Tudtok olyan mézeskalács receptet, ami pár nap múlva puha? (tudásbázis)
Én évek óta ezt a receptet alkalmazom... ha minden igaz a kép is látszik majd :)
[img] [link]
[b]Mézes-recept[/b]
Hozzávalók:
45 dkg sima liszt,
25 dkg szitált porcukor,
1-1 kávéskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, reszelt citromhéj,
szódabikarbóna,
3 egész tojás,
15 dkg méz
A hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük, utoljára a tojást és a mézet.
Kilisztezett edénybe tesszük, és legalább egy napig állni hagyjuk.
3 mm vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, tojássárgájával megkenjük, díszítjük.
Előmelegített sütőben 5-10 percig sütjük.
Sütés után porcukros tojáshabbal mintákat készíthetünk rá, majd langyos sütőben szárítsunk rajta egy kicsit.
Néhány nap szükséges a süti puhulásához, idejében készítsük el karácsony előtt.
Alkalmas karácsonyfadísznek is.
Nem almát kell mellé tenni. ;)
Én a dobozba teszek egy pici (feles, rövides) poharat, teletömöm vizes papírzsepivel/Szilviával és emellé pakolom a sütit. Szerintem lassabban (kb. 4-5 nap) puhul vissza, mint almával, de nem szokott penészedni. Ja, még valami: nem egyszerre szoktam az összeset puhítani, hanem 2-3 adagra osztva, néhány nap eltéréssel, így mindig "friss". :)
Mézeskalács karácsonyra
A régebbi időkben is sokféle mézes süteményt készítettek. Nagy örömet szerezve vele a családnak és a megajándékozott ismerősöknek, rokonoknak. A karácsonyi mézesek szinte mindig hozzátartoztak az ünnep illatához, hangulatához. Vannak anyákról lányokra, generációkról generációkra öröklődő receptek. Az alábbiakban egy puszedliszerű mézeskalács öszszetételével, elkészítésével szeretnénk megörvendeztetni azokat a kedves olvasóinkat, akiknek még nincs bevált receptjük, vagy eddig még nem sütöttek ilyen finomságot, de szívesen kipróbálnák.
Előnye, hogy a mézet nem kell melegíteni, a tésztát nem kell pihentetni, ugyanakkor hetekkel előbb elkészíthetjük, mert friss marad. Ha meg is szikkad, párás helyen újból megpuhul.
Hozzávalók:
1 kg liszt
4 dl porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál fahéj
2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
csipet só
10 dkg zsír vagy margarin
3 egész tojás
2 és fél - 3 dl méz
+ ha díszítjük: egy tojásfehérje
6 evőkanál kristálycukor
A porszerű anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a zsiradékot. A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összegyúrjuk. (Előfordulhat, hogy a méz kicsit nehezebben veszi fel a lisztet, ezért a liszt egy kis részét az elején félretesszük, és a kidolgozáskor gyúrjuk a tésztához.) A deszkát bőven lisztezhetjük. Inkább arra vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor túlságosan megdagad a sütőben, "elfolyik" a forma, és ráadásul lukacsos lesz a sütemény felülete. A tésztából egy kisebb darabot vágunk, és alaposan lisztezett deszkán két-három milliméter vékonyra nyújtjuk. Kiszaggatjuk vagy kivágjuk a formákat, és vékonyan kizsírozott, kilisztezett tepsibe rakjuk. (Ha egy nagyobb kést teszünk alá, átemelésnél nem deformálódik.) Közepesen forró sütőben sütjük, de nagyon vigyázzunk, hogy meg ne égjen, mert igen hirtelen megsül. A sütések között nem kell újrakenni a tepsit, legfeljebb, ha jónak látjuk, egy kicsit belisztezhetjük.
Íme egy recept a sok közül:
Hozzávalók: 0.5 kg liszt, 25 dkg méz, 12,5 dkg margarin, 1 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2.5 dkg kakaó, fűszerek: szegfűszeg, fahéj.
