántam rá magam, mert sokat kapunk barátoktól. De ami késik, nem múlik.
Sokan biztos kétszer annyit esznek, és abból is a legócskábbat. Mondjuk én itt FI-ról is azt hittem, hogy ez valami nasi neki, de kiderült hogy minden nap ezt eszi és a többi étkezése is hasonló, az úgy már sokkal rosszabbul hangzik tényleg.
Dehát manapság a csapból is ez folyik, aki szeretne az tud változtatni, bár még mindig ott vannak azok akiknek mondjuk nem telik egészséges ételre, vagy valamilyen restriktív zavaruk van, vagy nem szeretik az egészséges dolgokat... Na mindenesetre mértékkel szerintem a legtöbb dolgot lehet fogyasztani, de az embernek figyelni kell a szervezetére, mert ezek tényleg kihatnak hosszútávon is.
Szerintem ott kezdődik, hogy kb. kétszer annyit eszünk, mint ami szükséges. De a legnagyobb baj, hogy alig van benne tápanyag. A paranoiáig semmiképpen nem kell elmenni, de dőreség azt gondolni, hogy a táplálék minősége nincs összefüggésben számtalan krónikus betegséggel. Nekem nem nagy áldozat nem enni glutén tartalmú ételeket, annak érdekében, hogy ami kifelé megy, ne mérgezzen a beleken át visszaszivárogva.
És ez sem jelenti azt, hogy soha nem eszem, de nagyon ritkán de akkor a legjobbat, ami kapható.
A füstölt nagyon különbözik attól a pácsóban érlelt borzalomtól, amit füstöltként árusítanak. A füstöléstől nem lesz ehetetlenül sós. A szupermarketben vásárolt csülökről minimum egyszer le kell önteni a fizet, különben túl sós lesz a bableves.
Nálunk is rossz a krumpli mostanában. Néha a veszprémi csarnokban kapok jót, akkor be is vásárolok belőle.
A hajában sült krumplit én is szeretem vajjal, vagy zsírral és sózva.
Hú azért ez így kemény.
Nem azért mert egészségtelen,,vagy nem.
Csakhát,,igaz, ha neked finom akkor jó.
Szerintem mindent ehetünk mértékkel. Mondjuk emésztés szempontjából érdemes lenne az ételtársításra figyelni, mert bármi is divatos, az emésztő enzimek termelődése mégis mindig attól függ, mit rakunk a szánkba. Ezek ahogy egymással keverednek, nem mindig szerencsés.
Én mindent megeszek, néha még a lángost is. Semmi nem tiltólistás nálam.
Annak a füstölt dolognak múl év végén nagy hangot adtak. De nem a füstölt árút szapulták, hanem állítólag kiderült hogy a füst aroma és a füst aromás gyorspácok erősen rákkeltőek és szó volt arról, hogy az ezekkel kezelt élemiszereket kivonják a forgalomból. - Maradtak. De ez engem nem érint.
Szeletekre vágom a főtt krumplit.Többnyire hideg, mert 10-15-sével főzöm több napra, általában kettőt eszek egy - egy alkalomra.
Családom nem tart velem.
Utána még 1x kajálok, este.
Most nem feltétlen a fórum népére gondoltam, pl. anyukám ilyen, hogy mindenre van egy megjegyzése, hogy de az nem egészséges. De tényleg mindenre, zöldségekre, gyümölcsökre is, sok a cukor, le van kezelve, tényleg semmit, de semmit nem ehetsz, legfeljebb amit te termeltél a saját kertedben (de ugye nyilván lehetetlen, és nem is akarok, nemhogy mindent, de semmit se termelni :D). Inkább erre gondoltam, hogy aki nagyon elmegy ebbe a paranoiás irányba, mint tegnap a rumosszaloncukros FI, az már mentálisan nem biztos, hogy egy túl szerencsés állapot.
Egyébként én nem különösebben szeretem a kenyeret, de ezt aláírom, hogy már az is sokat számít, ha az ember a jó minőségűt veszi. Meg szerintem a kiegyensúlyozottság a legfontosabb, lehet hogy nem egészségesek a füstöltek, amit valaki írt itt, de ha nem minden nap esszük, akkor hátha nem makkanunk meg tőle. Meg abból sem mindegy hogy házi, vagy kistermelői, vagy a hiper sajátmárkás.
