Tudna segíteni egy könyvelő? SOS! (tudásbázis)
1. A 1158-as bevallást úgy töltsem ki, hogy ne azt jelöljem be, hogy magánnyugdíjpénztár tag vagyok, hanem azt jelöljem, hogy a tb-i nyugdíjrendszer tagja vagyok?
IGEN.
2. Ha a múlthónapban még azt jelöltem, hogy magánnyugdíjpénztártag vagyok, akkor azt javítanom kell?
NEM, MERT ATTÓL, HOGY AZT JELÖLTED, HOGY MNYPT TAG VAGY, AZON A SORON ÖSSZEGET NEM TÜNTETTÉL FEL, MERT ÉV VÉGÉIG AZOKNAK SEM LEHET, AKIK MARADTAK MNYPT TAGOK. SZÓVAL MOST NINCS JELENTŐSÉGE, HOGY MIT JELÖLTÉL. ETTŐL FÜGGETLENÜL A KÖVETKEZŐT MÁR JÓL ADD BE ÉS NÉZD MEG, HOGY A MÚLT HAVIT FELKÖNYVELTÉK-E A FOLYÓSZÁMLÁDRA. HA MÉGSEM TETSZIK AZ APEHNEK FOG KÜLDENI LEVELET AZ ÉRTESÍTÉSI TÁRHELYEDRE, HOGY JAVÍTSD. DE SZERINTEM NEM LESZ GOND VELE.
hát ez egy jó kérdés.
de úgy tűnik logikusnak ahogyan írod és igen ha nem nyilatkoztál akkor autómatikusan visszaléptettek.
de az apeh sztem tud segíteni h most akkor h töltsd ki v módosítsd, és az a tuti amit ők mondanak.
Sziasztok! Könyvelőkhöz lenne néhány rövid kérdésem, kérem, hogy segítsen aki tud.
A 1158-as nyomtatványt havonta küldöm be magam után. Magánnyugdíjpénztártag voltam, de nem nyilatkoztam január 31-ig, hogy tag kívánok maradni, ezért - ha jól tudom - a tagsági viszony ilyenkor a törvény erejénél fogva megszünt 2011. március 01. napjával.
Kérdéseim:
1. A 1158-as bevallást úgy töltsem ki, hogy ne azt jelöljem be, hogy magánnyugdíjpénztár tag vagyok, hanem azt jelöljem, hogy a tb-i nyugdíjrendszer tagja vagyok?
2. Ha a múlthónapban még azt jelöltem, hogy magánnyugdíjpénztártag vagyok, akkor azt javítanom kell?
Köszi ha válaszol valaki.
Uristen!
Nagyon koszonom a valaszt, igazabol emesztem a temat, mert nekem ez magas (csak sajnos a sajat konyvelomet, aki dedos nyelven nekem elmagyarazza, nem erem el).
Elkepzelheto, hogy lesz meg kerdesem!
KOSZONOM!
Szia! Míg 2010-ben van az un. elkülönülten adózás.. teljes bevétel 25%-a SZJA., addig 2011-től az ingatlanbérbeadás -nál megszűnik az elkülönülten adózás.
Marad az összevont jövedelemként, önálló tevékenység, ahol a bevétel mínusz elszámolható költségek=jövedelem ezen jövedelem szuperbruttósított összege (127%-a) az SZJA előleg alapja, ami után az SZJA 16%. Választható a nem tételes költségelszámolás is, tehát, hogy a bevétel 10%-a az igazolás nélkül elismert költség. Ebben az esetben a bevétel 90%-a a jövedelem, s a 16% SZJA-t a jövedelem szuperbruttósított összege után (127%) kell megfizetni.
Az, hogy az összevonandó, önálló tevékenység utáni SZJA megállapítása, megfizetése az APEH-hoz kinek a dolga, az attól is függ, hogy adószámos magánszemélyként (számlaadásra kötelezett) vagy ingatlan bérbeadó, vagy pedig simán magánszemélyként, aki számlaadásra nem kötelezett.
A számlaadásra kötelezett magánszemély attól függően, hogy kifizetőnek (cég, egyéni vállalkozó) ad bérbe, vagy magánszemélynek... a kifizetőtől kérheti az SZJA előleg megállapítását (levonását, így továbbítását az APEH-hoz), s ebben az esetben a kifizető felé nyilatkozatot is ad arról, hogy a 10%-os költségátalányt vegye figyelembe a kifizető, vagy pld-ul X. összeget vegyen figyelembe... De ha adószámos magánszemélyként kifizetőnek adod bérbe, dönthetsz úgy is, hogy nem kéred az SZJA előleg megállapítását.. és TE magad rendezed, minden negyedévet követő hó 12-ig a nyilvántartásod alapján.
Ha magánszemélynek adod bérbe az ingatlant, akkor azt akár számlaadásra kötelezettként teszed, akár simán magánszemélyként.. az SZJA évközi megállapítása és megfizetése is a Te feladatod.
Üdv.
Nem ugy van az iden is, mint tavaly, hogyha maganszemelytol vesz berbe ingatlant egy ceg, akkor a cegnek kell fizetni a jarulekokat?
Mert en nem tudok AFA-s szamlat kiallitani...
A gondom a kovetkezo: mint maganszemely kivaltottam az APEH-nal egy adoszamot, ami csak es kizarolag ingatlan berba adasara hasznalok.
Eddig, ahanyszor berbe adtuk a lakasunkat, mindig ugy hataroztuk meg a szerzodest, hogy en a netto oszeget kapom meg es a berlo fizeti sajat maga utan a jarulekokat. (forrasado szerint)
Most az tortent, hogy az ingatlankozvetito holgy az uj berloinknek csaupan egy X osszeget hatarozott meg berleti dijban, de az nem volt tisztazva, hogy netto vagy brutto osszegrol van szo.
Mar megkaptuk a kauciot, az altalam kert osszegrol, de az ingatlanos holgy ugy kepzeli el, hogy en fogok abbol meg adot fizetni, en pedig ugy, hogy a berlo (egy ceg) majd kifizeti maga utan azt.
Szerinte (ingatlanos szerint) en eltudom szamolni a rezsit is (amit tudtommal tavaly pl. nem tudtam), illetve, ha azt szeretnem, hogy a ceg fizesse a SZJA-t, akkor arrol nyilatkoznom kell.
Viszont, ah megadom, hogy mennyiert vettuk meg a lakasunkat anno, akkor o kiszamolja, hogy milyen koltsegekkel lehet csokkenteni a berleti dijat.
Ez nekem amr magas..
További ajánlott fórumok:
- Számvitelből tudna segíteni valaki?
- Hogy tudna még oviban maradni a gyermekem? Tud segíteni valaki?
- Válás, lakáshitel gond, tudnál segíteni?
- Valaki tudna segíteni a horgolásban?
- Rlb-60 kettős könyvitel ügyviteli/könyvelő programban tud valaki esetleg segíteni?
- Bérszámfejtők, tb-sek, könyvelők tudnátok segíteni?