Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Melyik az egészségtelenebb a cukor vagy a pótló? fórum

Melyik az egészségtelenebb a cukor vagy a pótló? (beszélgetés)


1 2 3
2011. nov. 19. 00:33
a potlo semmi esetre sem,a 3,a legegeszsegesebb-a mez
2011. nov. 11. 20:31
igen, nemrég olvastam, hogy a bélflórát tönkre teszi az édesítő-így gyengül az immunrendszerünk...marad a cukor, az nem bántja, persze a mennyiségre figyelni kell-leszokni nem tudok, csak kevesebbet használok-kávé egy cukorral mondjuk.:)
2011. nov. 10. 10:18
A cukor nem egészségtelen,a pótló az.Ha túlzásba visszük minden egészségtelenné válik,még a legegészségesebb dolgok is.De önmagában a cukor nem egészségtelen.
2011. nov. 10. 09:19
a mez.
57. anyamama (válaszként erre: 51. - 9c8432d068)
2011. nov. 7. 10:45
Bizony, az uccsó szóig igaz.Sajna tapasztalatból tudjuk....
2011. nov. 5. 12:04

Mindenféle édesítőszer káros. Használj mézet, a xilitről (nyírfacukorról is hallottam már, hogy az sem jó...) esetleg nyers nádcukrot.

De leginkább szokj le az édes ízekről. 1-2 hét alatt jelentősen javul a helyzet, csak addig kell kibírni, a leküzdhetetlen vágyat a finomított, fehér cukor felé. Elmúlik a függőség, csak keménynek kell lenni.

2011. nov. 4. 22:10
Attól függ, mivel pótolod a cukrot. Stevia vagy nyírfacukor a jó, a többi abszolút nem...
54. 6f4ed91892 (válaszként erre: 45. - Derya)
2011. okt. 27. 20:18
Attol meg nem.:)
2011. okt. 27. 15:08
a 3.mez,probald a cukrot ezzel potolni,az ewdesito a legrosszabb.
52. 9c8432d068 (válaszként erre: 47. - 4c30444687)
2011. okt. 27. 14:11

Hát te aztán optimista vagy!!!


Bizony hogy "állambácsi" tömi a zsebét a mi kárunkra.

2011. okt. 27. 14:08

Innen aztán csemegézhet mindenki,és el is döntheti,mi a jó és mi a rossz.


Cukor: édes méreg


A természetes szénhidrát az egyik fő táplálékunk, ezzel szemben a finomított cukor számos betegség forrása. A legfőbb ok, amiért ártalmunkra van, az, hogy a természetben előforduló növények cukortartalma lényegesen alacsonyabb, mint a bolti fehércukoré. A cukorrépa cukortartalma: 18%, a finomított cukoré 95%. A szervezetünk nincs felkészülve ilyen töménységű cukor befogadására, ezért nem is képes maradéktalanul megemészteni, a fölös cukor megerjed. (Erjedés: oldott állapotban lévő nitrogénmentes szerves anyagok, többnyire szénhidrátok felbomlása élesztőgombák, hasadógombák által.) Sir Ch. Best, az inzulin egyik felfedezője hívta fel a figyelmet arra, a cukor ugyanúgy hat a szervezetre, mint az alkohol. A következőkben pontokba szedve leírjuk a cukor káros hatásait.

1. Az alkoholképződés


Az alkohol legfőképpen a májat és az idegsejteket károsítja; sejtméreg. A májsejtek méregtelenítő munkájuk során képesek az alkohol átalakítására egy bizonyos mennyiségig, de így a szervezet normális működéséhez szükséges folyamatok elől vonódik el az átalakítást végző enzim. Emiatt, ha sikerül is közömbösíteni az alkoholt, a normális működés eleve gátolt. Sajnos az összes alkohol általában nem tud közömbösítődni. A plusz munka megnagyobbodásra készteti a májat. Ezért lehetséges májmegnagyobbodás olyan embereknél, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt, viszont sok édességet esznek. A kísérleti állatoknál fokozott cukorbevitel hatására megnövekszik a máj és a vese. Már gyerekeknél is megfigyelhető a máj ilyen elváltozása. A máj károsodása révén a látás és a bőr épsége is veszélybe kerül. A bőrbetegségek közül az akne és a dermatitisz kialakulásában és fenntartásában a cukor komoly szerepet játszik.

