Tudtátok? Bárányhímlő ellen újraoltás szükséges! (tudásbázis)
Igen, ezt írták fel - újra. Még nem váltottam ki és nem emléxem, hogy gyengített vírus vagy ellenanyag.
Bizony kiakasztó, mikor behozzák a tanácsadásra várók közé az egyből azután kezdődő rendelésre az alig élő, beteg gyerekeket! Mi ezért mindig az elejére kérünk időpontot.
A kisebbik lányom újszülöttként lehúzta a zoknit a kezéről, amit ráadtam, nehogy összekarmolja magát.
Én is voltam bárányhimlős, szerencsére túl is éltem. Régebben viszont nem emlékszem, hogy ennyi szövődmény, vagy betegség lett volna. Iskolában és oviban rózsa- és bárányhimlős voltam, + pár megfázás.
A rota és a kalici vírussal akkor találkoztam először, amikor a lányom hazahozta és az egész család versenyre járt a mellékhelységbe.
Thx, ezt ilyen pontosan nem tudtam. Mint a herpesz vírus rendesen...
Kell neki valami brutál antivirális szer, persze csak ha épp nem szoptat az ember.
Fel, de nekem volt egy osztálytársam, akinek szegénynek csecsemőkorában volt és elkaparta az arcán... Élete végéig látszani fog, nem szép látvány!
Húzhatsz zoknit a kezére, egy 9 hónaposnak nem akadály és meg sem tudod neki magyarázni, hogy nem szabad. :(
Később engem sem érdekelne ennyire. Anyum is felnőttként volt, mikor mi 3 és 4 évesek voltunk, a poharából itatott, de nem kaptuk el. Csak mikor ovisok lettünk, de akkor az összes unokatesó ott feküdt a mamánál. :D
Nekem múlt héten mondta a védőnő, ugyanis megint járvány van nálunk és érdeklődtem hazahozhatják-e a lányok az oviból (oltva voltak 2008-ban) a 2 hetes kistesónak.
Azt mondta, hogy ajárvány lecsengése után oltassam újra őket.
Dorkát, a kisebbet ma küldték haza az oviból bárányhimlőgyanúval :(
Most várjuk kijönnek-e a pöttyök rendesen
Én is sokáig vacilláltam. Nem magától a bárányhimlőtől félek, hanem a szövődményeitől és hogy a kis buta, ha két-három évesen elkapja, hiába magyarázom, hogy ne kaparja el, képtelen lesz megállni.
Persze, most már nincs min gondolkodnom, túl vagyunk az oltáson, sőt Lili a bárányhimlőn is. Mindenkinek büszkén mutogatta a pöttyeit, hogy neki bárányai vannak.:)
Zsófi viszont még nem esett át rajta.
Én nem tudom...
mi is túléltük a bárányhimlőt, nem is kevesen, sőt, fel is nőttünk! Ez ellen nem oltatok, mert inkább essen át rajta most, mint az legyen, hogy elvileg 20 évig védettséget ad (bár ezt eddig sehol sem hallottam, mindenhol a végleges szerepel), gyakorlatilag meg ki tudja, és tényleg pont terhesen jön elő, vagy hasonló. Tudtommal felnőttként elkapva meddőséget is okozhat a pasiknál... Akkor inkább cinkrázózom meg homeozom 4évesen!!!
Én is ettől félek, ha terhesen fertőződik meg. Lehet, hogy jobb lenne, ha most kapná el...de ha már a tesótól nem szerezte meg...
Zsófi 15 hónapos volt, amikor először oltották. A másodikkal min. 6 hetet kell várni, de legkésőbb 6, vagy 3 hónapon belül (nem emlékszem pontosan)újra kell oltani.
Mellékhatást mi sem tapasztaltunk, az ár szinte mindegy, csak a pindur el ne kapja a nagyobbtól.
Amúgy ha jól tudom kb. 20 évre saccolják a védettséget. Akkor gondolom újra kell oltatnia magát, mivel mint tudjuk, felnőtt korban még veszélyesebb.
További ajánlott fórumok:
- Érdemes beadatni a bárányhimlő elleni védőoltást?
- Számodra miért szükséges, hogy legyen párod?
- Szüléskor gátvágás mikor szükséges? ki hogyan élte meg?
- Szerinted a jogsi szükséges rossz, vagy életcél volt, hogy megszerezd?
- Tényleg kötelező már a bárányhimlő elleni oltás?
- Babát szeretnénk a párommal. Írnátok nekem, kb mi az ami feltétlenül szükséges, ha megszületik a baba?