Ez nagyon egyszerű. Vegyél egy kenyeret valamelyik üzletben, vagy zsemléket. Máskor egy pl. házilag, minőségi lisztből kovásszal készültet, és pontosan érezni fogod a különbséget a minőségi alapanyagok és a mindennel felfújt között. Ettől persze még a glutén ott van mindkettőben.
De nekem tényleg tök mindegy - és ez nem személyeskedés, különösen veled nem - hogy ki mitől él vígan.
Bele lehet kattanni ebbe, hogy folyamatosan arra koncentrál az ember, hogy mi egészséges, meg mi nem. Van akinek kb. az egész személyisége meg az összes beszédtémája csak ekörül forog, az ugyanúgy nem egészséges, mint egy jó vastagon megmargarinozott fehérlisztes zsemle krumplival. 😅
Írom ezt úgy, hogy viszonylag egészségesen táplálkozom, nem vagyok túlsúlyos és mozgok is, egész életemben odafigyeltem ezekre valamilyen szinten, de eret vágnék folyton arra figyelni, hogy nem ehetek meg egy zsemlét sem, ha azt kívánok. (Akinek valami felszívódási zavara, érzékenysége, betegsége van, az nyilván komoly és arra valóban oda kell figyelni, de egy kiegyensúlyozott táplálkozásba belefér pár zsemle).
Múltkor feljött a telefonomra egy cikk (ki tudja hogyan, mert ilyenekre nem is kerestem rá. Na, mindegy, volt már ilyen többször is, nem ez a lényeg).
Azt ecsetelték benne, hogy mennyire egészségtelenek a füstölt dolgok.
Én szeretem a füstölt dolgokat. Jó kis házi kolbász, szalonna. Szerencsénkre hozzá is jutunk házi készítésű finomságokhoz.
Ezektől a cikkektől nem riadok meg.
Fenti csak egy példa arra, amit írtál. Vagy ajánlanak valamit, vagy pedig tiltólistára tesznek dolgokat.
Egyáltalán a nagy "egészségőrök" szerint mit ehetne egy olyan ember, aki mindenevő, mint pl. én.
Nem azok ellen beszélek, akik odafigyelnek az étkezésükre. De vannak bőven, akik túltolják. Nem vagyok meggyőzve általuk.
Mai világban mindenről ki van mondva, hogy egészségtelen, meg pont az ellenkezője is. Attól függ hol olvasod. Attól függ, az írónak épp mi volt a motivációja és/vagy ki fizetett a cikkért.
Ezzel a kajával nincs baj, ha nem lefekvés előtt eszed, nem eszel belőle ötöt és nem csak és kizárólag ezt fogyasztod napjában hatszor.
Köszi a välaszt margarin ügyben.
Akkor ätällok a vajra.
Nekem ez a kombináció furcsa. Soha nem ettem császárzsemlét főtt krumplival, margarinnal és erős zöldpaprikával. Sőt, idáig még nem is hallottam ilyen kombóról.
Mondjuk én húsevő vagyok, vagyis inkább mindenevő.
Bármit megeszek azok közül, amiket felsoroltál. Csak nem együtt. (Krumpit császárzsemlével nem).
Sokakkal ellentétben vagyok olyan "elvetemült", hogy margarint is kenek a kenyeremre (Bords Eve), szeretem a zöldpaprikát is, de csak a csípősig megy. Az igazán erőset nem tudom megenni.
A krumplit is szeretem, csak nekem hússal együtt jön be.
Mostanában már szinte semmit nem ehetne az ember, ha mindig azt enne vagy éppen nem enne, amiről épp kitalálnak valamit, hogy mennyire egészségtelen.
Lassan semmit sem ehetnénk, ihatnánk.
En azt veszem amit praktikusnak tartok.
A vaj nekem nem kenhetö mert kemeny, ezert eszek margarint.
Parizert nem eszek mert mindig utältam, en sonka pärti vagyok.
Meg sajt pärti.
Vekony szeleteket geppel vägok a reggelihez.
További ajánlott fórumok:
- A gyerekek egészségtelen táplálkozása
- Mitől egészségtelen a KLÍMA?
- Melyik az egészségtelenebb a cukor vagy a pótló?
- Pornómánia. Ezt csak én látom egészségtelennek?
- Az egészségtelen mivoltát leszámítva, miért tiltja a legtöbb fogyókúra a light kólát? Hisz nem hízlal, akkor...?:)
- Mi a véleményetek a Béres Egészségtár termékcsaládról?