2. A szívinfarktus


A szívkoszorúér-betegségeknél gyakran találunk magas vércukorszintet és a glükózanyagcsere zavarát. Nem csak a magas vérzsírszint és a mész rovására írható a szívinfarktus, a cukorfogyasztás is nagyban elősegíti. Kelet-Afrikában él két törzs (maszai és szumburu), akik sok zsírt fogyasztanak, mégsem ismert körükben a szívinfarktus. Ők egyáltalán nem fogyasztanak cukrot. Szent Ilona szigetén viszont nagyon elterjedt a szívkoszorúér megbetegedés, pedig minimális zsírt esznek. Az egy főre jutó évi cukorfogyasztás emellett hatvan-hetven kilogramm! A felmérések egyébként is azt mutatják, hogy a szívbetegek általában az átlagnál több cukrot fogyasztanak. A jelenség magyarázata: a cukor megköti a koleszterint, visszatartja a vérben. Patkánykísérletek igazolták ez utóbbi állítást. Ahogyan növekedett a patkányoknak adott cukor mennyisége, úgy nőtt az állatok koleszterinszintje egyenletes zsírbevitel mellett.

3. Trombusképződés


Magas vércukorszint esetén a vérlemezkék könnyebben összecsapzódnak. Ez nagymértékben fokozza a trombusképződés kockázatát. A kimenetel akár halálos is lehet.

4. A cukorbetegség


A finomított cukor fogyasztása megterheli a hasnyálmirigyet, az inzulintermelő béta-sejtek kimerülnek. A szervezet számtalan tartalékkal rendelkezik, az egyik ebből az inzulintermelés képessége. A hasnyálmirigyünk körülbelül ötszáz évre van kalibrálva. Az emberek a túlzott cukorfogyasztás segítségével képesek negyven-ötven év alatt elhasználni!

5. Az elhízás


A finomított cukor fogyasztása nagymértékben hozzájárul a túlsúly kialakulásához. Ez részben a zsírvisszatartás miatt következik be. Az első részletes epidemiológiai tanulmányt Sir H. Himsworth tette közzé a cukorbetegségről, körülbelül harmincöt évvel ezelőtt. Arra utalt, hogy a betegség elsősorban a zsírfogyasztással függ össze. Kimutatta egyes országokban a cukorbetegség és a zsírfogyasztás kapcsolatát.

6. Az emésztőrendszer megbetegedései


Az emésztési zavarok hatvan-hetven százaléka megszűnik, amikor az étrendből kivonjuk a cukrot. Az emésztőcsatornán sorban haladva, a fogak képzik a cukor első támadási feliiletét. A fogszuvasodás leggyakoribb oka a cukorfogyasztás. A cukor ingerli az emésztőcsatorna felső szakaszát, úgymint a nyelőcsövet, garatot. A gyomorban fokozza a savkiválasztást, ezért hajlamosít a fekélyre. A cukros étrend húsz-harminc százalékkal növeli a gyomorsav mennyiségét. Gyakran okoz epehólyag-megbetegedéseket, gyomor- és nyombélgyulladást. A cukor hatására a káros bélbaktériumok száma jelentősen megnövekedik. Főleg a coli baktériumoknál mutatható ki ez a hatás. A vizsgálatok azt mutatják, hogy azok a csecsemők, akik cukros teát kapnak, hajlamosabbak a gyomor- és bélhurutra, és a székletükben több a rothasztó baktérium, mint cukormentesen táplált társaiknál. A vékony- és a vastagbelet károsítják az erjedés során keletkező mérgező anyagok, gyulladás léphet fel. A finomított cukor a gyártás során elveszíti minden rosttartalmát. A székrekedés elsőszámú okának a rostmentes ételek fogyasztását tekinthetjük. Egy indiai rákkutató, Dr. S. L. Malhorta 1977-ben megállapította, hogy a pandzsabik körében azért nem fordul elő vastagbélrák, mert étrendjük rostokban gazdag.

