Újraházasodni templomban (beszélgetős fórum)
Házasságot még a pápa sem "bonthatja"fel, max. érvénytelenítheti. Hosszadalmas eljárás...
Ennek nagyon szigorú feltételei vannak...
Sziasztok!
Bocs, de csak most jutottam ide.
A pap nagyon aranyos volt és azt mondta, hogy van rá esély:)
Úgyhogy, most majd megtesszük a következő lépést.
No.
Akkor írok én is ehhez a témához - mint érintett s mint egyházjogot tanult - látom, egyesek nem nagyon boldogulnak:):)(Murila,Dominika, tessék színesebben és bölcsebben látni a világot:) )
Kedves Bella!
Ha a kedvesed katolikus, és volt már esküvője (jól értettem, hogy templomi esküvője is volt már? nincs időm még egyszer visszaolvasni ) szóval ha volt már templomi esküvője, DE az esküvőből nem született gyermek és el is hálták a házasságot (gondolom, elhálták, az nehezebb eset), akkor is fel lehet bontani pl. éretlenségre hivatkozva. Bizonyítani kell, hogy a házasság megkötésekor egyik fél sem volt felkészülve a házasság rendeltetésének betöltésére, mert nem voltak a szeretetben érettek. Ez hosszú és fárasztó procedúra. Az eljárást a helyi plébánián kell kezdeni, a plébános pedig küldi feljebb az ügyet. Egy ilyen per időtartama minimum két év. (Én is elkezdem valamikor, bár nem házasság miatt, hanem csak szívügyileg. )
Ha nem volt templomi esküvője, csak polgári, akkor nincs miről beszélgetni, akkor össze lehet házasodni.
De jövőre - az ügy miatt, ha igazán várni akarsz/akartok miatta az esküvővel - biztos nem lesz megtartva, mert mondom, tovább fog tartani.
Kíváncsi vagyok,holnap milyen hírekkel jössz. Szorítok nektek!
Amúgy a katolikus egyház szemében a református vagy evangélikus esküvő nem szentségi házasság,nem ismerik el.Nekem kicsit logikátlan a katolikus egyházjog,de ez van.Pl. ha református köt reformátussal házasságot (ref.szertartás szerint) és elválnak,s utána református szeretne katolikussal kötni(katolikus szertartás szerint),akkor egyházi bíróságra kell mennie a református félnek.Ha református köt katolikussal házasságot(ref.szertartás szerint),s elválnak,a katolikus egyház szemében ez eleve érvénytelen házasság volt,s mindkét fél köthet katolikus templomban katolikus párral házasságot.
Amúgy sem a református,sem az evangélikus egyháznál nem akadály,hogy mindketten katolikusok vagytok,összeadnak,s nem kell átkeresztelkedni.
Manapság lehet, de két éve még tuti nem volt :)
AMúgy igen, egyetértek a dologgal, hogy kár letagadni. Nem azért kár, mert rájönnek, mert az egyháznál nem jönnek rá, hanem magad miatt kár.
Itt az volt a kérdés, hogy megoldható-e. És igen, megoldható.
További ajánlott fórumok:
- Hallott már valaki olyan csodát, hogy a templomban könnyezzik a Szüzanya szobor?Ha igen mit jelent ez?
- Jártok templomba?
- Katolikus iskolában kötelezhetnek-e templomba járásra?
- Szeretnék templomban férjhez menni.
- Oltár előtt az exxel!Egy napon egy templomba, de nem egymással!
- Húsvétra műsort készítenénk a gyerekeknek a templomban! Tudna valaki pár oda illő verset, esetleg éneket?