Díszítéshez: 1 tojásfehérje, 10 dkg cukor
A mézet a cukorral felforraljuk, beletesszük a margarint, megvárjuk, amíg kihűl. Ezután beletesszük a tojást, majd hozzáadjuk a lisztet, fűszereket, szódabikarbonát. Jól összedolgozzuk. 2 órára a hűtőbe tesszük alufóliába, hogy meg ne száradjon. Kivéve a hűtőből kinyújtjuk, formákat vágunk belőle szaggatóval. Megsütjük közepesen meleg sütőben, amikor kivettük akkor díszítjük a cukormázzal. Száradni hagyjuk, egy nap múlva megpuhul.
Mézes csillag
Hozzávalók úgy negyven darabhoz: 25 dkg rozsliszt, 12 dkg méz, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 csomag mézeskalácsfűszer, fél csomag sütőpor. A díszítéshez 40 db egész hántolt mandula.
Elkészítés:
A mézet, cukrot és a vajat egy lábosban közepes lángon kevergesse addig, amíg a vaj megolvad. Majd vegye le a tűzről és hagyja hűlni. Közben egy tálban keverje össze a rozslisztet, a mézeskalács-fűszert, a sütőport és a tojást, majd öntse hozzá a mézes masszát is. Az így kapott tésztát körülbelül 30 percig pihentesse szobahőmérsékleten. Ezután lisztezett gyúródeszkán nyújtsa fél centiméter vastagra, és formával szaggasson kis csillagokat belőle. A csillagokat helyezze sütőpapírral kibélelt tepsibe. Mindegyik közepébe tegyen egy-egy szem mandulát. Közben melegítse elő a sütőt és a csillagokat 160 °C-on körülbelül 15 percig süsse. A kész kekszeket süteményes dobozban fél alma mellett tárolja.
Tipp:
* Manduladíszítés helyett sütés előtt cukros mázzal is boríthatja a csillagokat, így azok téli hangulatban fognak ragyogni. A mázhoz egy tojásfehérjét keverjen össze két evőkanál porcukorral, majd ezzel kenje meg a csillagok tetejét
Már másnapra puha :)
Ez kimondottan ehető mézeskalács és mint a nevében is benne van, nem kemény.
Omlós mézeskalács
Hozzávalók:
1 kg liszt, 2 egész tojás, 3dl olvasztott méz, 10 dkg zsír, mézeskalácsfűszer ízlés szerint (fahéj, törött szegfűszeg, vanília aroma, citromhéj, ). 2 kávéskanál szódabikarbóna, 4 dl porcukor.
Az alapanyagokat jól összegyúrjuk, jó ha egy éjjel pihentetjük, majd sodrófával 3-5 mm vastagságúra nyújtjuk ki. Formákkal kiszúrjuk, vagy saját ötletünk alapján készített papírformát készítünk. Ezt a kinyújtott tésztára téve késsel körbevágjuk. Az így elkészített formákat díszíthetjük. Megkenjük a tésztát tojásfehérjével, majd különféle magok (tök, szezán, len,napraforgó, mandula,) felhasználásával, egy kis tű segítségével rakjuk rá azokat.
A meleg sütőbe szép barnára sütjük.
Másik eljárási mód, mikor az elkészített kiformált tésztát megsütjük, majd tojáshabbal díszítjük.
Tojáshab: 1 tojásfehérje, 10-15 dkg 2-szer szitált porcukor.
az így elkészített habbal díszítünk. Nejlonzacskó sarkára 1 mm-es lyukat vágunk, és egy kanálnyi habot teszünk a zacskóba. Gyengén nyomva a lyukon át folyó habbal díszíthetünk, majd szárítjuk
ez engem is érdekelne:)
nagypapinak nincs foga.. :/
További ajánlott fórumok:
- Fincsi mézeskalács receptet szeretnék, ki tud ilyet?
- Tejtermék mentes mézeskalács receptet tudnátok nekem küldeni?
- Bevált mézeskalács receptet tud valaki mézeskalács-házikó készítésére?
- Nem tudja valaki a tavaly decemberi Nők lapjában megjelent mézeskalács receptet? Légyszi küld el nekem priviben!
- Van egy bevált mézeskalács receptetek?
- Jó, bevált mézeskalács receptet írnátok?