7. Köszvény és csontritkulás


A cukorfogyasztás növeli a vér húgysavtartalmát, mivel megköti azt a vérben. A megnövekedett mennyiségű húgysav egyrészről savasít, ezzel közömbösítésre készteti a szervezetet. A csontokból kálcium áramlik a vérbe, megszüntetni a savasságot. Másrészről a magas húgysavszint elősegíti a köszvény kialakulását.

8. Rák


A cukor hatására a sejtek megduzzadnak, és a számuk is nő. Rákos folyamatok indulhatnak be a szervezetben. A vizsgálatok összefüggést mutattak a végbélrák, az emlőrák, a leukémia, a hasnyálmirigyrák és a cukorfogyasztás között. Dr. E. W. Pomare és Dr. K. W. Heaton cikkében azt olvashatjuk, 1973-ban kimutatták, hogy az étrendben levő rostok és maghéjak gátolják a baktériumok epesótermelését a vastagbélben. A kutatók szembeállították ezt a finomliszt és a fehércukor hatásával, és arra a következtetésre jutottak, hogy a tápanyagok finomítása vastagbélrákot okozhat. Dr. E. G. Knox cikkében egy epidemológiai felmérésről számol be, amelyet 1977-ben végeztek. A vastagbélrák és különböző élelmiszerek fogyasztásának kapcsolatát vizsgálták. Az első helyen a tojás áll, sorban a következő a marhahús, a cukor, a sör és a sertéshús. Dr. B. Armstrong és Dr. R. Doll a táplálkozási szokások szerepét vizsgálta a rákos megbetegedések kialakulásában. Harminckét országban nőket vizsgálva direkt kapcsolatot találtak a cukorfogyasztás és a hasnyálmirigyrák mortalitása között.

9. Vitamin- és nyomelemhiány


A finomított cukor B1 vitamint von el a szervezetből. Ennek következménye a fokozott idegesség, agresszivitás, székrekedés és légzési nehézség. Dr. Magyari K. kutatásai azt mutatják, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél kivonják az étrendből a fehércukrot, jelentős koncentrációjavulást figyelhetünk meg. Amennyiben újra cukrot fogyasztanak, a koncentrációs képességük csökken. Dr. Magyari a hiperaktivitásért és az agresszív magatartásért szintén a cukrot tette felelőssé. Megfigyelései szerint a gyerekek viselkedését nagyban befolyásolja a cukorfogyasztás. De nem csak a gyerekekét, a bűnözés és a finomított cukor fogyasztása közötti kapcsolatra is felhívja a figyelmet.

A fehér cukor savasító hatása miatt kálciumhiányt idéz elő. A kálciumhiány csontritkulást, fogromlást és angolkórt okozhat.

A gyerekek többek között azért is édesszájúak, mert a sok hús és sós étel miatt a szervezet kiegyensúlyozásra törekszik. Azonban ez tipikusan az az eset, amikor az egyik lyukat úgy tömöm be, hogy közben három másik keletkezik helyette.

A finomított cukor nyomelem- és vitamintartalma nulla. Ez azért érdekes adat, mert a megemésztéséhez többféle nyomelem és vitamin is szükséges. Ezeket mind a szervezettől vonja el.

