Ünnepi sütemény citromosan recept
Az Ünnepi sütemény citromosan hozzávalói:A tésztához:
2 bögre liszt
1 csomag sütőpor
1 bögre kristálycukor
25 dkg vaj
4 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1-2 cl amaretto vagy más illatos likőr
1 citrom reszelt héja
késhegynyi fahéj, szegfűszeg, kardamom
1 teáskanál citromlé
A tészta tetejére:
15 dkg étcsokoládé
kb. 1 evőkanál vaj
Valamint:
vaj, zsemlemorzsa a formához
Az Ünnepi sütemény citromosan elkészítési módja:
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk egyenként a 4 tojást. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és ezt is szépen a masszába dolgozzuk. Az amarettót a citromhéjjal, a citromlével, a fűszerekkel, végül a vaníliás cukorral sziruposra keverjük, és belecsurgatjuk a tésztába. Simára keverjük az egészet, és belesimítjuk egy fakanállal a tepsibe vagy tortaformába. A csokoládét a vajjal krémesre olvasztjuk, és a tészta tetejére kenjük úgy, hogy márványos legyen. A sütire sütés előtt kristálycukrot szórunk, és pár csepp citromlével megcsepegtetjük, már csak az illatok kedvéért! Kb. 180-200 fokon aranybarnára sütjük, illetve a fogpiszkálón ne maradjon tészta.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: mese, 2012. dec. 3. 19:05
Az Ünnepi sütemény citromosan elkészítési módja és hozzávalói.