Alufóliában való sütés egészségtelen lehet? (tudásbázis)
A fenébe! és én kidobáltam minden alumínium edényemet.
Előbb tájékozódnom kellett volna, hogy Pest megyében engedélyezett-e :DDD
Prof. Darvas.
De azóta már sokan mások megismételték a kísérletet és mindenkinek az lett a véleménye, hogy káros. Főleg a májra és vesékre.
Igen, mindaddig, amíg csak keresztezésről van szó, gondolom, biztonságos minden.
A monsanto esetében, lehet, hogy rosszul emlékszem,nem akarok hülyeséget mondani,egy toxint "építettek" bele. Ami eredetileg csak a bogarakra nézve kellett volna, hogy toxinként viselkedjen, de aztán kimutatták, hogy emberre sem biztonságos vagy valami ilyesmi. De megnézem neked, hogy ki csinálta ezta kutatást.
Ha az egyik fajtával gond van, akkor a többivel is előfordulhat. Nem tudom, mennyire ellenőrzik az újabbnál újabb fajtákat.
Azért a nemesítés nem génsebészet :D Még akkor sem, ha tényleg új génállományú faj jön létre.
De, kimondottan a kukoricával kapcsolatban volt valami baj. Vagyis azok közül is egy, a Monsanto. Ez a fajta a legelterjedtebb. Persze, a szója is lehet génmanipulált, csak nekem visszás,ha valaki szidja a génmanipulált szóját de a kukorica az rendben.
Nem is maga a génmanipulálás mint módszer a baj,hiszen nagyapáink is génmanipuláltak, jellegzetes pèlda a ringló, és semmi bajunk nem lesz a ringlótól.
De a Monsanto kukoricával volt/van valami más gond.
Szerintem nem az egészségre gyakorolt hatása miatt tiltották be, hanem a termesztését övező kockázatok miatt. Vagyis nem az érdekli őket, hogy fogyasztod-e.
Nem tudom hogyan káros az egészségre. Lehet, hogy bizonyos részei feldolgozva nem jelentenek veszélyt, mint pl. az olaj.
Ez olyan mint az ogm kukorica. Magyarország aláírt egy olyan törvényt, hogy tilos génmanipulált kukoricát termelni. Viszont egy sorral lejjebb meg hozzátette, hogy importálni nem tilos. És így kerül az asztalodra a génmanipulált kukorica csakazértis. Olaj és fruktóz formában is, mert a fruktózból, glukózszirupból és kukoricaolajból már nem tudják kimutatnix hogy génmanipulált-e, hszen nincs benne fehérje vagyis nincs vizsgálható dns.
De a magyarok nagy fruktóz és kukoricaszirupból kèszült glukózfogyasztók, így annyit tehetsz, hogy nem veszel terméket, amiben van, de betiltani nem fogják.
Az új teflon még nem az, szóval árulják csak, az a teflon káros, ami már egy kicsit kopott. Mert kopás közben már belemennek kis darabok az ételbe.
De attól még, hogy árulják, nem kötelező megvenni valamit. Az alkohol sem egészséges, mégse lesz betiltva, ahogy a cigi sem. Ezért ha ódzkodsz az alumíniumtól, max nem veszel olyat, de ismétlem, bármilyen edényben süthetsz te, ami sülve van, abban mindig keletkezik káros anyag.
Kicsit vitatkoznék veled, ugyanis az alumínium edényeket szigorúan betiltották, anno a KÖJÁL annak idején állandóan ellenőrizte a közétkeztetésben.
Már akkor tudták, hogy kioldódik belőle az alu., ami mérgező. Csak zománcosat vagy rozsdamenteset lehetett használni, bár az utóbbi később került forgalomba.
Most meg mindent alufóliába csomagolnak, sütnek.
Nekem is voltak alu edényeim, szerettem, mert praktikusak voltak, és elnyűhetetlen:)))
Szerintem nem, de használhatsz jénait vagy porcelânt.
A teflon pl sokkal gázabb. Ráadásul a 150fok fölé hevített, sütött dolgokban mindig keletkezik akrilamid, ezért teljesen mindegy, hogy milyen edényben sütötted,maga a sütés az, ami káros. Vagy főzni, vagy gőzölni kell ahhoz, hogy kizárd ezt, mert főzés,gőzölés és párolás közben képtelenség, hogy 100fok fölé menjen a hőmérséklet, hiszen ott már párolog is el.
Bár az én tűzhelyem indukciós, ezért csak acélt használhatok.
Az alumínium edények azért voltak elterjedve, mert olcsók és strapabírók voltak, pl. nem törtek össze, nem pattogott le róluk a zománc, stb. Nem az egészségtelenek voltuk miatt kerültek ki a forgalomból, hanem mert megváltoztak a piaci viszonyok.
Nézz meg most, bármilyen alumíniumból készült tárgyat: iszonyú drága. Ezért helyettesítik műanyaggal bevont vassal, mindenféle ötvözettel, akármivel, ami olcsóbb (bár kevésbé jó), mint az alumínium.
Az alumínium edényt használó elődeim többsége minimum 80 évet élt, de nem ritka, aki 85-90 év fölötti kort ért meg.
Viszont nem szívtak annyi benzingőzt, elégetett műanyagból levegőbe kerülő káros anyagot, mint mi.
Érdekelne az a kimutatás, ami hitelesen leírja, miért, hogyan káros a szervezetre, ha az étel alumíniummal érintkezve készül.
(30 éve használok alumíniumból készült remoskát csirke elkészítéséhez. Semmi bajunk.)
A legutóbbi kutatások kimutatták, hogy káros a szervezetre a fóliában való sütés-főzés.
Ahogy a grillezés is, ha naponta azt eszi az ember.
De ebben igaza van a hozzszólónak, mi nem egészségtelen ma már? ne egyél minden nap fóliában készült ételt és akkor kibírod.
Igazad van, még a levegő is mérgező.
De az alumíniumról már régóta tudják, hogy káros, és mégis használják sokan. Olyan sok ellentmondás van már:(((
Régen az alumínium edények, evőeszközök károsak voltak, betiltották, ki is vonták a forgalomból.
Nos azt nem értem, hogy az alufóliában való sütés nem egészségtelen?
Szerintetek?
További ajánlott fórumok:
- Hol, milyen néven és mennyiért lehet venni nem salátára, hanem sütés/főzésre való olívaolajat?
- Hogyan lehet megakadályozni palacsinta sütésekor, hogy mindenhol az a nagyon durván büdös égett olaj legyen?
- Ki tud olyan egyszerű, sütés nélküli torta receptet, amit gyorsan el lehetne készíteni nyaraláson? Mint pl. pudingtorta!
- Több adag rántotthús sütésekor az olaj habosodását hogy lehet megelőzni?
- A szívritmuszavar oka lehet a rendszertelen, egészségtelen étkezés? (bővebben lent)
- Lehet az élőflórás joghurt egészségtelen?