10. A belső elválasztású mirigyrendszer zavarai


A finomított cukor károsítja az anyagcserét, összezavarja a hormonrendszer. A cukor hatására a mellékvesék megnagyobbodását tapasztalhatjuk. A cukor gyorsítja a nemi érést, ingerli a nemi mirigyeket. (A civilizációs életformának köszönhetően a pubertáskor tízévente fél évet tolódik előre. A cukor sem kevés mértékben járul hozzá ehhez.)

11. Fáradékonyság


A cukorfogyasztás hatására felszaporodik a piroszőlősav a vérben. A sok piroszőlősav fáradékonysághoz vezet. Gyakori rosszulléteket eredményez, mely szorongó érzésekkel járhat együtt. Az izomgörcsök és az izgatottság is visszavezethető a megnövekedett mennyiségű piroszőlősavra.

A cukor hatása rövidtávú a szervezetre, ezáltal ingadozó vércukorszintet eredményez. Az alacsony vércukorszint csökkent teljesítőképességhez vezet mind fizikai, mind szellemi téren. A természetes szénhidrátok normalizálják és stabilizálják a vércukorszintet. A fehércukor csökkenti a várható életkort. Ha egy ember amúgy száz évig élne, a cukros étrend hatására csupán hetven évig fog. A fehércukor károsítja a magzatot, nő a visszamaradottság veszélye!

A civilizációs étrend irdatlan mennyiségű cukrot tartalmaz. Összehasonlításképpen, a felmérések szerint ma annyi cukrot fogyaszt el egy ember két hét alatt, mint amennyit elődeink kétszáz évvel ezelőtt egy év alatt. Évszázadokig a cukorfogyasztás csak a gazdagok kiváltsága volt, mintegy százötven év alatt tömegcikké vált, mára bárki számára elérhető. Dr. Lablanchy állítása szerint a cukorfogyasztás egy évszázad alatt a kétszázszorosára nőtt.

Az édesítés története


1. A patriarchák korában a méz volt a fő édesítőszer. Ezt a virágból méhek készítik, ezért kozmikus energiákkal van tele, és az anyagcserére hat.

2. Nagy Sándor idején megjelent a nádcukor. Ezt a növény szárából nyerik, ezért egyaránt tartalmaz kozmikus és földi energiákat és a ritmikus rendszerre (szív és keringési rendszer, légzőrendszer) hat. A cukornádból készült cukor nyomelelmekben még gazdag.

3. Napóleon uralkodása alatt jelent meg a cukorrépából nyert cukor, melyet a növény gyökeréből vonnak ki, emiatt ez csupán földi energiákat tartalmaz és az idegrendszerre van nem túlzottan pozitív hatással. A répacukor a gondolkodást földhöz kötötté teszi, mint ahogy a virágból származó méz kozmikus magasságokba emeli.

A temészetes szénhidrátok az ember önállóságát fejlesztik. A finomított cukor ezzel szemben az egoizmust fokozza, önzővé tesz.


"Annak, amit megeszünk, a legnagyobb része fölösleges. Csak a negyedére van szükségünk az élethez. A másik háromnegyed rész az orvosokat gazdagítja."


A cukor egy teljesen halott anyag. Mesterségesen előállított, finomított kivonat. Csak kalorikus értéke van.

A szervezetbe jutva elrabolja a már birtokolt tápanyagokat.

Akik cukrot fogyasztanak, alkoholisták, anélkül, hogy tudnának róla."

Dr. Shelton

2011. okt. 27. 13:48
akárki akármit mond szerintem a pótló az egészségtelenebb!!!
49. 4c30444687 (válaszként erre: 40. - A14deb9047)
2011. okt. 27. 11:27
A nyírfacukor csak nevében cukor, annyira cukor, mint amennyire bors pl. a Cayenne bors.
48. 4c30444687 (válaszként erre: 19. - 9c8432d068)
2011. okt. 27. 11:23
A cukor nagy valószínűséggel erősen befolyásolja a hormon rendszert, úh. lehet összefüggés.
47. 4c30444687 (válaszként erre: 12. - Ében11)
2011. okt. 27. 11:21
Állam bácsinak nem tele lesz a zsebe, hanem esetleg nem fog az ország becsődölni (lásd: Görögország).
46. reni79
2011. okt. 27. 10:31
a xilit a legjobb vagy a stevia.
45. Derya (válaszként erre: 41. - 6f4ed91892)
2011. okt. 27. 10:12

ja. még jó hogy nem a zongorát ették meg.... :-)

nyilván becserélték, hogy ne haljanak éhen....

de ettől ez még nem lesz egészséges. :-)

44. Derya (válaszként erre: 40. - A14deb9047)
2011. okt. 27. 10:11
a méz más, abban nagyon sok értékes anyag van, és a GI-je sem 100, mint a cukoré.
43. Derya (válaszként erre: 28. - Arju)
2011. okt. 27. 10:09

a cukor hízlal mindenképpen és nagyon káros az összes gabonafélével együtt.

az édesítő se túl jó dolog (nem tudjuk, hogy mennyire káros), de ha csak ebből a kettőből lehetne választani, akkor inkább édesítőt használnék.

2011. okt. 26. 22:32
*haboruban
41. 6f4ed91892 (válaszként erre: 40. - A14deb9047)
2011. okt. 26. 22:32

Hiaba kampanyolsz a cukorrepa meg a tobbi mellett attol meg egeszsegtelen. Tudom ma mar mindenre ramondjak es nehez elfogadni, mert cukroskenyerre csereltek a zongorat a barobuban, de karos es ennyi. Hiaba el a Jozsi bacsi cukrokenyeren 80 eve egeszsegesen, ez ezen nem valtoztat.

Birom mikor a dohanyosok is ezzel jonnek, hogy a Pista bacsi 103 eves koraig elt, pedig napi ket doboz cigit szivott 98 es fel eve... Meg, hogy az is meghal tudorakba aki nem cigizik, meg elut a kamion ugy is, meg ilyen felfogasok...


Ha valakinek igy konnyebb elfogadni akkor tegye, de nem kell teriteni, mert attol meg, hogy termeszetes meg lehet rossz. A gilkosgaloca is egeszseges akkor?

2011. okt. 26. 22:19
Akkor ne csak a répacukortól féljünk, hanem a nád- nyírfa- és krumplicukortól, a méztől, a gyümölcscukortól.
39. Bcicus
2011. okt. 26. 21:55
A cukor sokkal egészségtelenebb mivel sokkal több kell belőle és sokkal jobban megemeli a vér cukor és inzulin szintjét. A legjobb szerintem a nyírfacukor.
2011. okt. 26. 21:51
Szerencsések voltunk és luxusnak számított a cukroskenyér uzsonnára.
37. 6f4ed91892 (válaszként erre: 28. - Arju)
2011. okt. 26. 21:44

Micsoda felfedezes..., ez nem hiszem el.:D

A fruktoz ami 100%-ban szenhidrat ahogy a cukor is..., ugyanannyi szenhidratot tartalmaz..., besz@rok.:D Biztos amerikai tudosok lehettek.:D

2011. okt. 26. 20:52
Ha a pót ló jó fizikai állapotban van akkor szerintem a cukor egészségtelenebb.
35. 07c4794583 (válaszként erre: 29. - 4c30444687)
2011. okt. 26. 20:51
jogos. mi mindig cukor nélkül kaptuk a teát, aztán néztünk is nagyot az áltisiben az első menzás teánál (tesóm ki is köpte egyből)
2011. okt. 26. 20:49
szerintem egyébként nem a cukor a legnyagobb gond sokak étkezésében, hanem a sok más xar amit megesznek.
2011. okt. 26. 20:47
nem tudom, én cukrot használok, és nem is akarom a pótlókat. :) cukor nélkül meg nem tudnék (akarok) élni, igaz nem használok olyan sokat.
2011. okt. 26. 20:38
mindkettő.
1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook